Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2020,
6.28

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 ukrepi

Sreda, 24. 6. 2020, 6.28

3 leta, 10 mesecev

Zaščitne maske so spet obvezne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Vlada je danes sprejela ukrep, da spet uvede obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in javnih prevozih, je na današnji novinarski konferenci oznanil minister za zdravje Tomaž Gantar. V veljavi prav tako še naprej ostaja obvezno razkuževanje rok. Zaradi porasta okužb je vlada prav tako glede na oceno epidemiološke slike v Evropi na rdeči seznam z obvezno 14-dnevno karanteno z jutrišnjim dnem uvrstila Albanijo in Portugalsko. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je povedal, da vlada podaljšuje veljavnost ukrepa začasnega čakanja na delo in da bo turistične bone mogoče koristiti tudi pri sezonskih ponudnikih turističnih storitev.

b
Novice Beovićeva: Letos bi lahko izpustili kakšen dopust na Hrvaškem #video

V ponedeljek so novo okužbo potrdili pri 13 ljudeh, kar je največ od 24. aprila, v torek so okužbo potrdili pri sedmih osebah. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil uradni vladni govorec Jelko Kacin, je današnja epidemiološka slika v Sloveniji nekoliko boljša od preteklih dni. "Danes smo potrdili sedem novih okužb, od tega so tri okužbe uvožene, dve okužbi prihajata iz BIH in ena iz Srbije. Za enega okuženega enostavno ni mogoče ugotoviti, od kod je prišla infekcija, medtem ko epidemiološka preiskava v dveh primerih v tem trenutku še poteka," je dejal.

Na rdeči seznam Albanija in Portugalska

Kacin je v nadaljevanju povedal, da se je slovenska vlada seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regij, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Vlada se je na podlagi tega odločila, da s seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, z jutrišnjim dnem umakne Luksemburg in Črno goro, saj sta državi v tako imenovani "oranžni coni", ko se odločitev o napotitvi v karanteno sprejme glede na stanje osebe, ki želi prečkati slovensko mejo. V teh dveh državah je namreč število okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh preseglo deset.

Jelko Kacin | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

Glede na trenutno epidemiološko situacijo je vlada na rdeči seznam z jutrišnjim dnem dodala Portugalsko in Albanijo. Merilo za uvrstitev na ta seznam je, da v državi v zadnjih 14 dneh zabeležijo več kot 40 okužb na 100 tisoč prebivalcev. "Vsi, ki prihajajo iz teh držav, morajo v 14-dnevno karanteno," je poudaril Kacin in izpostavil izjeme, ki spadajo v 2., 3., 4., 5., 6. in 7. točko 10. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19. 

"Ministrstvo za zunanje zadeve odločno odsvetuje kakršnokoli pot v države, ki so označene z rdečo," je ob tem poudaril vladni govorec. Če je to nujno potrebno iz službenih ali kakršnihkoli drugih razlogov, pa je treba biti zelo pozoren in se tam zadrževati najkrajši možni čas, je dodal. Glede potovanj v prostem času pa je dejal, da se vsakdo sam odloča, kam bo šel, s kom bo šel in koliko bo tvegal pri tem. Vlada si želi, da bi bilo čim manj naših potnikov, turistov, ki bi se naivno podali na nekatere poti, morda v upanju, da ceneje, kot je zdaj, ne bo nikoli več, je dejal.

Kacin odsvetuje potovanja v Latinsko Ameriko in Afriko

Takšne špekulacije po njegovih besedah niso na mestu, zato verjame, da bo letos velika večina prebivalcev in državljanov Slovenije v prostem času kombinirala letovanje doma in morda še kje drugje. Če bodo odšli v tujino, zagotovo ne bodo odšli tako daleč in za toliko časa kot v preteklih letih. "Jaz iskreno odsvetujem kakršnokoli pot v Latinsko Ameriko, tudi v Afriki se stvari hitro slabšajo," je dejal. Verjame, da ljudje zelo natančno spremljajo, kam bi lahko šli in kam ne smejo.

Vlada je danes med drugim tudi skrajšala veljavnost negativnega testa na koronavirus iz treh dni na 36 ur, da bi se izognili zlorabam, ki smo jim bili v preteklosti priča, je še pojasnil Kacin. To pomeni, da dokazilo o negativnem testu na novi koronavirus, ki ga morajo tujci predložiti ob vstopu v Slovenijo, po novem ne sme biti starejše od 36 ur. Doslej dokazila niso smela biti starejša od treh dni, piše STA.

dnevna soba sproščanje
Novice Karantena: kaj je dovoljeno in kaj ne

Nošenje zaščitnih mask znova obvezno

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je na novinarski konferenci oznanil, da bo nošenje zaščitnih mask znova postalo obvezno. "Vlada je glede na slabšanje epidemiološke slike sprejela sklep o nošenju zaščitnih mask. Te bodo ob razkuževanju rok obvezne v zaprtih javnih prostorih in javnih prevoznih sredstvih," je izpostavil.

Maske bodo znova obvezne v zaprtih javnih prostorih in javnih prevozih. | Foto: Getty Images Maske bodo znova obvezne v zaprtih javnih prostorih in javnih prevozih. Foto: Getty Images

Kot je še dejal, bodo pristojni vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v Sloveniji in po svetu sprejemali nadaljnje odločitve in morebitne dodatne ukrepe. "V zadnjih dneh je bilo na podlagi novih pogojev za prestop meje izrečenih okoli 2.700 ukrepov karantene. Ker gre za veliko številko, so tudi razmisleki o dodatnih ukrepih, na primer za uporabo prostovoljne aplikacije za spremljanje kontaktov, da bi s tem preprečili dodatne zaostritve ukrepov," je povedal Gantar. Glede na dano situacijo bo mogoče prišlo tudi do sprememb režima na meji za vstop v Slovenijo.

S četrtkom bo obvezna tudi uporaba zaščitnih mask pri svetih mašah. Kot so sklenili slovenski škofje, bo obvezno nošenje mask v zaprtih cerkvenih prostorih, kar še posebej velja za cerkve, kapele, pisarne in veroučne prostore. Vsak si mora ob vstopu v cerkev razkužiti roke in nadeti zaščitno masko, v cerkvi pa ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra. Zadnje ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference. (STA)
Koronavirus, maska, zaščita, oprema
Novice Močan porast okužb v Sloveniji: v ponedeljek 13 novih #video

Koriščenje bonov tudi pri izvajalcih, ki so sezonsko odprti

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je uvodoma dejal, da je vlada na današnji seji sprejela predlog novele zakona za tretji protikorona zakonski paket, ki vključuje dopolnitve in nekatere popravke. Ti bodo stopili v veljavo s 1. julijem naprej, tudi če novela zakona do takrat ne bo potrjena.

Med pomembnejšimi spremembami, ki jih je izpostavil minister, je to, da bo vlada omogočila koriščenje turističnih bonov tudi pri izvajalcih, ki so samo sezonsko odprti. "Torej ne bo več omejitve na dan 13. marec, ampak bo to omogočeno tudi tem, ki sezonsko izvajajo turistične namestitve," je poudaril Cigler Kralj in dodal, da so prejeli veliko pozivov gospodarstvenikov in turističnih izvajalcev, zaradi česar so ocenili, da je prav, da nanje tudi odgovorijo.

Minister Janez Cigler Kralj o koriščenju turističnih bonov.


Nadomestila za tiste v karanteni

Sicer pa je po besedah ministra za delo prva od predlaganih sprememb podaljšanje ukrepa začasnega čakanja na delo doma do 31. julija 2020. "To obdobje se lahko podaljša še največkrat dvakrat po en mesec, najdlje do 30. septembra. Odločitev za podaljšanje pa bo sprejeta glede na dogajanje na trgu dela," je dejal Cigler Kralj.

Kot je dodal, se spreminja tudi ureditev čakanja doma zaradi višje sile, v tem primeru zaradi odločbe o karanteni. "Vlada je prisluhnila pozivom delodajalcev in odločila, da v primeru karantene obveznost delodajalca za plačilo nadomestila plače za čas odsotnosti prevzame proračun," je med drugim še povedal minister za delo.

Vsem državljanom, ki jim bo odrejena karantena ob prehodu meje v Slovenijo, bo nadomestilo še naprej v višini 50 odstotkov plače. To bo povrnjeno s strani državnega proračuna. Tisti, ki bodo morali v karanteno zaradi stika z okuženo osebo kjerkoli v notranjosti Slovenije, bodo prejeli nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. To bo v celoti povrnil proračun. "S tem dajemo signal državljanom, da se odgovorno odločajo glede potovanj v sosednje države," je bil jasen minister Cigler Kralj.

Jelko Kacin
Novice "Če bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe" #video

Uvedba mobilne aplikacije za slednje okužbam

V okviru dopolnitev tretjega protikoronskega zakonskega paketa je tudi ureditev pravne podlage za uvedbo mobilne aplikacije za slednje okužbam. "Ob zaostritvi epidemiološke slike v državi in njeni okolici bi se z uvedbo prostovoljne aplikacije za slednje stikov, izognili zaostritvi ukrepov, predvsem teritorialnemu zapiranju," je v nadaljevanju pojasnil še Cigler Kralj. 

Mobilna aplikacija bi tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, opozorila, če bi bili v stiku z okuženo osebo. Cigler Kralj je poudaril, da gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost. Aplikacija je po njegovih besedah smiselna, če jo ima nameščeno večje število državljanov. "Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov," je ocenil, piše STA.

Kot četrti predlog dopolnitve tretjega paketa za omilitev posledic epidemije koronavirusa pa je interventna pomoč socialnim zavodom zato, da bodo lahko financirali vse potrebe, ki so nastale zaradi epidemije, pa tudi sanacijo kadrovskega in finančnega primanjkljaja, ki se je v epidemiji še bolj izkazal kot problematičen, je še povedal minister.

"Za financiranje dodatnih kadrov za izvajanje socialnovarstvenih in zdravstvenih storitev pa bo v proračunu zagotovljeno za 31 milijonov sredstev za obdobje dveh let," je izpostavil Cigler Kralj in dodal, da bo v roku dveh mesecev pripravljena uredba s podrobnejšo metodologijo ocenjevanja potreb, pogojev in postopki dodelitev javnih sredstev.

"Stanje v Sloveniji še vedno zelo dobro v primerjavi z EU"

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je v preteklih dneh sicer dejal, da je stanje v Sloveniji še vedno zelo dobro v primerjavi s povprečjem EU. Tudi Fafangel poudarja, da je število odkritih okužb odvisno tudi od testiranj, ki jih je med koncem tedna manj, zato je v začetku tedna mogoče pričakovati nekaj več okuženih.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Na rdečem seznamu dve novi državi, Hrvaška za zdaj še ne
Ne spreglejte