Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
6.47

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

koncesije plin ogrevanje zakon energetika

Sreda, 10. 4. 2024, 6.47

2 tedna, 6 dni

Odbor DZ o novem energetskem zakonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Energetika | Novi zakon bo prinesel še vrsto drugih rešitev, med drugim poenostavitev in pospešitev postopkov dodeljevanja spodbud, ki bodo predvidoma digitalizirani, poenostavitev črpanja evropskih sredstev za prestrukturiranje premogovnih regij Šaleška dolina in Zasavje ter ureditev ukrepov v primeru krize na področju oskrbe z energijo. | Foto Tina Deu

Novi zakon bo prinesel še vrsto drugih rešitev, med drugim poenostavitev in pospešitev postopkov dodeljevanja spodbud, ki bodo predvidoma digitalizirani, poenostavitev črpanja evropskih sredstev za prestrukturiranje premogovnih regij Šaleška dolina in Zasavje ter ureditev ukrepov v primeru krize na področju oskrbe z energijo.

Foto: Tina Deu

Odbor DZ za infrastrukturo bo danes obravnaval predlog novega energetskega zakona. Koalicija je skladno z napovedmi vložila dopolnila, s katerimi bo iz predloga umaknila prepoved uporabe trdih goriv za ogrevanje v novih stanovanjskih stavbah. Omejitve glede plina v teh stavbah ostajajo, se bi pa presečni datum zamaknil za pol leta.

Odbor bo odločal o dopolnilu, s katerim bi iz besedila črtali določilo, da v strnjenih naseljih v eno- in dvostanovanjskih stavbah ter v posameznih delih večstanovanjskih stavb ne bi bila dovoljena vgradnja kurilnih naprav na trda in tekoča goriva. Umik je vlada napovedala že ob napovedi NSi, da bo vložila predlog za posvetovalni referendum. Tega so konec marca zavrnili in DZ je zakonski predlog v prvi obravnavi potrdil.

Določila glede omejitve rabe plina ostajajo

Bodo pa glede na vložena dopolnila, prav tako v skladu z napovedmi vlade, v predlogu ostala določila glede omejitve rabe plina, na katere so poleg opozicije opozarjali tudi v združenju distributerjev plina. Po dopolnilu bi se določba, da pri novi stanovanjski stavbi vgradnja kotla na zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin ni dovoljena, začela uporabljati za stavbe, za katere bi bila vloga za gradbeno dovoljenje vložena od 1. januarja 2025. V obstoječem predlogu zakona je ta datum 1. julij 2024.

Z dopolnilom bi v predlog vnesli tudi možnost, da se bi lahko v primeru hibridnega sistema ogrevanja, pri katerem je primarni vir brezemisijski, kot sekundarni vir ogrevanja uporabljal tudi plin, a le za pokrivanje vršnih potreb.

Večkratno podaljšanje koncesij

Zakonski predlog bi glede na vloženo dopolnilo tudi bolj jasno določil, da se lahko obstoječe koncesije za upravljanje plinskega omrežja pod določenimi pogoji večkrat podaljšajo.

Svoje predloge dopolnil je vložila tudi NSi, ki napoveduje možnost zbiranja podpisov za zakonodajni referendum, in sicer bi med drugim poleg omenjenega določila črtala tudi vse določbe, ki se nanašajo na uporabo plina.

Poleg tega bi k določilu, da imajo energetsko učinkoviti sistemi daljinskega ogrevanja na določenem območju prednost pred posameznimi sistemi, dodali izjemo, da to ne bi veljalo za odjemalce z lastnim ogrevalnim sistemom na obnovljive ali nizkoogljične vire, če bi pri tem ustvarjal nižje emisije kot distributer toplote.
elektrika daljnovod
Novice Končno: preprosta razlaga omrežninskega akta in pettarifnega sistema
Petrol električna polnilnica
Novice Prek Borzena letos za fizične osebe razpisanih 80 milijonov evrov za obnovljive vire in e-mobilnost
Izpuišni plini, onesnaženje
Novice Energetski velikani prispevajo 80 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida
radiator, ogrevanje
Novice Odbor DZ zavrnil predlog NSi za javno predstavitev mnenj o predlogu energetskega zakona
Ne spreglejte