Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
19.39

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

revizija Računsko sodišče Jernej Vrtovec NSi

Torek, 16. 1. 2024, 19.39

3 mesece, 1 teden

NSi za projekt spremljanja cen živil zahteva revizijo računskega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Jernej Vrtovec | V stranki menijo, da sta koncept in metodologija popisa cen osnovnih skupin živil neustrezna in da se s primerjalnikom teh cen povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu. | Foto STA

V stranki menijo, da sta koncept in metodologija popisa cen osnovnih skupin živil neustrezna in da se s primerjalnikom teh cen povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu.

Foto: STA

V NSi menijo, da bi moralo projekt spremljanja cen osnovnih skupin živil, ki ga izvaja kmetijsko ministrstvo, revidirati računsko sodišče. Zahtevo za revizijo bodo posredovali komisiji DZ za nadzor javnih financ, ki jo vodi poslanec NSi Jernej Vrtovec. Projekt se jim zdi škodljiv za slovensko kmetijstvo, zato naj ga ministrstvo ustavi.

V stranki menijo, da sta koncept in metodologija popisa cen osnovnih skupin živil neustrezna in da se s primerjalnikom teh cen povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu. Živilskopredelovalna industrija namreč trgovcem ne zmore ponuditi domačega mesa po dumpinških cenah, trgovci in posledično potrošniki pa posegajo po mesu iz tujine, ki je poceni in slabše kakovosti, so navedli v zahtevi za revizijo, kot so jo medijem danes posredovali iz stranke.

"Zavajanje kupcev in povzročanje pritiskov na cene domačih proizvajalcev in dobaviteljev je neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo," so zapisali.

Ministrstvo pozivajo, da projekt takoj ustavi

Dodali so, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z deležniki v prehranski verigi vrsto let gradilo promocijske sheme kakovosti lokalno pridelane hrane, zdaj pa pod vodstvom Gibanja Svobode ruši dolgoletna prizadevanja za osveščanje potrošnika o pomenu lokalno pridelane hrane.

"S primerjalnikom cen osnovnih živil je ministrstvo pod vprašaj postavilo domačo pridelavo in predelavo hrane ter kratkih dobavnih poti," so prepričani v stranki. Ocenjujejo, da je revizija projekta pri računskem sodišču nujna, ministrstvo pa pozivajo, da projekt takoj ustavi in "sredstva uporabi smotrnejše".

Robert Golob
Novice NSi: KPK naj prednostno obravnava poslovanje Golobovega podjetja z državo
Nataša Avšič Bogovič, Bojan Kumer, Tina Seršen
Novice Kumer: Trditve NSi so zavajajoče #video
programski kongres NSi
Novice Veliko presenečenje v NSi: na evropske volitve gredo z okrepljeno ekipo
Ne spreglejte