SiolNET. Sportal Kolesarstvo
9,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Velodrom v Češči vasi pri Novem mestu

Katastrofa v Novem mestu: sneg porušil streho velodroma #video

9,69

termometer

velodrom streha |  | Foto: Andrej  Matič
Foto: Andrej Matič

Snežne razmere povzročajo velike nevšečnosti v številnih koncih Slovenije. V Češči vasi pri Novem mestu pa je prišlo do neljubega dogodka. Sneg je porušil streho velodroma oziroma Olimpijskega vadbenega centra Češča vas, na katerem kolesarji in atleti trenirajo v zimskih mesecih.

Poglejte si, kako je sneg podrl streho na velodromu.

Notranjost objekta, preden se je porušila streha:

(video: Andrej Matič)

V noči na ponedeljek je v Novem mestu začelo obilno snežiti, zapadlo je okoli 40 centimetrov snega. Streha velodroma se je zaradi novozapadlega snega že od dopoldneva nagibala, kasneje pa klonila pod težo snežne odeje.

velodrom streha | Foto: Andrej  Matič Foto: Andrej Matič

"Zaradi preobremenjenosti šotora je prišlo do posedanja, in to kljub temu, da so bili vsi protokoli vzpostavljeni. Nadtlak in temperatura sta bila v skladu, vendar je bila preobremenjenost prevelika. Angažirali smo tudi gasilce, ki so pred tem že črpali vodo, vendar se je vseeno zgodilo najhujše," so sporočili z Zavoda Novo mesto, ki imajo objekt v upravljanju.

Mestna občina Novo mesto ima omenjeno streho v najemu, škode pa še ne morejo ceniti, je dejal direktor občinskega Zavoda Novo mesto Aleš Makovac za STA. So pa dali vedeti, da so vsi njihovi objekti zavarovani. Pred padcem strehe so z velodroma odstranili ljudi, gasilci pa so nesrečo skušali preprečiti tudi s črpanjem padavinske vode z vrha napihljivega balona. Po padcu strehe skušajo na velodromu zdaj preprečiti nastanek dodatne škode, družba Duol pa išče rešitve za nastalo stanje in vnovično postavitev strehe, je še zatrdil Makovac.

Dobavitelj podjetje Duol, upravljavec Mestna občina Novo mesto

"Dobavitelj, ki je tudi postavil objekt, je podjetje Duol, upravljavec pa Mestna občina Novo mesto. Duol je že na objektu in v tem trenutku rešujemo nastalo situacijo," je za Siol.net povedal direktor podjetja Dušan Olaj. O vzrokih, zakaj in kako je do tega prišlo, ni želel govoriti.

Velodrom so v Novem mestu zgradili leta 1996 za potrebe mladinskega svetovnega prvenstva, a je objekt, ker ni bil pokrit s streho, propadal. Leseni pod so obnovili šele leta 2013, celotni objekt in streho pa leta 2019. Objekt so prekrili z napihljivo membrano, ki je bila na najvišjem delu visoka 23,51 metra. Celotna naložba je takrat znašala približno 3,5 milijona evrov.

Vadbeni center sicer med drugim obsega 200-metrsko štiristezno atletsko krožno progo, osem 60-metrskih sprinterskih stez, proge za skok v daljino in višino, skakališče za skok ob palici in metališče za suvanje krogle ter prenovljeno kolesarsko stezo.

"Po vseh odličnih novicah, ki smo jih bili deležni z velodroma v Anadii na Portugalskem, kjer so naša dekleta in fantje dosegali vrhunske rezultate, tokrat prihaja slaba novica z novomeškega velodroma. Zaradi obilnega sneženja je streha tamkajšnjega objekta popustila in se sesedla. To pomeni, da izvedba državnega prvenstva, ki bi moralo biti ta konec tedna, žal ne bo mogoča," so ob tem zapisali s Kolesarske zveze Slovenija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin