SiolNET. Novice Slovenija
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obilno sneženje: brez elektrike več tisoč odjemalcev, zaradi podrtih dreves zaprte številne ceste #video

0,71

termometer

Obilno sneženje je ponoči povzročilo precej preglavic enotam gasilcev, cestnim podjetjem in drugim službam predvsem na območju Štajerske, Koroške, Zasavja in Dolenjske. Prek cestišč se je po do zdaj zbranih podatkih podrlo več kot 163 dreves. Zaradi podrtega drevja in obilice snega je bilo zaprtih nekaj cest, na Štajerskem pa je več tisoč odjemalcev ostalo brez elektrike, poroča center za obveščanje. Padavine se bodo čez dan znova razširile nad večji del Slovenije. Agencija za okolje opozarja tudi na nevarnost snežnih plazov, izdali so oranžno vremensko opozorilo. 

Regijski centri za obveščanje so zabeležili 58 dogodkov in za sanacijo posledic na terenu aktivirali 36 prostovoljnih in tri poklicne gasilske enote. Na območju občine Podvelka so zaradi poškodovane elektrodistribucijske infrastrukture odjemalci ostali brez dobave električne energije.

Prometnoinformacijski center poroča o popolnih zaporah cest zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja na relacijah Ožbalt−Kapla, Ig−Rakitna, Ruta−Lovrenc na Pohorju−Rogla, Solčava−Črna na Koroškem na odseku Koprivna−Sleme, Graška Gora−Šmiklavž, Dravograd−Trbonje, Slovenj Gradec−Pungart, Ribnica−Ribniška Koča, Radlje−Radeljski prelaz.

Izdano oranžno opozorilo: nevarnost snežnih plazov v večjem delu gora 

Na višjih nadmorskih višinah je v zadnjem tednu zapadlo ogromno snega, nastajale so tudi klože. Agencija za okolje zato opozarja, da je nevarnost snežnih plazov v večjem delu gora nad višino okoli 1500 metrov velika, nižje pa znatna. Za severozahod je izdano oranžno vremensko opozorilo. Snežni plazovi lahko nastajajo tudi na neobičajnih mestih.

Za danes in sredo dopoldne je Agencija RS za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo za severozahod države, za kasneje pa je izdala rumeno opozorilo.

Oranžno opozorilo pomeni, da verjetnost proženja snežnih plazov nastopi že pri manjši dodatni obremenitvi. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov.

Sneženje v Novem mestu Novice V teh delih Slovenije lahko ponoči zapade še četrt metra snega #video

Zaradi podrtih dreves na Štajerskem več tisoč odjemalcev brez elektrike

Velika količina novozapadlega snega in dežja je povzročila poškodbe na elektrodistribucijskem omrežju na Štajerskem. Zaradi padcev dreves so se že v ponedeljek dogajali izpadi napajanja z električno energijo na vsem območju Elektra Maribor in Elektra Celje. Čez noč je ostalo brez elektrike več tisoč odjemalcev.

Ponoči je ostalo brez napajanja z električno energijo okoli pet tisoč odjemalcev na območju med Pohorjem in Kozjakom, na nekaj manjših območjih v bližini Ptuja in v Halozah ter na območju Poljčan in Zbelovega.

Na Celjskem, kjer je v ponedeljek v nižje ležečih predelih zapadlo več kot 15 centimetrov snega, v višje ležečih pa še več, so se zadeve danes zjutraj umirile. Ceste so splužene in prevozne. Zaradi mokrega snega in podrtih dreves je bilo na območju Elektra Celje ob 6. uri brez elektrike še vedno 1.822 odjemalcev, so povedali v družbi. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, trudijo se, da bi čim prej odpravile okvare na daljnovodih.

Na Koroškem se sneženje umirja, zaprta je šola na Ojstrici

Na Koroškem se sneženje trenutno umirja. Preteklo noč po dolinah na Koroškem ni zapadlo zelo veliko novega snega, ponekod je deloma deževalo, deloma snežilo, na višje ležečih območjih pa je snežilo. Sneg je zelo težak, zaradi česar so se podirala in se še podirajo drevesa, težave so tako na cestah in pri distribuciji električne energije.

Zaradi napovedanih obilnejših snežnih padavin je civilna zaščita Občine Dravograd v ponedeljek zvečer izdala priporočilo, da je danes in v sredo šola na Ojstrici, ki je podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, zaprta, pouk pa se izvaja na daljavo.

Ponoči je bilo največ težav na območju Kaple, kjer so prebivalci še vedno brez električne energije in telefonskega signala, poleg tega pa je trenutno zaradi podrtih dreves največ težav na območju občin Ravne na Koroškem, Prevalje in Muta, kjer posredujejo pristojne službe in gasilci. 

Na območju slovenjgraške distribucijske enote Elektra Celje je bilo danes ob 6. uri največ odjemalcev brez električne energije na območju Mežice, in sicer 253 odjemalcev, brez elektrike pa so bili še odjemalci na območju Vuhreda, Remšnika, Dravograda, Raven in Doliča ter na Kopah.

streha velodrom Sportal Katastrofa v Novem mestu: sneg porušil streho velodroma #video
Razmere na slovenskih cestah 

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na relacijah Col−Črni Vrh in na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Čez prelaza Korensko sedlo in Jezerski vrh so obvezne verige. Cesta čez prelaz Ljubelj je na avstrijski strani zaprta.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja na Koroškem popolnoma zaprta cesta Solčava–Črna na Koroškem na odseku Koprivna–Sleme, zaprte so tudi ceste Dravograd–Trbonje, Slovenj Gradec–Pungart in Radlje–prelaz Radelj.

Padavine se bodo popoldne razširile nad vso državo

Danes bo na Primorskem sprva delno jasno, popoldne se bo pooblačilo. Pihala bo šibka burja. Drugod bo oblačno, padavine se bodo od vzhoda znova razširile nad večji del Slovenije. Po nižinah bo po večini deževalo, nad nadmorsko višino okoli 500 metrov pa snežilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje (Arso).

Jutri bo sprva povsod oblačno, na jugovzhodu bodo sprva še rahle padavine. Popoldne se bo na zahodu delno razjasnilo, drugod bo ostalo oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od −2 do 4, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo pretežno oblačno in večinoma suho vreme. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin