Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
16.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sodišče Janez Janša Janez Janša Branko Masleša sodstvo Slovenija

Sreda, 9. 7. 2014, 16.54

7 let, 12 mesecev

Odločitev sodniškega društva glede poziva Marka Šorlija izzvala kritike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju meni, da je Branko Masleša poteptal načelo nepristranskosti sodnikov. Helsinški monitor pa ob obsodbi Janeza Janše poudarja, da je sodišča treba spoštovati.

Da se Slovensko sodniško društvo ni izreklo o ravnanju predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, je po mnenju Društva Evropska Slovenija v nasprotju s poslanstvom društva. Odzvali so se tudi v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju, kjer menijo, da je Masleša z nastopom poteptal načelo nepristranskosti in neodvisnosti sodnikov.

Šorli: Opredelite so do govora Masleše Iz Slovenskega sodniškega društva so namreč v torek sporočili, da ne nameravajo odgovarjati na poziv vrhovnega sodnika Marka Šorlija, naj se opredelijo do govora predsednika vrhovnega sodišča Masleše na dnevih sodstva.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na novinarski konferenci dejal, da ni bilo nobenih izjav glede zadeve Patria. "Nekateri so kot nezaslišano in grobo kršitev nepristranskosti označili udeležbo na dnevih sodstva, namesto da bi bili obsojeni ti pritiski," je dejal.

V odzivu na odločitev sodniškega društva so v Društvu Evropska Slovenija zapisali, da to, "da se Slovensko sodniško društvo ni izreklo o ravnanju predsednika vrhovnega sodišča, ki krni prav tisto domnevno neodvisnost in nepristranskost, je v nasprotju s poslanstvom društva kot tudi z integriteto sodne skupnosti".

Po njihovih besedah je popolnoma nesprejemljivo, da za namene osebnih obračunavanj z ustavnim sodnikom in stranko v postopku predsednik vrhovnega sodišča uporablja svojo javno funkcijo.

"Skrb vzbujajoča samozadostnost, napuh in nedemokratičen duh" Kritični so tudi v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju. Zapisali so, da so zgroženi nad izjavo predsednice sodniškega društva Janje Roblek v torkovih Odmevih o tem, da se društvo ne bo vpletalo v notranja trenja na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča. Izjava po njihovih besedah predstavlja odgovor na pismo Šorlija ter "kaže na aroganco in napuh".

Menijo, da nesposobnost predstavnikov sodniškega društva, da z argumenti odgovori na pismo Šorlija, kaže "skrb vzbujajočo sliko samozadostnosti, napuha in nedemokratičnega duha vodstva sodniškega društva".

Helsinški monitor opozarja na nujnost spoštovanja sodišč Helsinški monitor Slovenije za človekove pravice ob obsodbi Janeza Janše poudarja, da je sodišča treba spoštovati. Človekove pravice pa veljajo za vse, in ne le za nekatere, opozarjajo. V Odboru za zaščito pravosodja pa od predsednika Boruta Pahorja pričakujejo, da se opredeli glede trenutnega stanja v državi.

"Državljani ne morejo rovariti proti sodišču. Paziti moramo, da država in družba lahko delujeta," je na novinarski konferenci dejala predsednica Helsinškega monitorja Slovenije Neva Miklavčič Predan.

"Za vse morajo veljati enaka pravila" Kritična je tudi do stališča nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, ki pravi, da obsodba Janše ne vsebuje dovolj podatkov. "V primeru obsodbe Borisa Šuštarja in Boštjana Šobe Krivic ni rekel, da morata sodbi pasti, čeprav prav tako ni bilo dovolj podatkov," je dejala. Krivic je imel takrat po njenih besedah drugačno stališče.

Za vse morajo veljati enaka pravila, saj bi se sicer lahko znova odprl tudi proces proti Šuštarju in Šobi, je sklenila.

Ne spreglejte