SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova meja, kako visoka mora biti urna postavka za dijaško in študentsko delo

0,24

termometer

Študentsko delo
Foto: STA

Ministrstvo za delo je v današnjem uradnem listu objavilo odredbo o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del za dijaško in študentsko delo. Najnižja postavka ne sme biti nižja od 5,89 evra. To določilo bo začelo veljati v petek.

Z letošnjim letom se je dvignila minimalna plača, zakonska obveza pa je, da minister za delo ob njeni spremembi določi nov znesek minimalne bruto urne postavke začasnih in občasnih del po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Minister Janez Cigler Kralj je dejal, da so takoj ob objavi nove višine minimalne plače začeli določanje najnižjega zneska urne postavke za občasno delo, poroča STA.

V Levici pa so ministru pred njegovo napovedjo očitali, da je pozabil na uskladitev študentskih urnih postavk z rastjo minimalne plače in da je s tem študente oškodoval. Med drugim so ga pozvali, naj znesek minimalne bruto postavke zanje določi pri vsaj 5,89 evra bruto, kar pomeni 4,97 evra neto.

Poziv tudi iz Sindikatov upokojencev Slovenije

Danes je ministra k uskladitvi pozval tudi Sindikat upokojencev Slovenije. Ker s februarjem preneha veljati odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo, mu predlagajo, naj v odredbi, ki bo veljala od marca, zviša urno postavko za začasno ali občasno delo upokojencev tako, da ta ne bo smela biti nižja prav tako od 5,89 evra bruto oziroma 4,97 evra neto. Po njihovem je treba uskladiti tudi mesečni oziroma trimesečni in letni znesek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin