Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
9.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Tobačna mesto nepremičnine stečaj podjetje

Sreda, 5. 9. 2018, 9.56

5 let, 7 mesecev

O prodaji Tobačne mesta odloča sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Tobačna mesto | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Potem ko je stečajni upravitelj družbe Imos-G pogodbo o prodaji projekta Tobačna mesto sprva sklenil z avstrijsko družbo EWO - Bauträger in je nato po uveljavljanju predkupne pravice ta prenehala veljati, upravitelj pa je pogodbo sklenil s predkupnim upravičencem, akterji sedaj čakajo na soglasje sodišča.

Stečajni upravitelj Grega Erman podatkov o zadevi do odločitve sodišča ne more razkriti. "Sodišče odloča o soglasju k prodajni pogodbi. Odločiti mora tudi, ali je pogodba s predkupnim upravičencem pravilno sklenjena," je za STA v ponedeljek povedal Erman.

Predkupno pravico odkupila družba Tobačna Center

Do predkupne pravice naj bi po pisanju časnikov Delo in Finance prišla družba Tobačna Center, ki jo je 26. julija v Sloveniji ustanovil črnogorski poslovnež Alen Sijarić.

Ta naj bi predkupno pravico "odkupil" od ene od fizičnih oseb, ki jo zastopa odvetniška pisarna Marka Zamana. Kot je lastnik EWO - Bauträger, celovški podjetnik Jakob Miklau, razkril v sporočilu, ki so ga v ponedeljek medijem posredovali prek slovenskega tednika na avstrijskem Koroškem Novice, je ta oseba Igor Pezdirc.

Ara v višini 1,25 milijona evrov je bila vrnjena

Erman je sicer na podlagi zavezujočega zbiranja ponudb za kupca izbral omenjeno avstrijsko družbo, ki je ponudila 25 milijonov evrov brez davka, in z njo 2. julija tudi sklenil prodajno pogodbo.

Kot je povedal Miklau, je nato 13. avgusta prek odvetnice Mojce Breznik dobil obvestilo, da je pogodba zaradi izpolnjenega razveznega pogoja - če kateri od upravičencev uveljavi predkupno pravico - prenehala veljati in da je bila ara v višini 1,25 milijona evrov vrnjena na račun družbe. Miklau je potrdil, da je bila ara vrnjena, da pa je ni sprejel.

Tobačna mesto | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Miklau: Očitno gre za zlorabo prava

Miklau je ogorčen, da lahko solastnik "obrobnega, osminskega deleža na dveh od 49 zemljišč zadnji dan pred iztekom roka za vložitev ugovora 'uveljavi predkupno pravico' in 'kupi' celoten areal Tobačne v izmeri 86.000 kvadratnih metrov".

Miklau je prek odvetnika Rolanda Grilca ljubljanskemu sodišču posredoval stališče v tej zadevi, v katerem je med drugim navedel, da "gre za očitno zlorabo prava, ker naj bi bil takšen minimalni solastnik upravičen kupiti tudi vse preostale parcele" ter da je "evidentno, da oseba v konkretnem primeru teh sredstev nima in ji bodo le-ta dana na razpolago s tretje strani".

Sodišče o zadevi še ni odločilo

Grilc je v torek za STA povedal, da sodišče v Ljubljani še ni odločalo o soglasju h kupoprodajni pogodbi s Pezdircem in jim sodišče tudi še ni poslalo nobenega drugega obvestila.

"Če bi sodišče dalo soglasje za prodajo predkupnemu upravičencu, se bo gospod Miklau seveda branil zoper takšno soglasje v okviru stečajnega postopka, zahteval pa bo na drugi strani tudi razveljavitev takšne prodajne pogodbe in zahteval sklenitev prodajne pogodbe z njim," je povedal Grilc.

Tobačna mesto | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Sijarić: V projekt grem, ker se mi zdi dobra priložnost

Sijarić bo lahko po navedbah Financ projekt kupil za isto ceno, kot jo je za nakup ponudila družba EWO - Bäutrager, torej za 25 milijonov evrov. Sijarić je za Finance povedal, da je za Tobačno izvedel od prijatelja, s katerim sta delala pri drugem poslu. Ker se mu je naložba zdela zanimiva, se je odločil za nakup.

"V projekt grem, ker se mi zdi dobra priložnost in menim, da si po več letih praznine tudi Ljubljana na tem območju zasluži nekaj dobrega," je za časnik dejal poslovnež, ki med drugim v črnogorski Budvi s kosovskim poslovnežem Naserjem Ramajem gradi 60 milijonov evrov vreden poslovno-stanovanjski kompleks.

Ne spreglejte