Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
26. 5. 2021,
22.36

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

13

Natisni članek

upravna enota biometrnični podatki osebna izkaznica

Sreda, 26. 5. 2021, 22.36

2 leti, 10 mesecev

Hrvati bodo imeli osebno izkaznico kar na telefonu. Pa Slovenci?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

13

Hrvaška osebna izkaznica in telefon | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Na Hrvaškem avgusta uvajajo novo osebno izkaznico, ki bo omogočala uporabo tudi prek mobilne aplikacije. Izkaznica bo nadomestila tudi zdravstveno, prek telefona pa bo mogoče podpisati zahtevo za posojilo ali kupoprodajno pogodbo. Osebno izkaznico prenavljamo tudi Slovenci, vendar brez mobilne aplikacije.

Hrvaška bo z 2. avgustom začela izdajati nove osebne izkaznice, ki se bodo lahko uporabljale tudi kot zdravstvene izkaznice, na njih pa bo tudi čip z biometričnimi podatki lastnika dokumenta, kar vključuje sliko obraza in dva prstna odtisa v digitalni obliki. Datum uvedbe ni izbran naključno, ampak sovpada z uredbo Evropskega parlamenta, ki je članicam naložila uporabo biometrične osebne izkaznice.

Osebna izkaznica, zdravstvena in mobilna aplikacija

Kot poročajo hrvaški mediji, so pred tem sprejeli vso potrebno zakonodajo, v razpravi pa je še vrsta pravilnikov o organizacijskih, tehničnih in varnostnih ukrepih pri postopku izdajanja novih osebnih dokumentov.

Nova osebna izkaznica bo združevala tudi zdravstveno, saj bo mogoče z njo opravljati storitve na področju zdravja. | Foto: Bor Slana Nova osebna izkaznica bo združevala tudi zdravstveno, saj bo mogoče z njo opravljati storitve na področju zdravja. Foto: Bor Slana V čipu izkaznice bo shranjen tudi identifikacijski certifikat, ki bo vseboval elektronsko potrdilo identitete posameznikov in preverjanje pristnosti, s tem pa bo osebna izkaznica omogočala dostop do elektronskih storitev.

Z novo izkaznico bo mogoče prevzeti mobilno aplikacijo, ki bo potem uporabniku omogočala uporabo osebne izkaznice na mobilnem telefonu, kar bo dodatno olajšalo dostop do različnih storitev, ki jih ponuja hrvaški sistem e-državljan. Med drugim bo z mobitelom mogoče podpisati zahtevo za posojilo ali kupoprodajno pogodbo.

Hrvaška
Novice Pri sosedih dodatno sproščanje ukrepov

Prenavljamo tudi Slovenci

Tudi v Sloveniji so pred slabimi tremi meseci v državnem zboru sprejeli novelo zakona o osebni izkaznici, ki daje pravno podlago za izdajanje biometričnih osebnih izkaznic. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve, jih bodo začeli izdajati devet mesecev po sprejetju zakona, to je 3. januarja leta 2022.

V Sloveniji sicer organi od leta 2006 že izdajajo biometrični potni list, zato glavne rešitve novele sledijo že obstoječim določbam zakona o potnih listinah. | Foto: Bojan Puhek V Sloveniji sicer organi od leta 2006 že izdajajo biometrični potni list, zato glavne rešitve novele sledijo že obstoječim določbam zakona o potnih listinah. Foto: Bojan Puhek

Podobno kot hrvaške bodo opremljene s čipom, ki bo vseboval fotografijo obraza in dveh prstnih odtisov, mogoče pa jo bo uporabljati tudi kot elektronsko identifikacijo. Uporaba biometričnih podatkov bo omejena izključno za preverjanje verodostojnosti izkaznice in pa istovetnosti imetnika pri prehajanju državne meje.

Osebna izkaznica bo kot sredstvo elektronske identifikacije omogočala prijavo na storitve e-uprave, elektronsko podpisovanje, ob tem pa bo mogoče z njo opravljati tudi storitve na področju zdravstva, vendar šele po nadgradnji sistema.

"Osebna izkaznica bo kot nosilec sredstva elektronske identifikacije nizke ravni zanesljivosti v prihodnjih mesecih in po ustreznih nadgradnjah informacijskih sistemov ZZZS postala kartica, ki jo bodo lahko državljani uporabljali namesto kartice zdravstvenega zavarovanja," pojasnjujejo na ministrstvu.

Prstni odtisi se bodo odvzeli po dopolnjenem 12. letu starosti, iz evidence pa bodo izbrisani po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej. 

Trendi To je aplikacija, ki vam bo morda polepšala dopust #video

Stare bodo veljale do konca

Čeprav je nova osebna izkaznica pred vrati, pa brez strahu za vse, ki jim obstoječa še ni potekla. Stare "osebne" bodo še naprej veljale do poteka njihovih veljavnosti. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve prihodnje leto poteče veljavnost kar 372.736 osebnim izkaznicam, do konca letošnjega leta pa še 125.244.

Videz še neznanka

Kako bodo videti prenovljene osebne izkaznice, za zdaj še ni določeno, saj je oblikovna rešitev pogojena z javnim naročilom.

Osebna izkaznica | Foto: STA , Foto: STA , "Osebne izkaznice bodo vsekakor vizualno spremenjene, saj že sama Uredba EU določa, da morajo vsebovati čip in določene zaščitne elemente. Uredba določa tudi, da morajo osebne izkaznice v zgornjem levem kotu vsebovati dvočrkovno kodo države izdajateljice, natisnjeno v negativu v modrem pravokotniku in obkroženo z dvanajstimi rumenimi zvezdami (enako kot vozniška dovoljenja)," pojasnjujejo na ministrstvu.

Ob tem dodajajo, da se sicer pri pripravi nove oblikovne rešitve zasleduje cilj ohranitve celostne grafične podobe slovenskih potnih listin, ki omogoča prepoznavo nacionalnih dokumentov v tujini. To pomeni, da bo nov videz osebne izkaznice v največji možni meri poenoten z izgledom biografske strani potnega lista.

Ne spreglejte