Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
19.31

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Petra Lesjak Tušek Društvo novinarjev Slovenije

Četrtek, 28. 9. 2023, 19.31

7 mesecev

Novi predsednik Društva novinarjev Slovenije je Gašper Andrinek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Gašper Andrinek | Foto STA

Foto: STA

Društvo novinarjev Slovenije je za predsednika društva izvolilo novinarja Radia Slovenija Gašperja Andrinka. Dosedanja predsednica Petra Lesjak Tušek se za vnovično kandidaturo ni odločila. Andrinek je ob izvolitvi poudaril, da je slovensko novinarstvo pred nemalo izzivi, ohraniti pa ga je moč zgolj s profesionalnimi in kakovostnimi vsebinami.

"Čeprav se zdi, da bo težje, kot je bilo v preteklem mandatu, prihodnosti ne gre podcenjevati," je ob nastopu funkcije dejal Andrinek. Kot je poudaril, je slovensko novinarstvo zaradi vedno hujših ekonomskih pritiskov, algoritmizacije in diktata vseh mogočih dejavnikov, izjemno toksičnega okolja, ki se ne umirja, v hujših razmerah, kot se zdi na prvi pogled.

Polona Fijavž
Novice Polona Fijavž dobila plebiscitarno podporo uredništva

"Nimamo vedno prav in nismo nedotakljivi"

Kljub temu pa si morajo novinarji vedno znova tudi nastavljati ogledalo, je prepričan. "Nimamo vedno prav in nismo nedotakljivi. Velikokrat smo na žalost tudi sami krivi za nastale razmere, tudi za padec zaupanja. In to moramo popraviti," je izpostavil. Tako meni, da se mora novinarstvo odreči senzacionalizmu, goli tekmovalnosti in nabiranju klikov z naslovi ter raje vzpostaviti konkurenco kakovostnih vsebin.

"Novinarstvo lahko rešimo, ohranimo ter mu damo novih moči samo na en način – s profesionalnimi in kakovostnimi vsebinami, ki so namenjene javnosti, ki mora ostati naš zaveznik," je še sklenil novi predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Dosedanja predsednica Petra Lesjak Tušek je DNS predsedovala dva mandata, za novo kandidaturo pa se ni odločila. | Foto: STA , Dosedanja predsednica Petra Lesjak Tušek je DNS predsedovala dva mandata, za novo kandidaturo pa se ni odločila. Foto: STA ,

Dosedanja predsednica Lesjak Tušek, ki je društvu predsedovala dva mandata, je čestitala svojemu nasledniku in mu zaželela uspešno delo. "Verjamem, da bo DNS še naprej branik profesionalnega in etičnega novinarstva, za kar smo se zavzemali že doslej," je dejala ter novinarstvu in medijem zaželela mirnejše in stabilnejše čase.

Natalija Gorščak
Novice Nekdanja direktorica TV Slovenija ostro proti Mateju Toninu

Člani DNS so na današnji volilni skupščini izvolili tudi člane drugih organov društva. V upravnem odboru DNS bodo v naslednjem štiriletnem mandatu sedeli Katarina Bulatović, Anja Deučman, Nevenka Dobljekar, Anja Intihar, Nika Kunaver, Petra Marc, Sarah Neubauer, Voranc Vogel, Mojca Zorko in Franja Žišt, v nadzornem odboru pa Uroš Esih, Aleš Kocjan in Borut Mekina.

V Novinarsko častno razsodišče je društvo imenovalo Tatjano Pirc, Jureta Tepino, Sonjo Merljak Zdovc, Ranko Ivelja in Braneta Piana ter kot predstavnika javnosti profesorja na fakulteti za družbene vede Igorja Vobiča.

Ne spreglejte