SiolNET. Novice Slovenija
4,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Umaknili zaupnost in objavili pomemben dokument o drugem tiru

Kaj se je vlada dogovarjala z Madžari o drugem tiru

4,83

termometer

d

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo dokumente v zvezi s pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji drugega tira železniške povezave Divača-Koper. Dokument med drugim razkriva, da bi se del javnih naročil izvedel tudi na Madžarskem.

"Potem ko je Vlada Republike Slovenija včeraj na predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek umaknila oznako zaupnosti, objavljamo dokument, v katerem so podrobneje pojasnjeni razlogi za pobudo za sodelovanje z Madžarsko pri izgradnji drugega tira železniške povezave med Divačo in Koprom," so zapisali na ministrstvu.

Preberite še izjavo o preklicu stopnje tajnosti in pobudo za sklenitev sporazuma z Madžarsko.

vlada Marjana Šarca Novice Vlada investitorstvo projekta drugi tir prenesla na 2TDK

Kakšna so bila slovenska izhodišča?

Kot je zapisano v objavljeni pobudi za sklenitev sporazuma z Madžarsko, slovenska delegacija, ki se pogovarja z Madžari, med drugim izhaja iz naslednjih stališč:

Drugi tir, železnica Foto: Gregor Pavšič - Del javnih naročil v zvezi z izgradnjo drugega tira se izvede v Sloveniji, del pa na Madžarskem, določa sporazum. Postopki oddaj javnih naročil, ki se izvedejo na Madžarskem, v vrednosti 43 milijonov evrov, se nanašajo na izvedbo del: viadukt V2 Vinjan, tir na togi podlagi, električna vozna mreža. Projektno podjetje in madžarski partner skleneta operativni dogovor o izvedbi javnih naročil, ki ne sme biti v nasprotju z mednarodnim sporazumom.

Kot je znano, je Madžarska že leta 2016 slovenski strani med izhodišči za pogajanja o sodelovanju pri drugem tiru navedla tudi zahtevo o sodelovanju njenih gradbincev pri projektu v sorazmernem deležu.

Ko so izhodišča prišla v javnost, so na ministrstvu za infrastrukturo zatrjevali, da z Madžari ni bilo nobenih zakulisnih dogovorov.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Madžarska gradbena podjetja v nizkem štartu za drugi tir

- Kapitalski vložek Madžarske v projektnem podjetju skupaj z vložki morebitnih drugih zalednih držav ne sme doseči ali preseči vložka Republike Slovenije. V okviru pogovorov o višini vložka se delegacija s predstavniki Madžarske dogovarja tudi o višini donosa na vložen kapital, ki ne sme presegati 2,8 p. a. %.

- Lastniški delež Republike Slovenije v Luki Koper in prednost madžarskih vlakovnih prevoznikov pri uporabi drugega tira Divača-Koper nista predmet pogajanj. Prav tako sporazum ne bo posegal v koncesijsko območje, koncesijsko pogodbo in dejavnosti Luke Koper.

- Slovenija se z Madžarsko lahko dogovori o sodelovanju pri razvoju logističnih dejavnosti. Slovenija se z Madžarsko lahko dogovori, da ji omogoči oziroma pomaga pri najemu 50 tisoč kvadratnih metrov površin, ki so potrebne za skladiščenje tovora, in sicer v območju pristanišča, vendar zunaj koncesijskega območja Luke Koper. Letna najemnina bo izračunana po tržni vrednosti.

- Tveganje prekoračitve predračunske vrednosti projekta se porazdeli med Slovenijo in Madžarsko v sorazmerju upravljavskih upravičenj.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Kolektor klonil: umik 2,5 milijona evrov težkega aneksa

Bratuškova pogovorov z Madžari ni prekinila

Pogovore z Madžari o njihovem sodelovanju pri projektu drugi tir je sicer začela vlada Mira Cerarja, nova vlada pa jih do zdaj kljub prepričanju ministrice Bratuškove, da je mogoče drugi tir zgraditi brez Madžarov, ni prekinila. Bratuškova je pred časom za Primorske novice namreč dejala, da bi jih bilo nekorektno kar prekiniti.

Da je drugi tir mogoče zgraditi brez madžarskega sodelovanja, je sicer ministrica ponovila tudi v četrtek po seji vlade. "Če bomo ugotovili, da je sodelovanje ene ali več držav dodana vrednost, sem za sodelovanje, a pod pogoji, ki jih postavi naša država," je bila jasna. Bratuškova si ob tem želi, da bi vlada odločitev glede sodelovanja zalednih držav v projektu sprejela do konca leta. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin