Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 9. 2021,
8.33

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,22

107

Natisni članek

cepiva okužba Koronavirus Covid-19 Sledilnik COVID-19

Sreda, 15. 9. 2021, 8.33

2 leti, 7 mesecev

Koronavirus v Sloveniji: število mrtvih narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,22

107

Bolnišnica, intenzivna nega | V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko smo potrdili 1.095 okužb, je število novookuženih včeraj naraslo za 24,6 odstotka. | Foto Thinkstock

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko smo potrdili 1.095 okužb, je število novookuženih včeraj naraslo za 24,6 odstotka.

Foto: Thinkstock

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo včeraj ob opravljenih 6.745 PCR-testih potrdili 1.364 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 20,2 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 24,5 odstotka. Umrlo je šest ljudi, kar je največ po 20. maju, ko je zaradi koronavirusa umrlo sedem pacientov. V državi je trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Danes se v bolnišnicah zdravi 347 bolnikov z novim koronavirusom, intenzivno nego potrebuje 76 okuženih. V primerjavi z včerajšnjim dnem se danes v bolnišnicah zdravi 14 ljudi več, število okuženih na intenzivni negi ostaja enako. 

Za četrtino več okuženih kot prejšnji ponedeljek

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko smo potrdili 1.095 okužb, je število na novo okuženih včeraj naraslo za 24,6 odstotka.

Povprečje novoodkritih okužb v zadnji sedmih dneh znaša 953, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14-dneh pa je 530. 

V ponedeljek smo ob opravljenih 5.665 PCR-testih imeli 1.393 potrjenih okužb s koronavirusom. 

Delež cepljene celotne populacije v Sloveniji znaša 45 odstotkov, med državljani, starejšimi od osemnajst let, pa je polno cepljenih 53 odstotkov oseb.

Petrol
Novice Pogoj PCT bodo na Petrolu preverjali pred točenjem goriva
Novice Naval na cepilne centre po Sloveniji #video

Beovićeva: Razmišlja se o odstranitvi pogoja T 

"Zanimanje za cepljenje se je povečalo in s tem sem zelo zadovoljna. Vsak ima sicer svoj motiv za cepljenje, a na koncu prispeva k svojemu zdravju in zdravju svojih bližnjih. Bi si pa želela, da bi vsi razumeli, zakaj je dobro, da se cepijo," je v izjavi za javnost povedala vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović

Ob velikem povpraševanju po enodoznem cepivu Janssen je Beovićeva opomnila, da čeravno potrdilo o cepljenju velja takoj, se zaščita vzpostavi 14 dni po cepljenju, pri vektorskih cepivih, kar je tudi Janssen, pa se vzpostavlja še nekaj časa za tem.

Spomnila je, da so vektorska cepiva proti različici delta sicer nekoliko manj učinkovita kar se tiče preprečevanja okužbe, dobro pa ščitijo pred hudim potekom bolezni.

Mladostnike, starejše od 12 let, sicer lahko cepijo, a sta jim na voljo le mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. To pomeni, da jim bo potrdilo o cepljenosti začelo veljati šele 14 dni po cepljenju, do takrat pa se bodo morali še naprej testirati, če bi želeli koristiti katero koli storitev. Kot je pojasnila Beovićeva, v strokovni skupini s tako formulacijo pogoja PCT za mladoletne niso bili najbolj zadovoljni, ker "najstniki nimajo svojega dohodka, težko pa jim odrečemo druženja po koncertih in kinodvoranah". Ali bi se to v bodoče lahko spremenilo, pa Beovićeva ne ve.

Kot je dejala, potekajo razprave o opustitvi pogoja T (testiranje): "Zdravniki tega ne zagovarjamo, saj gre v tem primeru za neke vrste obvezno posredno cepljenje, a v hudi situaciji, v kateri smo se znašli, je to ena izmed možnosti." O odstranitvi pogoja T sicer razmišljajo v nekaterih poklicih, prav tako o uvedbi bolj pogostega testiranja. 

"Število okuženih narašča, pričakujemo, da bo še naprej naraščalo, in to je skrb vzbujajoče. Naraščanje števila primerov nas ne bi skrbelo, če bi nam s cepljenjem uspelo zavarovati ranljive skupine," je dodala Beovićeva. 

Šola šolarji učenci
Novice Nove številke: koliko je okuženih učencev in učiteljev?
Novice Proticepilska učiteljica ne sme več opravljati dela, grozi ji odpoved #video
Ne spreglejte