Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 7. 2021,
6.56

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

8

Natisni članek

mejni prehodi Slovenija testiranje PCT

Četrtek, 15. 7. 2021, 6.56

2 leti, 9 mesecev

Od danes veljajo nova pravila za vstop v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

8

Mejni prehod | Foto STA

Foto: STA

V Sloveniji v skladu z novim odlokom o prehajanju meje od danes ne velja več seznam držav glede na epidemiološko sliko. Vsi potniki morajo pri vstopu v državo predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT), sicer morajo v karanteno. Izjema so otroci, mlajši od 15 let, dvolastniki in tranzitni promet, ne pa tudi dnevni migranti.

V Slovenijo lahko po novem vstopijo vsi, ki predložijo dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirus, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne starejši od 48 ur. Veljajo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covid-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Potniki lahko kot dokazilo predložijo tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Pahor Poklukar
Novice Do konca avgusta bo delta različica prevladovala #video

Kdor ne bo imel dokazil, mora v desetdnevno karanteno

Tisti, ki dokazil ne bodo predložili, bodo morali v desetdnevno karanteno. Ta se lahko prekine peti dan z negativnim PCR-testom. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli, a se jih napoti v karanteno, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno; če tega nimajo, se jim vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je mogoče prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. V sredo je vlada med izjeme dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet, med izjemami pa ni več dnevnih migrantov.

Ne spreglejte