Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
9.25

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

20

Natisni članek

sodišče Tožba Violeta Tomić

Petek, 8. 6. 2018, 9.25

5 let, 10 mesecev

Nova24TV mora plačati odškodnino Tomićevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

20

Violeta Tomić | Foto STA

Foto: STA

Ljubljansko okrajno sodišče je odločilo, da mora Nova24TV oz. družba Nova hiša poslanki Levice Violeti Tomič zaradi žaljivega prispevka, ki ga je portal objavil avgusta lani, plačati 6.000 evrov odškodnine. Sodišče je poleg plačila odškodnine mediju naložilo tudi objavo javnega opravičila. Sodba še ni pravnomočna, poročajo Delo in Slovenske novice.

Omenjeni portal je avgusta lani objavil prispevek z naslovom Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je "luftala" v hotkah na trajektu za Vis. Sodišče meni, da to, da so fotografije poslanke pridobili od bralca, ni sporno, čeprav so bile te posnete brez vedenja in soglasja poslanke, ko je bila ta na zasebnem dopustu. Tomićeva je namreč kot igralka in poslanka absolutno javna oseba, zato fotografije, posnete brez soglasja, ne pomenijo posega v njeno zasebno življenje.

Vendar je drugače z besedilom, ki je po mnenju sodišča žaljivo. Prav tako so se pod prispevkom zvrstili anonimni žaljivi komentarji.

Marjan Šarec
Novice Preberite, kaj v pismu šestim strankam ponuja Marjan Šarec

"Odločitev sodišča je pomembna. V konkretnem primeru gre po našem mnenju za sovražni govor, s katerim se zastruplja slovenski družbeni in politični prostor," je povedal pooblaščenec Tomićeve, odvetnik Stojan Zdolšek.

Cerjak napovedal pritožbo

Zastopnik toženega medija, odvetnik Radovan Cerjak, je medtem odločitev sodišča označil za grob poseg v svobodo govora in napovedal pritožbo. "Če ne na vrhovnem ali ustavnem sodišču, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu," so njegovo izjavo povzeli na spletni strani Nova24TV. Po njegovem mnenju se je namreč sodišče neupravičeno oprlo le na komentarje uporabnikov, ki ne izražajo stališča medija in so bili naknadno tudi izbrisani.

Borut Pahor
Novice Pahorjeva hoja po ustavnem robu

Medijski projekt Nova24TV so v SDS pripravljali z denarjem članov in podpornikov, v začetku lanskega leta pa so večinski lastniški delež v podjetju pridobila madžarska podjetja, ki so tesno povezana s tamkajšnjim premierjem Viktorjem Orbanom.

Ne spreglejte