Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
12.15

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

elektrika Borzen Robert Golob

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 12.15

3 mesece, 1 teden

NSi: KPK naj prednostno obravnava poslovanje Golobovega podjetja z državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Robert Golob | V KPK so v zvezi z Golobovim lastništvom podjetja prejeli prijavo, ki jo bodo obravnavali v predhodnem preizkusu. Zakon sicer po njihovih pojasnilih lastništva ne prepoveduje, omejitev poslovanja s podjetjem pa velja le za vlado. | Foto STA

V KPK so v zvezi z Golobovim lastništvom podjetja prejeli prijavo, ki jo bodo obravnavali v predhodnem preizkusu. Zakon sicer po njihovih pojasnilih lastništva ne prepoveduje, omejitev poslovanja s podjetjem pa velja le za vlado.

Foto: STA

V NSi zahtevajo nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o poslovanju podjetja Star Solar v lasti premierja Roberta Goloba s podjetji v državni lasti, predvsem Borzenom. Po njihovih besedah je treba namreč razčistiti, ali gre za kršitev zakona o preprečevanju korupcije in kako je Golob zagotovil nepristranskost.

Robert Golob
Novice Golobovo podjetje ima novega direktorja

Kot je razvidno iz evidence Erar, je podjetje Star Solar med letoma 2014 in 2023 od državnega operaterja trga z električno energijo Borzen prejelo približno 2,15 milijona evrov. Zadnje nakazilo v višini dobrih pet tisoč evrov je podjetje prejelo decembra lani, Golob pa je stoodstotni lastnik podjetja postal novembra lani, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal poslanec NSi Janez Žakelj.

V času, ko je bil Golob predsednik vlade, njegova žena pa lastnica podjetja, je podjetje Star Solar od Borzena prejelo približno 230 tisoč evrov. Po Golobovem uradnem prevzemu lastništva podjetja je to prejelo dobrih 14 tisoč evrov, kar po Žakljevih besedah pomeni, da predsednik vlade in Gibanja Svoboda nemoteno posluje z državnimi podjetji.

Je Golob vplival na poslovanje Borzena?

"Ključno je natančno pojasnilo, kako je predsednik vlade zagotovil, da med opravljanjem svoje funkcije ni kakorkoli vplival na poslovanje Borzena," je poudaril Žakelj. Ob tem je izpostavil imenovanje članov nadzornega sveta Borzena in odločitev, da vodenje družbe z lanskim septembrom prevzame Mojca Kert, pred tem zaposlena v družbi Gen-I, ki jo je takrat vodil Golob.

V NSi opozarjajo tudi na tveganje, da bi premierjevi zasebni interesi vplivali na oblikovanje prihodnje energetske politike Slovenije. "Ta vlada, kot veste, namreč agresivno spodbuja uvajanje vseh oblik obnovljivih virov energije, predvsem fotovoltaike, druge energetske vire pa po našem mnenju zapostavljajo," je dejal Žakelj.

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač pretresle izjave predsednice Nataše Pirc Musar

Komisiji predlagajo štiri sklepe. Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) želijo pozvati k prednostni obravnavi zadeve, vlado pa k pripravi poročila o Golobovem izogibanju nasprotju interesov v razmerju do Borzena. Finančno upravo bi morali po njihovem mnenju pozvati k natačnemu pregledu poslovanja Star Solar, Borzen pa k pripravi poročila o izplačilih v okviru podpornih shem za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in visokoučinkovito soproizvodnjo toplote in elektrike od leta 2010.

Kot je napovedal Žakelj, bodo na seji zahtevali tudi jasne odgovore o poslovanju Star Solar. Med drugim jih zanima, zakaj je Borzen temu podjetju nakazal več sredstev, kot je to prikazalo celotnih prihodkov od prodaje, in zakaj se je družina Golob odločila za "tako zapleteno strukturo financiranja odkupa podjetja Star Solar".

Nataša Pirc Musar
Novice Gibanje Svoboda: Pirc Musarjeva politično posegla v postopek KPK

Direktor podjetja je po novem Miran Klanjšček

Golob je izključni lastnik podjetja Star Solar, ki je registrirano za "drugo proizvodnjo električne energije", postal po sporazumni razvezi zakonske zveze in s tem povezani delitvi premoženja z nekdanjo ženo. Direktor podjetja je po novem Miran Klanjšček. Podjetje je sicer od leta 2012 vključeno v podporno shemo za proizvajalce električne energije iz obnovljivih virov energije. Z energetskim zakonom iz leta 2008 je država namreč uvedla finančne spodbude za taka podjetja.

"Podjetje Borzen na podlagi tega izplačuje za štiri proizvodne naprave obratovalne podpore na osnovi proizvedenih neto količin elektrike. Podporna shema se izvaja na podlagi javno objavljenega poziva, na katerega se lahko ob vnaprej znanih in javno objavljenih pogojih vključijo vsi zainteresirani imetniki proizvodnih naprav," so glede tega pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

 

Ne spreglejte