Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Torek,
8. 10. 2024,
17.31

Osveženo pred

2 uri, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

cenitev vlada Boštjan Šefic odškodnina Poplave 2023

Torek, 8. 10. 2024, 17.31

2 uri, 25 minut

Odškodnine poplavljencem novembra

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Poplave | Sprva je bilo za rušenje predvidenih 343 objektov, a so jih po dodatnih preverjanjih s seznama umaknili 85, tako da jih je ostalo 258. V presoji je še 74 objektov, tako da bo skupno število porušenih objektov po vsej verjetnosti preseglo številko tristo. | Foto STA

Sprva je bilo za rušenje predvidenih 343 objektov, a so jih po dodatnih preverjanjih s seznama umaknili 85, tako da jih je ostalo 258. V presoji je še 74 objektov, tako da bo skupno število porušenih objektov po vsej verjetnosti preseglo številko tristo.

Foto: STA

Strokovnjaki so določili še 74 objektov z območij, ki so jih močno prizadele lanskoletne poplave oziroma plazovi in bodo najverjetneje odstranjeni. Med nepremičninami jih je 35 že strokovno ocenjenih, za preostalih 39 pa se bodo postopki končali do konca tedna, predvidevajo v vladni službi za obnovo po poplavah in plazovih. Sledile bodo cenitve objektov. Gre sicer za drugi krog ocen ogroženosti objektov, vlada je v prvem že sprejela sklepe o odstranitvi 258 objektov. Prve odškodnine bodo predvidoma izplačane novembra.

Sprva je bilo sicer za rušenje predvidenih 343 objektov, a so jih po dodatnih preverjanjih s seznama umaknili 85, tako da jih je ostalo 258. Zdaj je torej v presoji še 74 objektov, tako da bo skupno število porušenih objektov po vsej verjetnosti preseglo številko tristo.

Kmalu pod streho vse cenitve v prvem krogu

Vlada je po prvem krogu ocen ogroženosti naročila cenitve za vseh 258 nepremičnin, 200 jih je že končanih. Preostale bi morale biti končane do konca oktobra, v prvi polovici novembra pa bodo občanom vse cenitve tudi predstavljene, pričakujejo v službi za obnovo pod vodstvom Boštjana Šefica.

Prve odškodnine po lanskoletnih katastrofalnih poplavah bodo državljani prejeli predvidoma novembra, napovedujejo v vladni službi za obnovo po poplavah in plazovih pod vodstvom Boštjana Šefica. Opozarjajo, da morajo biti nepremičnine pred izplačilom zemljiškoknjižno urejene. | Foto: STA Prve odškodnine po lanskoletnih katastrofalnih poplavah bodo državljani prejeli predvidoma novembra, napovedujejo v vladni službi za obnovo po poplavah in plazovih pod vodstvom Boštjana Šefica. Opozarjajo, da morajo biti nepremičnine pred izplačilom zemljiškoknjižno urejene. Foto: STA Samo dva sta bila proti

Postopek poteka tako, da imajo občani deset dni po predstavitvi čas poslati pripombe, nato se na njih odzovejo tudi cenilci, pojasnjujejo v vladi. Do zdaj je v dveh primerih prišlo do zavrnitve cenitve, v službi pa bodo presodili, ali nadaljevati dialog s pritožnikoma ali pa bodo naročili novo cenitev.

Na podlagi cenitev pripravljajo pogodbe o odškodninah, ki jih bo izplačalo ministrstvo za naravne vire in prostor. To ima od prejema pogodb 30 dni časa za izplačilo. 18 pogodb že čaka na podpis lastnikov, v tem tednu jih bodo naprej posredovali še deset.

Brez urejenih papirjev ni denarja

V službi za obnovo sicer opozarjajo, da morajo biti nepremičnine zemljiškoknjižno urejene. Če so na primer lastniki vzeli hipotekarni kredit, ga morajo poplačati ali pa skleniti tristransko pogodbo z banko in državo, ki bo nato del odškodnine nakazala banki, preostalo pa upravičencu.

Sicer se je velika večina prizadetih po poplavah odločila za odškodnine. Da bi gradnjo prepustili državi, razmišlja do pet upravičencev, pravijo v vladi.

Denar
Novice Slovenija bo prejela sredstva iz evropskega solidarnostnega sklada
poplave 2023
Novice Vlada potrdila odstranitev še preostalih 128 objektov #video
Poplave, Luče
Novice Oškodovanci v poplavah prejemajo pozive, na katere se morajo odzvati
Poplave
Novice Na vladi sedmi sklop predplačil za obnovo poškodovanih stanovanj za 116 upravičencev
reševalci, Slovenija, BiH
Novice Slovenska ekipa reševalcev v BiH odkrila še eno truplo
Ne spreglejte