SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi ljubljanski pomožni škof je Franc Šuštar (video)

2

termometer

Papež Frančišek je Franca Šuštarja imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa in naslovnega škofa škofije Ressiane. Ta je bil do zdaj ravnatelja ljubljanskega bogoslovnega semenišča.

Franc Šuštar se je rodil 27. aprila 1959 v Ljubljani. Otroštvo je preživel v kmečki družini v vasi Preserje pri Homcu, po osnovni šoli pa je med letoma 1974 do 1978 živel v semenišču v Vipavi. Po odsluženem vojaškem roku je vstopil v bogoslovno semenišče in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani.

Že dve leti pozneje ga je takratni nadškof Alojzij Šuštar, s katerim, kot je na tiskovni konferenci na novinarsko vprašanje odgovoril novoimenovani pomožni škof, nista v sorodstveni zvezi, poslal na študij v Rim, kjer je končal doktorat s področja osnovnega bogoslovja na Papeški univerzi Gregoriani.

Z nadškofom Stanislavom Zoretom sta bila posvečena na isti dan Kot zanimivost ob imenovanju pomožnega škofa je ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore izpostavil prijateljstvo, ki sta ga s Francem Šuštarjem sklenila že v času, ko sta oba na isti dan, 29. junija 1985, prejela mašniško posvečenje.

Šuštar je sprva služboval v župnijah Ljubljana Moste in Ljubljana Fužine, od leta 1991 do leta 1997 je bil ravnatelj v ljubljanskem bogoslovnem semenišču, zatem pa je osem let opravljal službo župnika v Grosupljem. Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran ga je nato za dve leti postavil za stolnega župnika v Ljubljani in arhidiakona. Od leta 2007 je bil Šuštar ponovno ravnatelj bogoslovnega semenišča, kjer je opravljal tudi vlogo ekonoma.

Imenovanje sprejel s spoštovanjem, strahom in zaupanjem V prvi izjavi za javnost je novoimenovani pomožni škof Šuštar dejal, da "škofovska služba obsega zelo široko področje delovanja in služenja Cerkvi", in dodal, da sam na to gleda "z velikim spoštovanjem, strahom in zaupanjem, da bom orodje v božjih rokah".

Za škofovsko geslo si je Šuštar izbral Gospod je blizu, saj sta, kot je še povedal, gospodova bližina in njegovo delo pravzaprav razlog za veselje, zaupanje in premagovanje težav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin