SiolNET. Novice Slovenija
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Leon Oblak predlagan za člana programskega sveta RTV

0,65

termometer

RTV Slovenija
Mandatno-volilna komisija je sklenila državnemu zboru predlagati, naj za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija imenuje Leona Oblaka. Foto: Bojan Puhek

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je sklenila državnemu zboru predlagati, naj za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija imenuje Leona Oblaka. Za člana in podpredsednika preiskovalne komisije o domnevnem pranju denarja v NKBM ter domnevnem nezakonitem financiranju SDS pa DZ v imenovanje predlaga Janija Möderndorferja (LMŠ).

Še enega člana programskega sveta RTVS iz vrst civilne družbe mora DZ imenovati, ker je maja potekel mandat osmim članom, DZ pa jih je uspelo do zdaj imenovati sedem. MVK je namreč 21. aprila odločala o osmih novih članih izmed 60 kandidatov, a so poslanci po dveh krogih glasovanja podporo namenili le sedmerici, za osmega pa glasov ni bilo. Zato je morala MVK objaviti nov razpis, tokrat le za enega člana. Na nov razpis je prispelo sedem kandidatur, od katerih je danes na glasovanju na MVK največ glasov dobil Leon Oblak.

Mandatno-volilna komisija je sklenila državnemu zboru predlagati tudi nekatere spremembe pri sestavi preiskovalne komisije o domnevnem pranju denarja v NKBM ter domnevnem nezakonitem financiranju SDS. Po predlogu bi DZ število članov komisije s sedmih razširil na osem, pri čemer bi za osmega člana imenoval Möderndorferja, ki bi bil tudi podpredsednik komisije.

Jani Möderndorfer Foto: STA

Möderndorfer je komisijo vodil od njene ustanovitve, a je vmes funkcijo izgubil, ker mu je ob menjavi vlade za krajši čas prenehal poslanski mandat. DZ je zato za novega predsednika konec maja imenoval Gregorja Periča (SMC).

MVK je danes odločala še o nekaterih drugih kadrovskih predlogih. Državnemu zboru je sklenila predlagati, naj za vrhovnega sodnika izvoli Primoža Gorkiča, za novo članico Slovenske nacionalne komisije za Unesco pa poslanko SDS Alenko Jeraj, ki je na glasovanju dobila več glasov od protikandidata Marka Bandellija (SAB).

Počivalšek Novice Bo pridržanje Počivalška ustavilo Gorkičevo pot k Masleši?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin