SiolNET. Novice Slovenija
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V zaprtih javnih prostorih spet obvezne zaščitne maske #video

0,40

termometer

V zaprtih javnih prostorih in ob uporabi javnega prevoza je od danes spet obvezna uporaba zaščitnih mask. Med ukrepi, ki jih je vlada v sredo sprejela za zamejitev ponovnega širjenja okužb z novim koronavirusom, so tudi nekatere spremembe pri vstopu v Slovenijo.

Za ponovno obvezno uporabo mask v zaprtih prostorih, ki jo spremlja tudi spet obvezno razkuževanje rok, se je vlada odločila po povečanem številu okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Ukrep, ki je po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom pri zajezitvi okužb, bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi.

Navodila vernikom so skladno s tem spremenili tudi slovenski škofje. Z današnjim dnem je tako obvezno nositi zaščitne maske tudi v zaprtih cerkvenih prostorih, torej v cerkvah, kapelah, pa tudi v pisarnah in veroučnih prostorih.

zaščitna maska Novice Zaščitne maske so spet obvezne #video

Na seznamu varnih držav ni več Črne gore

Več sprememb je tudi pri vstopanju v državo. Od danes tako na seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, tudi ni več Črne gore in Luksemburga. Na tako imenovanem rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, pa sta po novem še Albanija in Portugalska.

Na seznamu epidemiološko varnih držav ni več Črne gore. Na seznamu epidemiološko varnih držav ni več Črne gore. Foto: Reuters

Da bi se izognila zlorabam, se je vlada odločila tudi, da dokazilo o negativnem testu na novi koronavirus, ki ga morajo tujci predložiti ob vstopu v Slovenijo, po novem ne sme biti starejše od 36 ur. Do zdaj dokazila niso smela biti starejša od treh dni. Z današnjim dnem je dokazilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom obvezno tudi za ljudi, ki vstopajo v Slovenijo iz družinskih razlogov ali zaradi neodložljivih osebnih opravkov.

Izjemo predstavljajo pripadniki Slovenske vojske ali policije in uslužbenci državnega organa, ki se vračajo v Slovenijo z napotitve na delo v tujini. Taka oseba lahko opravi test tudi ob vrnitvi v Slovenijo, delodajalec pa je dolžan zagotoviti pogoje za izolacijo do prejema rezultata, je zapisano v gradivih po seji vlade.

b Novice Beovićeva: Letos bi lahko izpustili kakšen dopust na Hrvaškem #video

Karantena za vse, ki prihajajo v Slovenijo iz držav z rdečega seznama

V sredo sprejet odlok vlade še določa, da se karantena za obdobje 14 dni odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah z rdečega seznama, na katerem so države s poslabšano epidemiološko situacijo. Karantena bo odrejena tudi vsem, ki iz teh držav prihajajo v Slovenijo, ne glede na državljanstvo ali državo bivanja.

Karantena bo odrejena tudi tistim, ki v našo državo vstopajo iz države na rumenem seznamu, razen če gre za katero od 15 izjem, ki jih odlok predvideva. V državo lahko brez omejitev in karantene vstopijo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja. To pravilo pa ne velja, če je država uvrščena na rdeči seznam, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin