Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2018,
9.31

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

17

Natisni članek

otroci Logatec Center za socialno delo otroški dodatek

Torek, 18. 12. 2018, 9.31

5 let, 4 mesece

Oče sedmih otrok, ki so ostali brez otroškega dodatka, je razkril svojo zgodbo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

17

"Sam imam dve službi, da živimo in ne životarimo. Zato so otroški dodatki, ki nas razveselijo vsak mesec, naš vir dohodka, s katerim se skromno in odgovorno preživljamo, in zagotovo nismo edini. A ob reorganizaciji CSD se je naše življenje sesulo kot hišica iz kart. Ker smo za nekoga samo številka, ker smo za nekoga odločba v kupu papirjev na njegovi mizi," je v svojem pismu zapisal Tomo, oče sedmih otrok iz Logatca.

"Zunaj pada prvi sneg, prihajajo prazniki … A letos bodo zaradi stanja naše države precej grenki, saj so smeh, veselje in otroško razposajenost najinih sedem otrok zamenjale oči, napolnjene s solzami, njihovi obrazi so nekam čudno resni, smeh je zamrl," v svojem pismu poudarja oče, ki ni želel, da v celoti razkrijemo njegovo identiteto. 

otroci se igrajo
Novice Ker CSD zamuja z odločbami, položnica za vrtec višja tudi za 200 evrov

"V starševstvu vidiva smisel in uresničitev življenjskega poslanstva"

"Tudi midva, njihova starša, sva potopljena v svoje misli in skrbi, ker je nekdo v naši državi izgubil sočutje do sočloveka. Ker smo državljani zanj samo številka, ker ne zna ali preprosto ne zmore opraviti svojega dela, za katero bo vseeno dobil plačilo. Ker je pomembno, da jaz imam, kako je s sosedom, ni moja stvar," je izpostavil in dodal:

"Odločila sva se za več otrok, ker jih imava preprosto rada. Ker v starševstvu vidiva smisel in uresničitev življenjskega poslanstva. Ne samo za naju, ampak za vso skupnost. Ker otroci niso breme, ampak naša in vaša prihodnost. A žalost in naš obup sta napolnila naša srca, saj nam država ni nakazala otroškega dodatka, s tem pa je odvzela naš vir preživetja."

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice Reorganizacija CSD-jev: uslužbenci delajo tudi ob sobotah

"Nisva neodgovorna in brezvestna"

Poudarja, da nista neodgovorna in brezvestna državljana. Žena je po Tomovih besedah ostala doma in vrši najlepše, a tudi najtežje poslanstvo ‐ vzgojo otrok.

"A kljub vsem skrbem in razočaranju nam bo lepo. Ker imamo drug drugega, ljubezen in skupaj preživeti čas, ko bomo ustvarjali nove nepozabne spomine, ki nas bodo greli v življenju. Ker smo radi drug z drugim in to delimo z drugimi. Človečnost je za naju velika vrednota, ki jo uspešno prenašava na svoje otroke, zato bomo svoja srca napolnili in ogreli z lepo besedo, prijaznim nasmehom, iskrenim stiskom rok, toplim objemom," je sklenil svoj zapis.

predavalnica profesor študenti
Novice Študentje še vedno brez štipendij: Ne vedo, kdo ima mojo vlogo, niti kdaj bo rešena
Kaj pravi ministrstvo?
"Takoj ko smo prejeli gospodovo pismo, smo preverili, kje je nastala težava, in urgirali tako, da bo nakazilo izvedeno najkasneje v naslednjem tednu. Gospoda smo o tem že osebno obvestili in se mu iskreno opravičili. Vloga je bila na CSD oddana 19. oktobra ter bila 18.decembra rešena in odposlana. Rešena je bila v dvomesečnem zakonskem roku, res pa je, da ni prišla v decembrsko obdelavo oziroma izplačilo.

Iz podatkov in poročil, ki jih ministrstvo tedensko pridobiva s terena od CSD-jev, izhaja, da večina nima zaostankov pri reševanju vlog. Nerešene ostajajo le tiste zadeve, v katerih se čaka dopolnitev stranke. Večje zaostanke imajo le na CSD Ljubljana, ki je tudi največji center v državi. Zaostanki so posledica dejstva, da je reorganizacija potekala ravno v času, ko centri tudi sicer prejemajo največje število vlog.

Ob tem je treba omeniti tudi izpad delovanja informacijskega sistema avgusta in septembra, ki je dodatno povečal število nerešenih zadev. Ministrstvo pristopa k reševanju situacije na način, da se bo del zaostankov s centrov, ki imajo največje zaostanke, prenesel na tiste brez zaostankov," pravijo na ministrstvu za delo.
Novice Mama jeseniške deklice se s CSD dogovarja za stike z novorojenčkom #video

Tomo nam je danes po telefonu pojasnil, da je njihova vloga za otroški dodatek zdaj že rešena in da upa, da bo denar dobil nakazan še letos. Ob tem se je zahvalil vsem prizadevnim delavcem na centrih za socialno delo v Logatcu in Ljubljani, ki so mu pri tem pomagali.

"Nismo reveži, ampak treba je opozarjati na problematiko"

"Ampak to ni način, da bomo tako delali, da bomo prosjačili direktorje, ti pa bodo težili podrejenim, da bodo delali nadure za rešitev vlog," je izpostavil in dodal, da je bila običajno njegova vloga rešena v 14 dneh, z reorganizacijo CSD pa je prišlo pri reševanju vloge, ki jo je oddal že sredi oktobra, do številnih birokratskih zapletov.

"Saj dobiš denar za nazaj, ampak ga trenutno nimaš. Tudi položnice za vrtec in prehrano v šoli so bile višje. Na srečo so v šolah in vrtcih ljudje, ki razumejo te zaplete. Nismo reveži, ampak treba je opozarjati na problematiko," je poudaril.

S 1. oktobrom je začela veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo, po kateri se je 62 centrov spojilo v 16 večjih. Tako naj bi med drugim poenotili delovanje centrov in povečali učinkovitost in kakovost njihovega dela. Z reorganizacijo želijo na ministrstvu za delo poenotiti upravne postopke. Zaposleni na enotah centrov naj bi bili na eni strani razbremenjeni administracije, zaradi več terenskega dela pa naj bi bili bolj vpeti v lokalno okolje.

A v praksi so nastale velika zmešnjava in velike zamude pri obravnavi vlog za štipendije, otroške dodatke in druge prejemke. Razlogi za zamike pri izdajanju odločb so poleg velikega števila vlog tudi v nedelovanju informacijskega sistema v septembru in oktobru, dodatni zamik pa je prinesla tudi reorganizacija centrov.

 

 

Ne spreglejte