Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
8.34

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Natisni članek

Palestina Gaza vojna

Nedelja, 29. 10. 2023, 8.34

5 mesecev, 3 tedne

23. DAN VOJNE V IZRAELU

Obupani prebivalci Gaze vdirajo v skladišča s pomočjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

Izrael je ponoči povečal število vojakov, ki se borijo na območju Gaze, je danes sporočila izraelska vojska. Palestinsko gibanje Hamas trdi, da je na več lokacijah v enklavi prišlo do spopadov med njihovimi pripadniki in izraelsko vojsko. Medtem naj bi prebivalci Gaze zaradi pomanjkanja začeli vdirati v skladišča s humanitarno pomočjo. V Gazi je število žrtev med Palestinci po zadnjih podatkih tamkajšnjih oblasti preseglo osem tisoč.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

16.44 Iz sveta se nadaljujejo pozivi k dostavi humanitarne pomoči v Gazo
12.02 Iranski predsednik Raisi: Izrael je prestopil mejo
11.49 Obupani prebivalci vdirajo v skladišča s pomočjo
11.39 Rdeči križ: Zagotavljanje humanitarne pomoči ni mogoče
9.07 Najmanj 30 bolnišnic in zdravstvenih domov je zaprtih
8.32 Obstreljevanje se krepi, v Gazi postopoma vzpostavljajo povezave

16.44 Iz sveta se nadaljujejo pozivi k dostavi humanitarne pomoči v Gazo

Britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes v telefonskem pogovoru poudarila pomen dostave humanitarne pomoči v Gazo, so sporočili iz Londona. K prekinitvi ognja, dostavi pomoči in izpustitvi talcev sta danes med drugim ponovno pozvala tudi papež Frančišek in prvi mož Združenih narodov Antonio Guterres.

Iz Downing Streeta so sporočili, da sta Sunak in Macron v pogovoru poudarila potrebo po dostavi nujne humanitarne pomoči v Gazo, ki jo po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra že tri tedne oblega in obstreljuje izraelska vojska.

"Poudarila sta, da Hamas ne predstavlja navadnih Palestincev in da njihovo barbarstvo ne sme spodkopati legitimnih teženj palestinskega ljudstva," so zapisali v izjavi in dodali, da sta voditelja izrazila tudi zaskrbljenost nad morebitno razširitvijo konflikta, zlasti na Zahodni breg. Ob tem naj bi sicer Izraelu priznala pravico do obrambe v okviru mednarodnega prava.

Papež Frančišek je medtem na Trgu svetega Petra v Vatikanu ponovno pozval k prekinitvi sovražnosti, dostavi pomoči v Gazo in izpustitvi več kot 220 talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael. "Vojna je vedno poraz, vedno," je vnovič poudaril papež.

Da je preživetje prebivalcev Gaze odvisno od humanitarne pomoči, je danes na družbenem omrežju X izpostavil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Globina njihovega obupa je nepopisna," je zapisal in pozval k neoviranemu in varnemu dostopu pomoči v blokirano enklavo.

Norveški premier Jonas Gahr Store pa je danes za norveški javni radio NRK dejal, da ima Izrael pravico do samoobrambe, a obenem izraelske oblasti obtožil kršenja mednarodnega prava. Po njegovih besedah bi moral biti namreč odziv Izraela na napad Hamasa sorazmeren. Obenem je opozoril tudi na katastrofalne razmere, ki so jim podvrženi prebivalci Gaze.

K takojšnji prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in dostavi pomoči med obiskom v Nepalu znova pozval tudi generalni sekretar ZN Guterres, navaja britanski BBC. Po navedbah britanskega časnika Guardian je v Gazo od začetka izraelskih napadov vstopilo 84 tovornjakov s pomočjo, medtem ko jih je pred 7. oktobrom povprečno vstopilo okoli 500 na dan.

Izraelske oblasti so ob tem danes sporočile, da bodo povečali obseg humanitarne pomoči za Gazo. Glede oskrbe enklave z vodo je vodja izraelskega civilnega oddelka za koordinacijo vladnih dejavnosti na zasedenih ozemljih (COGAT) Elad Goren dejal, da ta "ni na normalni ravni", vendar naj bi zadostovala za humanitarne potrebe, poročajo tuje tiskovne agencije.

12.02 Iranski predsednik Raisi: Izrael je prestopil mejo

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes dejal, da je Izrael pri napadih na Gazo "prestopil mejo" in opozoril, da bodo v primeru nadaljevanja silovitega bombardiranja tudi druge regionalne sile "prisiljene k ukrepanju". Iran je bil po eskalaciji razmer na Bližnjem vzhodu že deležen opozoril Izraela in ZDA, naj se ne vpleta v konflikt.

"Zločini sionističnega režima so presegli mejo, kar bi lahko tudi druge prisililo k ukrepanju. Washington nas poziva, naj ne storimo ničesar, sami pa še naprej odločno podpirajo Izrael," je v nedeljo v objavi na omrežju X zapisal Raisi.

Nasilje izraelskih sil je sprožilo ostre odzive v več državah muslimanskega sveta, tudi v Iranu. Razmere so se zaostrile po večjem delu Bližnjega vzhoda – na izraelsko-libanonski meji se obstreljujejo izraelske sile in proiransko gibanje Hezbolah, do posameznih incidentov in spopadov pa je prišlo tudi med milicami s podporo Irana in ameriško vojsko v Iraku in Siriji.

"ZDA pošiljajo sporočila Osi odpora, vendar so na bojišču dobile jasen odgovor," je še sporočil Raisi. Os odpora se nanaša na mrežo uporniških oboroženih gibanj na Bližnjem vzhodu, ki jih podpira Iran. Poleg libanonskega Hezbolaha, jemenskih hutijskih upornikov in šiitskih milic v Iraku in Siriji je del mreže tudi palestinski Hamas, navajata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC.

"Iran meni, da je naša dolžnost podpirati uporniške skupine, vendar so te skupine neodvisne pri svojih mnenjih, odločitvah in dejanjih. ZDA dobro poznajo naše trenutne zmogljivosti in vedo, da jih je nemogoče premagati," je iranski predsednik dejal v sobotnem intervjuju za katarsko medijsko mrežo Al Jazeera, katerega odlomke je objavila iranska tiskovna agencija IRNA.

11.49 Obupani prebivalci vdirajo v skladišča s pomočjo

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Daniela Hagarija je Izrael čez noč povečal število vojakov, ki so vstopili v Gazo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Postopoma širimo kopenske dejavnosti in prisotnost naših sil na območju Gaze," je dejal.

Vojaško krilo Hamasa, brigade Ezedin al Kasam, je na Telegramu zatrdilo, da je na več lokacijah na severozahodu enklave prišlo do spopadov med pripadniki gibanja in izraelsko vojsko.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes izrazil obžalovanje, ker Izrael namesto vzpostavitve "nujno potrebnega humanitarnega premora" krepi svoje vojaške operacije. "Razmere v Gazi so iz ure v uro obupnejše," je ob tem vnovič opozoril.

Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) je več tisoč prebivalcev Gaze medtem vdrlo v skladišča in distribucijske centre za humanitarno pomoč v osrednjem in južnem delu enklave ter od tam odneslo moko in druge osnovne potrebščine. Ni sicer jasno, kdaj je do vdorov prišlo.

"To je zaskrbljujoč znak, da se civilni red po treh tednih vojne in strogega obleganja Gaze začenja krhati," je UNRWA zapisala v izjavi in poudarila, da so prebivalci Gaze prestrašeni in obupani. Napetost in strah se, kot je zapisala agencija, povečuje tudi zaradi prekinitve telefonskih in internetnih povezav, ki pa jih postopoma obnavljajo.

Tehnološki milijarder Elon Musk je v soboto sporočil, da bi lahko pri vzpostavitvi komunikacij v Gazi pomagal satelitski komunikacijski sistem Starlink njegovega podjetja SpaceX. Vendar pa je Izrael danes sporočil, da tega ne bo dovolil, češ da bo Hamas sistem uporabil za "teroristične dejavnosti".

"Morda bi ga Musk lahko pogojil z izpustitvijo naših ugrabljenih otrok, sinov, hčera, starejših ljudi," je glede uporabe sistema Starlink dejal izraelski minister za komunikacije Šlomo Karhi.

11.39 Rdeči križ: Zagotavljanje humanitarne pomoči ni mogoče

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je opozoril na katastrofalne razmere v Gazi in pozval k takojšnji deeskalaciji konflikta ter zagotavljanju humanitarne pomoči. "Pretresena sem zaradi nedopustnega človeškega trpljenja. Svet tega ne bi smel dopustiti," je dejala predsednica ICRC Mirjana Špoljarić. Dodala je, da zagotavljanje ustrezne humanitarne pomoči trenutno ni mogoče.

Izraelska vojska je ponoči sicer sporočila, da bodo na jugu Gaze okrepili humanitarno pomoč, in znova pozvala prebivalce oblegane palestinske enklave, naj se z njenega severnega dela premaknejo na jug, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Civilisti naj se začasno premaknejo proti jugu na varnejša območja, kjer bodo lahko dobili vodo, hrano in zdravila," je dejal tiskovni predstavnik IDF Daniel Hagari. Po njegovih besedah bodo danes okrepili prizadevanja za pomoč prebivalcem Gaze, ki jih bosta vodila Egipt in ZDA.

9.07 Najmanj 30 bolnišnic in zdravstvenih domov je zaprtih

Predstavniki palestinskega ministrstva za zdravje so povedali, da so v Gazi zaprli najmanj 30 bolnišnic in zdravstvenih domov, odkar je Izrael začel napadati enklavo. Zmanjkalo jim je medicinskih zalog in goriva. Več bolnišnic je moralo zapreti cele oddelke. V bolnišnici Nasser deluje le urgenca. Več bolnišnic naj bi se v prihodnjih dneh popolnoma zaprlo, če v Gazo ne bodo spustili humanitarne pomoči.

8.32 Obstreljevanje se krepi, v Gazi postopoma vzpostavljajo povezave

Na območju Gaze se postopoma obnavljajo fiksne, mobilne in internetne storitve, je palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel sporočilo na omrežju X. "Naše tehnične ekipe v zahtevnih razmerah odpravljajo škodo na notranji omrežni infrastrukturi," je dodal glavni palestinski telekomunikacijski ponudnik.

Tudi nekateri novinarji v Gazi so po poročanju britanskega BBC sporočili, da so ponoči na nekaterih območjih znova lahko opravljali telefonske klice in dostopali do interneta, potem ko so bile v petek zvečer prekinjene skoraj vse povezave med Gazo in zunanjim svetom.

Izraelska vojska medtem nadaljuje intenzivno obstreljevanje in bombardiranje te palestinske enklave. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sobotnem nagovoru potrdil tudi kopenske operacije izraelskih sil na območju Gaze in dejal, da se je začela druga faza vojne s Hamasom, ki bo "dolga in težka".

Število žrtev v Gazi je medtem ponoči po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva preseglo osem tisoč. Izraelska vojska brez prestanka bombardira Gazo vse od 7. oktobra, ko je bilo v napadih palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael ubitih 1.400 ljudi, 229 ljudi pa so zajeli kot talce.

Gaza, pomanjkanje vode
Novice Slovenija z dodatnimi 150 tisoč evri humanitarne pomoči prebivalstvu v Gazi
Benjamin Netanjahu
Novice "Vojna v Gazi bo dolga in težka in mi smo pripravljeni nanjo" #video
Mosab Hasan Jusef
Novice Nekdaj je bil pripadnik Hamasa, zdaj Izraelcem svetuje, kako ga lahko uničijo
Beni Ganc
Novice Izraelci odločno: To je mož, ki naj zamenja Netanjahuja na čelu države
Ne spreglejte