Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
8.07

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan tožilstvo najem pogodba

Četrtek, 29. 2. 2024, 8.07

1 mesec, 3 tedne

Nova afera Dominike Švarc Pipan: vprašljiva pogodba za celjske tožilce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76
Dominika Švarc Pipan | Se je tudi pri najemni pogodbi za celjske tožilce zgodila kakšna nepravilnost kot v primeru stavbe na Litijski cesti?  | Foto Jon Pajer/STA

Se je tudi pri najemni pogodbi za celjske tožilce zgodila kakšna nepravilnost kot v primeru stavbe na Litijski cesti?

Foto: Jon Pajer/STA

Kandidatko za pravosodno ministrico Andrejo Katič po prevzemu ministrske funkcije poleg reševanja vprašanja plač sodnikov in tožilcev čaka tudi reševanje nekaterih zadev, ki kažejo elemente korupcije. Na seznamu 62 najemnih pogodb, po katerih ministrstvo za pravosodje plačuje najemnine za potrebe sodišč, državnega tožilstva in državnega odvetništva, je pri najemni pogodbi za celjsko tožilstvo poseben zaznamek, poroča Delo. Sprašujejo se, ali se je Dominika Švarc Pipan ob podpisu najemne pogodbe zavedala, da gre za zagotovitev desetletnega najema brez možnosti enostranske odpovedi najemnika. 

Stavba tožilstva v Celju ima od 1. januarja novega lastnika. Namesto družbe Nordis celjskim tožilcem po novem prostore oddaja družba Mrkulić Company v lasti znanega poslovneža iz Sarajeva, za kar iz proračuna vsak mesec dobi dobrih 22.305 evrov.

Miha Kozamernik, ki je zastopnik družbe Nordis, je pred prodajo objekta poslovnežu iz BiH 27. junija lani s takratno pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan podpisal novo pogodbo o najemu prostorov, v kateri so se dogovorili, da bodo stavbo za potrebe celjskega tožilstva najeli za deset let z možnostjo petletnega podaljšanja.

V dokumentu je po navedbah Dela razvidno tudi, da so se s podpisom te pogodbe izrecno dogovorili, da najemnik ne more enostransko odpovedati pogodbe pred iztekom desetih let. Ta pogodba je nadomestila staro, ki ni imela člena o zagotovitvi desetletnega najema, z njo pa so za tožilstvo najeli še dodatne prostore v objektu in zvišali najemnino za kvadratni meter.

sodišče kladivo
Novice Kaj skrivajo na ministrstvu za pravosodje?

S takšno pogodbo avtomatično višja vrednost nepremičnine

Več nepremičninskih strokovnjakov je ocenilo, da takšna pogodba avtomatično zviša vrednost objekta. Dolgoročni najemniki in zanesljivi plačniki lahko vrednost nepremičnine z 1,8 milijona evrov po ocenah sogovornikov povišajo tudi na tri milijone evrov, še pišejo. Ali se je tega Dominika Švarc Pipan ob junijskem podpisu omenjene najemne pogodbe zavedala, ni znano.

V uredništvu so preverjali še, kakšne pogodbe o najemu sklepajo običajno, in ugotovili, da 95 odstotkov pogodb ni sklenjenih tako, kot je bila za celjsko tožilstvo. 

Kdo konkretno je pri pogodbi sodeloval, na ministrstvu za pravosodje niso pojasnili, a iz funkcij, ki so jih popisali v odgovoru, je mogoče sklepati, da so pri tem poslu nastopali enaki akterji kot v aferi Litijska cesta, torej Simon Starček kot vodja službe za nepremičnine in investicije ter Uroš Gojkovič kot generalni sekretar ministrstva, še pišejo. 

Sajo Mrkulić, ki je lastnik prostorov, kjer deluje celjsko sodišče, bo v desetih letih tako na svoj transakcijski račun prejel več kot 2,6 milijona evrov, saj se po pogodbi najemnina tudi valorizira skladno s statističnimi podatki o inflaciji. Poslovnež ima dva hotela v Sarajevu, v slovenskih medijih pa se je pojavil pred slabimi desetimi leti, ko mu je eno svojih naložb Terme Ilidža prodajal prvi mož DZS Bojan Petan.

Katičevo poleg tega čaka tudi preverjanje sumov korupcije v projektu digitalizacije notarskih storitev, še piše Delo. 

Dominika Švarc Pipan
Novice Ministrstvo za pravosodje razkrilo poročilo nakupa stavbe na Litijski cesti
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Še pred odhodom bom razkrila del poročila o nakupu stavbe na Litijski
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Kaj nova izmera pove o ceni stavbe na Litijski?
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Danes predvidoma končne ugotovitve o nakupu sodne stavbe
Ne spreglejte