Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
17.33

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Matjaž Han Alenka Bratušek gospodarstvo študija Slovenija letališče

Sreda, 24. 5. 2023, 17.33

11 mesecev

Vlada bo razpravljala o smotrnosti nacionalnega letalskega prevoznika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
letališče Brnik | V Sloveniji poskuša vlada letalsko povezljivost države sicer izboljšati tudi s podeljevanjem subvencij letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča, a sta na prvi razpis prispeli le dve prijavi. | Foto Gregor Pavšič

V Sloveniji poskuša vlada letalsko povezljivost države sicer izboljšati tudi s podeljevanjem subvencij letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča, a sta na prvi razpis prispeli le dve prijavi.

Foto: Gregor Pavšič

Potem ko se je s študijo o smotrnosti ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika seznanila medresorska delovna skupina, naj bi jo v kratkem obravnavala še vlada. Po neuradnih podatkih medijev je študija pokazala, da bi nov prevoznik državo stal najmanj sto milijonov evrov in bi na začetku ustvarjal izgubo.

Študijo o smotrnosti ustanovitve novega letalskega prevoznika je že ob začetku mandata napovedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Izdelala jo je družba Grant Thornton, njen soavtor je tudi ekonomist Jože P. Damijan.

Izguba za gospodarstvo

Po neuradnih informacijah medijev je pokazala, da je s propadom nacionalnega letalskega prevoznika gospodarstvo izgubilo 250 milijonov evrov, turizem pa 150 milijonov evrov. Sama ustanovitev novega prevoznika naj bi z vsemi pripadajočimi stroški stala sto milijonov evrov.

Da tak prevoznik na tako majhnem trgu kratkoročno ne more poslovati z dobičkom, je za Televizijo Slovenija ocenil tudi nekdanji predsednik uprave Adrie Airways Peter Grašek. Med drugim je opozoril, da so v bližini Slovenije štiri letališča z veliko ponudbo letov.

Tiskovna zajem
Novice Bratuškova: Možno je, da bomo ustanovili novo letalsko družbo #video

Če se bo država odločila za ustanovitev, jo najverjetneje čakajo dolgotrajni postopki, saj bo potrebovala tudi soglasje Evropske komisije. Kot je za STA danes dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, je o podrobnostih časovnice težko govoriti, vendar pa lahko pridobivanje takšnih soglasij in dokumentacije traja tudi več kot leto dni.

Ena od možnosti bi bila lahko tudi ustanovitev prevoznika s strani zasebnega vlagatelja, kar bi skrajšalo administrativne postopke.

Dolgotrajnost takšnih postopkov dokazuje tudi postopek ustanavljanja novega nacionalnega letalskega prevoznika na Malti, ki bi nadomestil družbo Air Malta. Ta je namreč v velikih finančnih težavah, država pa se pri ustanavljanju novega prevoznika po pisanju letalskih portalov sooča predvsem z dvomi Evropske komisije, ali ne bo šlo le za drugače imenovano kopijo obstoječega prevoznika.

V Sloveniji poskuša vlada letalsko povezljivost države sicer izboljšati tudi s podeljevanjem subvencij letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča, a sta na prvi razpis prispeli le dve prijavi. Da je to slabše od pričakovanj, je za STA priznal tudi Han. Letos sta sicer predvideni objavi še dveh razpisov.

Letalo
Novice Na razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije sta se prijavila dva letalska prevoznika
Letališče Jožeta Pučnika
Novice Bruselj odobril subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije
Planet 18
Planet TV Kam vse bomo lahko poleteli z letališča Jožeta Pučnika? #video
Letališče Brnik nov terminal
Novice Na Brniku na voljo večje število letov
Ne spreglejte