Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
1. 8. 2019,
13.49

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

11

Natisni članek

Simon Zajc Dragan Matić SMC

Četrtek, 1. 8. 2019, 13.49

4 leta, 8 mesecev

Sredi mandata menjava na okoljski inšpekciji

Zajc kadruje na inšpektoratu: je razlog Termit ali le strankarski apetit?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

11

Simon Zajc | Imenovanje Dragana Matića za glavnega okoljskega inšpektorja bi bilo drugo odmevno strankarsko kadrovanje ministra Simona Zajca. Temu je konec maja že uspelo strankarsko kolegico Lilijano Kozlovič postaviti na položaj vodje okoljske agencije. | Foto STA

Imenovanje Dragana Matića za glavnega okoljskega inšpektorja bi bilo drugo odmevno strankarsko kadrovanje ministra Simona Zajca. Temu je konec maja že uspelo strankarsko kolegico Lilijano Kozlovič postaviti na položaj vodje okoljske agencije.

Foto: STA

Čeprav Dragici Hržica šele januarja 2021 poteče mandat glavne inšpektorice na Inšpektoratu RS za okolje in prostor (Irsop), minister za okolje in prostor Simon Zajc razmišlja, da bi jo zamenjal. Kot pravi, je razlog neučinkovitost inšpekcije pri nadzoru moravškega Termita. Po naših informacijah naj bi namesto nje predlagal strankarskega kolega iz SMC Dragana Matića, ki pa vsaj po javno dostopnih podatkih nima nobenih izkušenj z inšpekcijskim delom niti ni nikoli delal v okoljskem resorju.

Po lanskem koncu poslanskega mandata se je Dragan Matić vrnil v Arhiv RS. Če bo vlada Marjana Šarca soglašala s predlogom ministra Zajca, pa naj bi zdaj prevzel vodenje okoljskega inšpektorata. | Foto: STA , Po lanskem koncu poslanskega mandata se je Dragan Matić vrnil v Arhiv RS. Če bo vlada Marjana Šarca soglašala s predlogom ministra Zajca, pa naj bi zdaj prevzel vodenje okoljskega inšpektorata. Foto: STA , Dragica Hržica je od januarja 2016 glavna inšpektorica na inšpektoratu za okolje in prostor. A leto in pol pred koncem mandata se ji očitno trese stolček. 

Minister za okolje Simon Zajc nam je potrdil, da razmišlja o menjavi vodstva inšpektorata. Razlog je, ta, da inšpektorat v vseh letih ni ugotovil nepravilnosti glede delovanja moravškega Termita, pravi. Po tem, ko je analiza Agencije RS za okolje (Arso) pokazala onesnaženje, je inšpekcija prejšnji mesec podjetju odredila ustavitev naprave za predelavo odpadkov. Zajc je takoj napovedal izredni nadzor, ki naj bi pokazal, zakaj inšpekcija pred tem leta ni ugotovila nepravilnosti (moravško podjetje namreč deluje že od leta 1998). Termit se je, kot smo poročali, na odločbo pritožil.

V Zajčevem kabinetu sicer pravijo, da odločitve o menjavi glavne inšpektorice še ni sprejel.

Bo predlagal strankarskega kolega?

Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi Zajc vladi Marjana Šarca na eni od prihodnji sej predlagal, da Hržico nadomestil Dragan Matić, kar vzbuja sum, ali je domnevno slabo delo inšpektorjev pri nadziranju Termita res edini razlog za ministrovo željo po menjavi. Na ministrstvu tega, da je Matić Zajčev kandidat za položaj glavnega inšpektorja, niso ne potrdili ne zanikali.

Matić je po izobrazbi doktor zgodovinskih znanosti, več let je vodil Arhiv Republike Slovenije, med letoma 2014 in 2018 je bil poslanec SMC. Po lanskem koncu mandata je spet zaposlen v državnem arhivu. Vsaj po javno dostopnih podatkih nima referenc z okoljskega področja niti izkušenj z inšpekcijskim delom. 

Leta 2015, ko so nazadnje izbirali glavnega inšpektorja in izbrali Hržico, je ministrstvo v razpisu kot pogoj navedlo strokovni izpit za inšpektorja. Ali Matić tega ima, ni znano. Hržica je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka kemijske tehnologije, pred imenovanjem na trenutni položaj je najprej delala v gospodarstvu kot razvojni inženir ter kot vodja kakovosti in laboratorija, nato je bila 15 let okoljska inšpektorica, so ob njenem imenovanju leta 2016 zapisali na vladi. 

Tu kot zanimivost omenimo, da je Matić v začetku julija na družbenem omrežju Facebook delil intervju z ministrom Zajcem, ob tem pa pripisal, da ga "dobro delo ministra Zajca navdaja z upravičenim pričakovanjem, da bomo znali rešiti okoljske izzive".

Imenovanje Kozlovičeve zamaknile volitve

Lilijano Kozlovič so konec maja imenovali za vršilko dolžnosti Arsa za pol leta. Sledi razpis za generalnega direktorja. | Foto: STA , Lilijano Kozlovič so konec maja imenovali za vršilko dolžnosti Arsa za pol leta. Sledi razpis za generalnega direktorja. Foto: STA , Spomladi je Zajc na podoben način na čelo agencije za okolje postavil članico SMC Lilijano Kozlovič, v prejšnjem mandatu generalno sekretarko vlade Mira Cerarja. 

Agencijo je v začetku leta kot vršilec dolžnosti vodil Gregor Sluga, ki se mu je sredi maja iztekel mandat. Nekaj dni pred iztekom smo poročali, da okoljski minister Zajc namerava na mesto imenovati Kozlovičevo, a vlada nato predloga tisti teden ni obravnavala. Bil je namreč teden pred evropskimi volitvami.

Le nekaj dni po volitvah pa je vlada sprejela sklep in Kozlovičevi podelila šestmesečni mandat vršilke dolžnosti (tega lahko podelijo brez natečaja).

V obrazložitvi imenovanja so na vladi zapisali: "Mag. Lilijana Kozlovič je magistra prava, ima bogate izkušnje z vodenjem v državni upravi. Med drugim je bila načelnica Upravne enote Koper, poslanka Državnega zbora RS in generalna sekretarka Vlade RS."

Ne spreglejte