Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2011,
16.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

policija

Četrtek, 30. 6. 2011, 16.43

7 let, 12 mesecev

Nova prometna zakonodaja razširja policijska pooblastila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova prometna zakonodaja, ki bo pričela veljati 1. julija, prinaša novosti tudi v obsegu policijskih pooblastil.

Najpomembnejše novosti so razširitev možnosti zasega motornega vozila in večje pristojnosti policije pri odločanju o pridržanju osebe, je v izjavi za medije povedal Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije GPU. Nov zakon je možnost zasega motornega vozila razširil tako, da je zaseg možen že ob enkratni zalotitvi v hujšem prekršku, za katerega so predvidene najhujše kazni, kar pomeni plačilo 1200 evrov in 18 kazenskih točk, je povedal Smolej. Najvišje predvidene kazni Najhujša kazen je po novi zakonodaji predvidena za prekoračitev hitrosti za več kot 30 kilometrov na uro na območjih za pešce, na območjih umirjenega prometa in omejene hitrosti. Prav tako so kazni visoke za prekoračitev hitrosti za več kot 40 kilometrov na uro na cesti zunaj naselja in za več kot 50 kilometrov na uro na cestah v naselju in na avtocesti. Najhujša kazen je predvidena tudi v primerih, ko ima voznik več kot 1,1 promila alkohola v krvi, ko vozi pod vplivom drog ali ko preizkus odkloni.

Pri pridržanju je po novi zakonodaji policistom dana možnost, da od pridržanja v nekaterih primerih odstopijo, in sicer če so izpolnjeni pogoji za zaseg motornega vozila ali če je oseba, ki je storila prekršek, za katerega je zagrožena takšna kazen, zalotena neposredno pred krajem bivanja, je pojasnil Smolej. Dodal je, da je namen teh ukrepov, da se storilce najhujših prekrškov takoj izloči iz prometa.

Kljub novi zakonodaji pa se za policiste metoda dela ne bo bistveno spremenila, je povedal Smolej. Bodo pa "na začetku nekoliko bolj prijazni, predvsem v tistih primerih, ko je policistu dana možnost izreka opozoril," je še povedal in dodal, da od voznikov pričakujejo večjo previdnost.

"Nova zakonodaja za še boljše stanje na cestah" Po Smolejevem mnenju je varnost na cesti predvsem odvisna od tega, kako se bodo prometnih pravil držali vsi udeleženci v prometu. Poudaril pa je, da se je v lanskem letu število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih skoraj prepolovilo, k čemur je po njegovem mnenju doprinesla tudi tedanja sprememba zakonodaje. Kot je dodal, je Slovenija s tem dosegla zastavljeni cilj iz nacionalnega programa in tudi evropska pričakovanja, saj se je uvrstila med sedem evropskih držav, ki so ta cilj dosegle. Namen nove zakonodaje pa je doseči še boljše stanje na cestah, je še povedal.

Pred GPU novi zakon pojasnjevali mimoidočim Pred Generalno policijsko upravo (GPU) so pripravili tudi stojnico s prospekti, ki pojasnjujejo novosti in najpomembnejše dele zakona. Nova zakonodaja poleg že omenjenih novosti uvaja tudi višje kazni za prekrške in razširja pristojnosti občinskih redarjev. Razdeljena je v štiri krajše zakone, in sicer v zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o voznikih, zakon o motornih vozilih in zakon o cestah.

Ne spreglejte