Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
12.20

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

7

Natisni članek

Vozniško dovoljenje potni list osebna izkaznica upravna enota osebni dokument

Torek, 22. 6. 2021, 12.20

2 leti, 10 mesecev

Nujno preberite: kje lahko to takoj uredite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

7

Osebna izkaznica | Foto STA

Foto: STA

Povprečne čakalne dobre v Sloveniji za izdajo osebnih dokumentov so naslednje: za osebno izkaznico od šest do sedem dni, za potni list šest dni in za vozniško dovoljenje štirje dnevi.

Kaj pa lahko storite, če ugotovite, da na primer zaradi pretečenih osebnih dokumentov ne boste mogli na dopust, kamor bi se radi odpravili že čez nekaj dni?

Pomembna informacija je, da v Sloveniji ni krajevne pristojnosti pri urejanju osebnih dokumentov, kar pomeni, da lahko posameznik vlogo za pridobitev osebnega dokumenta odda na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. V Sloveniji sicer deluje 58 upravnih enot.

Na ministrstvu za javno upravo sicer pojasnjujejo, da se pripravlja začasen sistem za seznanjanje prebivalcev oziroma strank o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve na posameznih upravnih enotah. Podatki o dnevnih čakalnih vrstah se bodo objavljali na spletišču Portala GOV.SI. Objava navedenih podatkov se začenja v tem tednu. 

V ponedeljek so v Radovljici na upravni enoti odprli vrata vsem, ki bi želeli vložiti zahtevo za pridobitev dokumentov. Posledično je zaradi velikega odziva nastala daljša kolona ljudi.  | Foto: Gregor Jamnik V ponedeljek so v Radovljici na upravni enoti odprli vrata vsem, ki bi želeli vložiti zahtevo za pridobitev dokumentov. Posledično je zaradi velikega odziva nastala daljša kolona ljudi. Foto: Gregor Jamnik

Upravne enote, kjer ni potrebno naročanje, so: Ajdovščina, Dravograd, Idrija, Ilirska Bistrica, Laško, Lendava, Ljutomer, Nova Gorica, Radlje ob Dravi, Sevnica, Šentjur pri Celju, Tolmin.
Upravna enota
Novice Gneča na upravnih enotah: na osebne boste čakali dlje
Hrvaška osebna izkaznica in telefon
Novice Hrvati bodo imeli osebno izkaznico kar na telefonu. Pa Slovenci?

Kje je rešitev za krajše čakalne dobe

Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da je zaželeno preusmerjanje strank (razpršitev), ki na upravnih enotah urejajo upravne zadeve, kjer ni krajevne pristojnosti, s čimer se poveča učinkovitost pri zagotavljanju storitev strankam, trenutna rešitev, vendar zgolj začasna.

"Treba je poudariti, da zgolj samo preusmerjanje množice strank z mestnih na manjše upravne enote, torej na upravne enote, kjer je poseljenost prebivalstva manjša, problema daljših čakalnih vrst, s katerimi se soočajo predvsem mestne (in tudi primestne) upravne enote, ne bo rešilo, kajti število zaposlenih v posamezni upravni enoti je v tesni povezavi s številom prebivalcev, ki na območju določene upravne enote prebivajo," so zapisali.

Dodajajo, da je rešitev, ki se že preizkuša, vzpostavitev enotnega sistema za podporo uporabnikom storitev upravnih enot, v okviru katerega bi se strankam zagotavljale informacije o čakalnih dobah pri določenih upravnih storitvah.

Modul samonaročanja bo v sistemu za podporo uporabnikom storitev upravnih enot v testnih treh upravnih enotah zaživel v avgustu, do konca leta pa naj bi se širil še na druge upravne enote.

Upravne enote smo vprašali, ali je potrebno predhodno naročanje in kako dolge so čakalne dobe. 

Ne spreglejte