Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
9. 3. 2018,
11.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

37

Natisni članek

Volitve Marjan Šarec Bojan Požar Združena desnica Andrej Čuš Dobra država

Petek, 9. 3. 2018, 11.14

6 let, 1 mesec

Nove stranke: bi odstranile žico na meji, bi prodale Krko ...?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

37

Čez približno tri mesece bodo parlamentarne volitve, prve redne državnozborske volitve po desetih letih. Na njih bo nastopilo tudi nekaj novih strank. Kakšni so njihovi pogledi na nekatere pereče teme?

Nove stranke kolaž | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

V nedeljo, 3. ali 10. junija, bomo odločali, katere stranke se bodo prebile v parlament. V volilni boj se med številnimi tradicionalnimi strankami podaja tudi nekaj novincev.

Petim novonastalim strankam (Dobra država, Lista Andreja Čuša, Lista Marjana Šarca, Lista novinarja Bojana Požarja, Združena desnica) smo zastavili osem vprašanj, na katera smo želeli kratke (do 40 znakov) odgovore.

V Dobri državi, ki jo vodi Bojan Dobovšek, in v Listi Andreja Čuša navodil glede dolžine odgovorov niso upoštevali, preostali pa so večinoma ostali v zastavljenih okvirjih, vendar so se nekateri izogibali točnih odgovorov na vprašanje.

1. Ali podpirate posvojitve istospolnih partnerjev?

Dobra država: Stanje v politiki kaže na dejstvo, da naša družba o tej temi ni sposobna razmišljati racionalno in strokovno. Če pristojni ocenijo (vprašanje je, ali to znajo), da je to v določenem primeru najboljše za otroka, da.

Lista Andreja Čuša: Ne. V stranki Andreja Čuša in Zelenih Slovenije podpiramo poroke istospolnih partnerjev, posvojitev otrok istospolnih partnerjev pa ne.

Lista Marjana Šarca: Da.

Lista novinarja Bojana Požarja: Da.

Združena desnica: Ne.

2. Ali bi prodali državni delež v Luki Koper in Krki?

Dobra država: Ne.

Lista Andreja Čuša: Ne. Zlatih žil naše države v stranki Andreja Čuša in Zelenih Slovenije ne bi prodali.

Lista Marjana Šarca: Ne.

Lista novinarja Bojana Požarja: V Krki da, v Luki Koper, kjer gre za pomembno infrastrukturno podjetje, pa ne.

Združena desnica: Ne.

3. Ali ste za popolno legalizacijo marihuane?

Dobra država: To je v osnovi vprašanje za stroko, ki pa ni enotna, zato za zdaj ne, vsekakor je treba urediti uporabo konoplje v medicinske namene.

Lista Andreja Čuša: Da, a pri tem je treba slediti načelu dodeljevanja koncesij slovenskemu kmetovalcu in upoštevati smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Lista Marjana Šarca: Da.

Lista novinarja Bojana Požarja: Da.

Združena desnica: Ne.

4. Ali bi odstranili žico na državni meji?

Dobra država: Na meji se žica zamenjuje s panelnimi ograjami. Vprašanje schengenske meje s Hrvaško je stvar celovite zunanje in varnostne politike, ki jo je treba redefinirati.

Lista Andreja Čuša: Ne. V stranki Andreja Čuša in Zelenih Slovenije se strinjamo, da ograja ni najboljša rešitev, a če nimamo nikakršne podpore EU, meje varujemo po svojih najboljših močeh.

Lista Marjana Šarca: Da, ker ne rešuje problema prehodov meje.

Lista novinarja Bojana Požarja: Za zdaj še ne.

Združena desnica: Ne.

5. Kam glede na politični zemljevid (levo, desno) uvrščate svojo stranko?

Dobra država: Nikamor. Naša ideologija je kakovost življenja vseh državljanov ne glede na njihova verska, ideološka ali druga prepričanja. V Sloveniji je ideološka delitev izgovor za "leve" in "desne", s katerim prikrivajo svojo nesposobnost in koruptivne prakse.

Lista Andreja Čuša: Stranko Andreja Čuša in Zelenih Slovenije ne uvrščamo na nobeno stran, saj verjamemo, da od ideologije na koncu meseca še nihče ni plačal položnic. Prav tako ne verjamemo v vsiljene delitve, saj na koncu ugotavljamo, da so levi in desni najboljši poslovni partnerji v tej državi.

Lista Marjana Šarca: Levo od sredine.

Lista novinarja Bojana Požarja: Lista novinarja Bojana Požarja je izrazito programska stranka, to dokazuje naših 33 programskih točk. Te niso ne leve ne desne, to je program za normalizacijo Slovenije.

Združena desnica: Za otroke, družine, delavce, kmete, varno Slovenijo ter pravno urejeno in pravično državo.

6. Ali je ureditev oziroma višina davka na dobiček ustrezna?

Dobra država: To je stvar celovitega urejanja davčne politike. Postopke je treba debirokratizirati in poenostaviti.

Lista Andreja Čuša: V Sloveniji je največja težava obremenitev plač (42,8 %), ki je neupravičen glede na to, da imamo neurejene državne ceste in velike čakalne vrste v zdravstvu. Davek na dobiček je v Sloveniji še vedno relativno nizek v primerjavi z drugimi državami članicami EU. Si pa prizadevamo za povrnitev vseh davčnih bremen na raven pred krizo.

Lista Marjana Šarca: Davčno politiko je treba gledati celovito.

Lista novinarja Bojana Požarja: Niti ne, vendar davek na dobiček ni glavni problem slovenske davčne politike.

Združena desnica: Ne.

7. Ali ste za to, da Slovenija spoštuje arbitražno odločitev in poskuša doseči njeno implementacijo, ali bi morala iskati drugačen dogovor s Hrvaško?

Dobra država: Arbitraža je le del problemov s Hrvaško in obstaja. Odnose s Hrvaško je treba spustiti na realna tla, ta država sistematično poskuša škodovati Sloveniji.

Lista Andreja Čuša: Glede na to, da se je EU odločila, da na Hrvaško ne bo pritiskala zaradi nespoštovanja arbitraže, se v stranki Andreja Čuša in Zelenih Slovenije zavzemamo za zamrznitev arbitražnega spora za sto let in povrnitev mej, ki so veljale na dan osamosvojitve.

Lista Marjana Šarca: Da.

Lista novinarja Bojana Požarja: Fakti bruti: arbitraže je praktično konec.

Združena desnica: Rezultat arbitraže je, da je vlada nekaj milijonov evrov zapravila za drage svetovalce, namesto da bi jih dala družinam.

8. Bi bili pripravljeni v primeru preboja v parlament sestaviti koalicijo s Slovensko demokratsko stranko?

Dobra država: V koalicijo bomo šli s tistim, ki bo pripravljen v program dela vlade vključiti naša ključna izhodišča in bo imel ekipo, ki bo to sposobna izvesti.

Lista Andreja Čuša: Do moje prejšnje stranke ne gojim zamer, čeprav so se njeni posamezniki in mediji v preteklem letu in pol zelo trudili, da me očrnijo in celo tožijo na sodišču. V parlament bomo zagotovo prišli, v koalicijo pa bomo šli s tistim, ki bo upošteval naš program.

Lista Marjana Šarca: Usmeritve vodstva omenjene stranke ne govorijo temu v prid.

Lista novinarja Bojana Požarja: Kar zadeva LNBP, mi bomo šli v koalicijo samo s tistimi, ki so pripravljeni sprejeti naših 33 programskih točk. To bodo od nas pričakovali volivci in Slovenija.

Združena desnica: Da.

Ne spreglejte