Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2022,
22.12

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

70

Natisni članek

novinarstvo referendum RTV Slovenija

Nedelja, 27. 11. 2022, 22.12

1 leto, 4 mesece

Novinarji RTV: Javnost je potrdila, da z nami bije boj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

70

Za javni RTV. | "Naš boj za uredniško in novinarsko avtonomijo, za profesionalno javno RTVS s tem zdaleč ni končan,"  je v izjavi v imenu stavkovnega odbora zapisala novinarka Helena Milinković. | Foto Bojan Puhek

"Naš boj za uredniško in novinarsko avtonomijo, za profesionalno javno RTVS s tem zdaleč ni končan," je v izjavi v imenu stavkovnega odbora zapisala novinarka Helena Milinković.

Foto: Bojan Puhek

Državljani so danes na referendumu dali jasno sporočilo: pričakujejo, da se politika umakne iz javnega medijskega servisa, so zapisali v izjavi stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija, potem ko je postalo jasno, da so volivci na referendumu potrdili spremembe zakona o RTVS. Javnosti sporočajo, da je to skupna zmaga. 

Po znanih rezultatih so se novinarji RTV zbrali pred stavbo TV Slovenija, podali izjavo in Dečku s piščalko nadeli lento. "Prvi delni rezultati kažejo, da je javnost potrdila, da z nami bije boj, da noče vulgarnosti, mobinga, šikaniranja. Hvala, strokovna javnost, hvala, javnost, mi smo tukaj zaradi vas. Naš boj še ni končan. Ne vemo, kaj bo vodstvo storilo jutri. Naš boj se nadaljuje," so povedali uvodoma. 

"Hvala, ker ste bili ves čas z nami. Ni bilo lahko, priznam. Hvala, ker ste verjeli in vztrajali do današnjega rezultata. 27. november je zelo lep dan. To je eno od najlepših daril, ki si jih lahko človek želi," je povedal Saša Krajnc, ki danes praznuje rojstni dan. 

Fotogalerija
1 / 8

"Po 190 dneh, odkar smo začeli stavko, je to še ena potrditev, da javnost želi profesionalen, avtonomen in kakovosten javni medij, brez cenzure in brez političnih diktatov programskih vsebin na javni radioteleviziji," je v izjavi v imenu stavkovnega odbora zapisala novinarka Helena Milinković.

Stavkovni odbor Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS je ob tem izrazil hvaležnost za vso podporo noveli zakona in solidarnostni podpori zaposlenim na največjem mediju v državi. "Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo javnosti, da nam je stala ob strani v času najhujših preizkušenj, s katerimi se spopadamo kot kolektivi zaposlenih in s katerimi se spopada javna RTV kot institucija posebnega kulturnega pomena."

Janez Janša, Matej Tonin
Novice Tonin po novem porazu desnice pozval k samorefleksiji. Kaj na to pravi Janša?

"Naš boj za uredniško in novinarsko avtonomijo, za profesionalno javno RTVS s tem zdaleč ni končan. S potrditvijo novele zakona o RTVS na referendumu se obdobje reforme javne RTVS šele začenja, na profesionalni in odgovorni do javnosti RTVS bomo vztrajali še naprej," je Milinković zapisala v izjavi in dodala obljubo: "Zavezništva z javnostjo, ki se je v zadnjem letu še okrepilo, ne bomo izdali."

Kaj prinaša zakon o RTV?

Novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) na novo ureja vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Zakon med drugim namesto 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda uvaja enoten svet s 17 člani. Šest članov sveta zavoda bi bilo predstavnikov zaposlenih, 11 članov pa predstavnikov javnosti. Med njimi ne bi nobenega imenoval DZ. Kot posvetovalno telo sveta predlog uvaja petčlanski finančni odbor. Javni zavod bi po določbah novele vodila in upravljala štiričlanska uprava.

Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik
Novice Gregorčič o zakonu o RTVS: Obrnil se bom na ustavno sodišče

Podporniki zakona so poudarjali predvsem, da novela prinaša depolitizacijo javnega zavoda in znova v ospredje postavlja strokovnost. Nasprotniki zakona pa so predlagateljem očitali, da z enim zamahom "obglavlja" vodstvo in odstavlja programske svetnike RTVS. Kot sporno so navajali tudi, da je DZ zakon obravnaval po nujnem postopku.

Referendum
Novice Golob: Sporočilo je bilo jasno in glasno #video
Ne spreglejte