Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
18.41

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

družina govedo

Četrtek, 25. 1. 2024, 18.41

3 mesece

Ogorčeni nad stanjem vrnjenega goveda: eno žival so morali usmrtiti, dve imata vročino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Govedo | Sprašujejo se, kako je mogoče, da je bil prvi del goveda na kmetijo vrnjen v precej slabšem stanju, kot je bil ob odvzemu.  | Foto STA

Sprašujejo se, kako je mogoče, da je bil prvi del goveda na kmetijo vrnjen v precej slabšem stanju, kot je bil ob odvzemu.

Foto: STA

V Sindikatu kmetov Slovenije so ogorčeni nad stanjem vrnjenega goveda kmetiji Možgan v okolici Krškega. "Kot kaže, je bilo govedo ob vrnitvi v precej slabšem stanju kot ob odvzemu," so zapisali in dodali, da so morali lastniki eno žival usmrtiti, dve pa sta bolni z vročino. Sindikat pričakuje takojšnje ukrepanje odgovornih.

"Pred dvema mesecema je bilo govedo odvzeto na nezakonit način, največji očitek pa je bila stopnja umazanosti živali, ki je bila posledica proste paše ter obilnega deževja in namočenega terena. Govedo zaradi vremenskih okoliščin takrat ni bilo v idealnih pogojih, vendar pa ni bilo prekrito z lastnimi fekalijami, kot je bilo ob vrnitvi prvih 13 glav goveda," so poudarili v sindikatu kmetov.

Sprašujejo se, kako je mogoče, da je bil prvi del goveda na kmetijo vrnjen v precej slabšem stanju, kot je bil ob odvzemu. Zanima jih, kakšna kazen bo doletela tistega, ki je v času odvzema za govedo skrbel.

Možgan: Odvzeli so nam zdrave, vrnili pa bolne živali 

"Odvzeli so nam zdrave, vrnili pa bolne živali," je v pogovoru za Svet na Kanalu A potrdil tudi lastnik kmetije Rudi Možgan. Sedem živali ima zdravstvene težave, poleg odrgnin ima po njegovih besedah ena krava hematom, ena pljučnico, telički pa so, ker so jih ločili od mam, zaostali v rasti.

Kdaj natanko je sicer nastala poškodba pri usmrčeni kravi, bo pokazala forenzična preiskava, je dejal novi veterinarski inšpektor Aljoša Beljan, ki je primer prevzel od veterinarke Danuše Štiglic. Njo po izdanem opominu pred odpovedjo pogodbe zaradi kršitve zakonodaje po poročanju Kanala A očitno čaka napredovanje, in sicer premestitev v sektor za zdravje in dobrobit živali. Za televizijo je dejala, da je za premestitev zaprosila sama, saj da si želi "malo odpočiti".

Kot je danes poročal Dnevnik, naj bi bila Štigličeva na novem delovnem mestu zadolžena za pisanje novega, celovitega zakona o zaščiti živali.

Matoz: Odločitev o premestitvi "podobna Butalam" 

Odvetnik družine Možgan Franci Matoz je dejal, da je odločitev o premestitvi "podobna Butalam" in da bo vztrajal, da bo škodo družini povrnila Štigličeva osebno.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 24 živali kmetiji iz Leskovca pri Krškem odvzela 14. novembra lani z ustno odločbo na zapisnik, potem ko je nekaj dni prej dobila prijavo. Primer je poskrbel za precejšnje razburjenje, tako upravni kot notranji nadzor pa sta odkrila kršitve postopka in zakonodaje.

Krave, govedo
Novice Kmetiji Možgan vrnjenih vseh 24 glav goveda
Odvzete živali
Novice Odvzeto govedo bi se lahko vrnilo na kmetijo pri Krškem
Odvzete živali
Novice Ustavno sodišče zavrnilo predlog državnega sveta
Ne spreglejte