Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sobota,
20. 10. 2018,
10.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Natisni članek

ministrstvo za delo vrtec štipendija Center za socialno delo

Sobota, 20. 10. 2018, 10.03

5 let, 6 mesecev

Ker CSD zamuja z odločbami, položnica za vrtec višja tudi za 200 evrov

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

otroci se igrajo | Nekateri starši do konca septembra odločbe še niso prejeli, zato jih je na začetku oktobra v nabiralniku pričakala položnica za plačilo vrtca s skoraj polno ceno programa. | Foto Thinkstock

Nekateri starši do konca septembra odločbe še niso prejeli, zato jih je na začetku oktobra v nabiralniku pričakala položnica za plačilo vrtca s skoraj polno ceno programa.

Foto: Thinkstock

Na centrih za socialno delo vsako leto prihaja do zamud pri izdajanju odločb upravičencem pravic iz javnih sredstev, letos so te zamude zaradi reorganizacije in nedelovanja informacijskega sistema še večje. Štipendij za številne dijake tako še ni, večjo težavo pa imajo starši, ki so dobili položnice za skoraj polno ceno vrtca.

Starši, ki so želeli pridobiti subvencijo za znižano plačilo vrtca, so morali do konca avgusta na pristojni center za socialno delo vložiti vlogo za znižano plačilo vrtca. Prav tako so se v avgustu in septembru na CSD-je vsule vloge dijakov, ki želijo pridobiti štipendijo, v zadnjem mesecu vloge oddajajo tudi študenti.

Na CSD-jih, kjer so v tem času prešli še na novo organizacijsko strukturo, poudarjajo, da delajo vse, da bi vloge čim prej rešili, nadure in delo ob koncih tedna niso izključeni.

Vrtec brez odločbe dražji do 200 evrov

Kljub temu nekateri starši do konca septembra odločbe še niso prejeli, na začetku oktobra pa jih je tako v nabiralniku pričakala položnica za plačilo vrtca s skoraj polno ceno programa. Polne cene namreč ne plača nihče, temveč starši plačajo največ 77 odstotkov cene - toliko plačujejo starši najvišjega dohodkovnega razreda oziroma starši, ki pravice do znižanega plačila ne uveljavljajo.

O takih primerih smo dobili neuradne informacije iz Koroške, Pomurja in Ljubljane. Na ministrstvu so nam odgovorili, da bo vrtec tem staršem pri naslednji položnici upošteval preveč plačani znesek in bo tako znesek z naslednjo položnico ustrezno nižji.

A težava je v tem, da so to starši, ki imajo že tako nizke dohodke, da bodo tako visok znesek težko pokrili. Govorimo o razliki, ki je lahko večja od 200 evrov.

"Plačajo naj toliko kot doslej oziroma vsaj minimalni znesek"

"Nekateri vrtci izstavijo položnico v znesku glede na zadnjo znano odločbo in jim kasneje naredijo morebiten poračun. Spet drugi vrtci pošljejo položnico v polnem znesku." | Foto: Siol.net/ A. P. K. "Nekateri vrtci izstavijo položnico v znesku glede na zadnjo znano odločbo in jim kasneje naredijo morebiten poračun. Spet drugi vrtci pošljejo položnico v polnem znesku." Foto: Siol.net/ A. P. K. V primerih, ko odločbe še niso izdane, imajo vrtci različne prakse, pojasnjuje v. d. direktorja CSD Spodnje Podravje Miran Kerin: "Nekateri vrtci izstavijo položnico v znesku glede na zadnjo znano odločbo in jim kasneje naredijo morebiten poračun. Spet drugi vrtci pošljejo položnico v polnem znesku."

Na CSD Savinjsko-Šaleška medtem navajajo, da se bodo glede poračunov v vrtcu starši morali dogovoriti sami, a da bi načeloma v vrtcih morali upoštevati morebitno preplačilo.

So se pa za starše, ki še niso prejeli odločbe, zavzeli na CSD Maribor, kjer so na Skupnost vrtcev Slovenije naslovili dopis, v katerem so jih obvestili o zaostankih.

V. d. direktorice CSD Maribor Marjana Bravc se je včeraj s predsednico skupnosti vrtcev Janjo Bogataj tudi dogovorila, naj starši, ki so doslej že koristili pravice do znižanega plačila vrtca, plačajo toliko, kot so plačevali doslej. Torej naj se na izdano položnico s 77-odstotno ceno programa ne ozirajo.

Starši, ki pa so prvič vpisali otroka v vrtec in imajo minimalno plačo ali so prejemniki denarne pomoči, plačajo vsaj minimalni znesek v višini na primer 30 evrov. "Kasneje po izdaji odločbe bodo vrtci poračunali zneske glede na dejanski izračun po uveljavljeni subvenciji," pojasnjuje Bravčeva.

denar
Novice Dijakom in študentom bodo štipendije izplačali tudi 26. oktobra

Dodatni oktobrski rok za izplačilo štipendij

Zamude pri izdajanju odločb na lastni koži občutijo tudi dijaki, ki so avgusta in septembra oddajali vloge za štipendijo. Ali bo zaradi reorganizacije centrov za socialno delo prišlo do zamika pri izplačilih, smo spraševali že sredi septembra, a so nam zagotavljali, da "posebnih zamud ne pričakujejo".

Zdaj se je izkazalo nasprotno. Šestnajst tisoč dijakov je sicer 10. oktobra že dobilo prvo izplačilo štipendije, a so številni ostali še brez odločb in bi načeloma morali počakati do 9. novembra.

Da ne bi predolgo čakali, je ministrica za delo Ksenija Klapmpfer sicer odredila dodatni termin izplačila, to je 26. oktobra. Takrat naj bi štipendijo na svoj transakcijski račun prejelo več kot 6800 dijakov in 1400 študentov.

Zaradi zamud pri izdaji odločb je ministrica za delo za konec oktobra razpisala dodatni rok za izplačilo štipendij. | Foto: STA , Zaradi zamud pri izdaji odločb je ministrica za delo za konec oktobra razpisala dodatni rok za izplačilo štipendij. Foto: STA ,

Zakaj so reorganizacijo načrtovali za že tako turbolentno obdobje

Sicer na posameznih centrih za socialno delo navajajo, da imajo v avgustu in septembru že tako vsako leto ogromno dela, saj imajo v tem času povečano število vlog za subvencioniranje vrtca ter štipendije.

Letos jim je delo še otežila že omenjena reorganizacija. Na vprašanje, zakaj so jo načrtovali ravno za ta to obdobje, na ministrstvu odgovarjajo, da je bila reorganizacija sprva načrtovana že za januar 2018, vendar se je postopek občirnega usklajevanja s strokovno javnostjo in pristojnimi resorji zavlekel in so ga tako prestavili na prvi oktober.

Reorganizacijo je sicer vodil direktorat za socialne zadeve, ki ga vodi generalna direktorica Tanja Amon.

Zaradi reorganizacije so bile namreč težave z vnosom v informacijski sistem. Vlog za štipendij tako niso mogli obravnavati prej kot septembra, potem pa cel prvi teden v oktobru (kot je bilo naprej napovedano) sistem ni deloval. Razlog je bila nadgradnja informacijskega sistema, ki je ni bilo mogoče narediti prej. "Da je bila reorganizacija uspešno izpeljana, je bilo potrebno informacijski sistem zapreti in ga nadgraditi," so sporočili z ministrstva.

Uradno zamud ni, časa za obravnavo imajo dva meseca

Na marsikaterem CSD-ju so tako doslej obdelali komaj vloge, oddane v avgustu. Sicer pa povsod poudarjajo, da uradno ne zamujajo z roki. Zakonsko je namreč določen rok za rešitev vloge 60 dni.

Na CSD Koroška hkrati še omenjajo, da jim dodatno delo povzročajo vloge, kjer vsaj eden od staršev dela v Avstriji in tako pridobivanje vseh potrebnih podatkov traja dlje časa. Opozarjajo tudi, da je hitrost in učinkovitost postopkov odvisna tudi od vlagateljev samih, če namreč vloga ni popolna, to precej podaljša postopek.

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice Reorganizacija CSD-jev: uslužbenci delajo tudi ob sobotah

Prioriteta so vloge za denarno pomoč

Glede na podatke ministrstva so sicer CSD-ji do 15. oktobra skupno odločili o skoraj 95.700 vlogah in 146 tisoč pravicah (74.700 pravic do otroškega dodatka, 29 tisoč pravic do državne štipendije ter 42 tisoč pravic do varstvenega dodatka). Podatka, koliko prosilcev še čaka na odločbo, nimajo.

Na CSD-jih pa poudarjajo, da prioritetno rešujejo vloge za denarno pomoč, varstveni dodatek in izredne pomoči, "saj so to pravice, ki so edini vir preživetja za veliko družin." Hkrati navajajo, da razumejo stiske ljudi in se zato trudijo, da čim prej rešijo vloge, upravičence pa prosijo za razumevanje.

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice V Sloveniji le še 16 centrov za socialno delo
Ne spreglejte