Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
13.44

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Natisni članek

Brnik letališče letala

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 13.44

12 mesecev

Na razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije sta se prijavila dva letalska prevoznika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

3

Letalo | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije se je iztekel 4. maja 2023. V prvem roku sta se nanj prijavila dva letalska prevoznika: Luxair in ToMontenegro," so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

"Končna odločitev o upravičenosti do dodelitve pomoči bo znana po strokovnem pregledu formalno popolnih vlog, ki ga opravlja strokovna komisija ministrstva za infrastrukturo, ministrstva za finance ter ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. V okviru programa za izboljšanje letalske povezljivosti sta v letošnjem letu predvideni objavi še dveh razpisov, julija in novembra 2023," so še dodali.

pilot
Novice Letalo zasilno pristalo zaradi kobre v pilotski kabini: "Na hrbtu sem začutil nekaj hladnega"

Predmet razpisa je bila dodelitev subvencij letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča. Letalske proge, upravičene do sofinanciranja, so določene v programu za večjo letalsko povezljivost, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo oblikovalo z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov, poroča STA.

Letališče Jožeta Pučnika
Novice Bruselj odobril subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije

Na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog

Po programu je na prvem prednostnem seznamu skupno deset prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo Bruselj, Skopje, Praga in Berlin ter šest za lete na letališča Dunaj, Köbenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki, od koder bodo lahko potniki leteli naprej.

Če bodo sredstva po prvem krogu ostala, bodo razpisali subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom. Če bo ostalo še kaj sredstev, jih bodo razpisali še za destinacije na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov. Sredstva so v proračunu ministrstva za infrastrukturo že zagotovljena.

letališče, London
Trendi To so najboljše ocenjena svetovna letališča #video
Ne spreglejte