Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
13.31

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

RTV Slovenija nujna seja odbor za kulturo NSi

Četrtek, 25. 1. 2024, 13.31

3 mesece, 1 teden

NSi zahteva sklic nujne seje glede programa Ars

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
RTV, program ARS | V NSi so spomnili, da so uredniki programa Ars v odprtem pismu opozorili, da leta 2024 program Ars čaka največji finančni rez v njegovi zgodovini. | Foto STA

V NSi so spomnili, da so uredniki programa Ars v odprtem pismu opozorili, da leta 2024 program Ars čaka največji finančni rez v njegovi zgodovini.

Foto: STA

Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne seje odbora DZ za kulturo na temo varčevanja na RTV Slovenija oziroma finančnega reza za tretji program Radia Slovenija – program Ars v letu 2024. Kot so zapisali, bodo zaradi varčevanja največjo škodo utrpeli mladi glasbeniki in slovenska kultura.

V NSi so spomnili, da so uredniki programa Ars v odprtem pismu opozorili, da leta 2024 program Ars čaka največji finančni rez v njegovi zgodovini.

Z napovedanimi finančnimi rezi bodo prisiljeni za 40 odstotkov zmanjšati obseg svoje dejavnosti na področju radijskih iger, literarnega programa, snemanj resne in jazzovske glasbe ter glasbene produkcije, ki jo vršijo v kuriranih ciklih. Zmanjšati bi morali tudi sodelovanje s festivali in kulturnimi ustanovami, za nekaj mesecev prekiniti prenose bogoslužja ter omejiti kritiko z različnih področij umetnosti.

Varčevalni ukrepi vodstva RTV bodo najbolj prizadeli mlade perspektivne umetnike

Variabilna sredstva programa Ars so večinoma namenjena honorarjem zunanjih ustvarjalcev – pesnikom, pisateljem, dramatikom, prevajalcem, igralcem, kritikom, skladateljem, glasbenim poustvarjalcem, esejistom, strokovnim sodelavcem ter plačilu avtorske in sorodnih pravic in članarine v EBU, od koder Ars črpa del glasbenega programa in vanj tudi posreduje slovensko ustvarjanje.

Varčevalni ukrepi vodstva RTV bodo tako najbolj prizadeli mlade perspektivne umetnike, ki jim bo onemogočeno ustvarjanje v slovenski državi, ruši se celoten steber slovenske glasbene industrije, ogrožajo se delovna mesta in obstoj slovenske kulture, so zapisali v NSi.

Jernej Vrtovec
Novice NSi za projekt spremljanja cen živil zahteva revizijo računskega sodišča
Robert Golob
Novice NSi: KPK naj prednostno obravnava poslovanje Golobovega podjetja z državo
Nataša Avšič Bogovič, Bojan Kumer, Tina Seršen
Novice Kumer: Trditve NSi so zavajajoče #video
Ne spreglejte