Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
11.36

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

35

Natisni članek

ovce napad Poljanska dolina volkovi

Četrtek, 12. 9. 2019, 11.36

4 leta, 7 mesecev

Nov napad: volkovi pod Blegošem pokončali več kot 30 ovac #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

35

V Poljanski dolini se je ponoči zgodil nov napad volkov na drobnico. V Dolenji Žetini pod Blegošem so volkovi poklali več kot 30 ovac, so potrdili v Lovski družini Poljane. Nazadnje so o volčjih pokolih ovac konec avgusta poročali z Bovškega, ko so zveri v petih napadih skupaj pokončale 14 živali.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Oškodovani rejec Janez Bogataj je za Planet povedal, da je ovce nedvomno poklalo krdelo volkov. Pokončali so 25 ovac, večinoma brejih, ter šest jagenjčkov, s čimer je Bogataj izgubil polovico črede, ki trenutno šteje 65 glav. Še nekaj ovac je tako poškodovanih, da jih bodo morali ubiti.

Volk
Novice Na Cerkljanskem odstrelili mladiča volka #video
Fotogalerija
1 / 5

Volkovi so mu v eni noči pobili kar tretjino ovac

Bogataj je ob tem pojasnil, da v njihovih krajih do zdaj ni bilo volkov, letos pa so se množično pojavili. Prepričan je, da volkovi na to območje ne spadajo in da ovčereja v takih razmerah ni mogoča. Njemu ovčereja predstavlja glavni vir prihodka, za obnovo črede pa bi potreboval štiri leta.

To letos ni prvi napad volkov na poljanski strani Blegoša, pojasnjuje župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež. "Maja so volkovi napadli živino v Leskovici, pred dobrim mesecem dni pa so v dolini Kopačnice poklali 12 ovac. Srčno upam, da bodo pristojni zdaj res začeli konkretno, predvsem pa hitreje ukrepati. Takoj bomo spisali še eno pobudo za odstrel volkov, in to ne samo enega."

Pokol ovac, Jurišče pri Pivki
Novice Čez noč ostal brez dveh tretjin ovčje črede #foto #video

Župan: Ljudi je strah in so zgroženi

Kot je poudaril Čadež, so občani zgroženi in jih je strah. "Če bi bilo to v mestu, bi bilo to takoj urejeno, na vasi pa ni tako. Takšen občutek imam. Pristojni ukrepajo prepočasi, ljudje pa so zgroženi in jih je strah. Jaz bi tudi rad šel na Blegoš, pa ne bom šel. Bi pa rad šel," pravi župan. Ob tem dodaja, da do težav prihaja tudi pri subvencioniranem prevozu otrok v šolo: "Mi imamo podaljšane linije, z ministrstva za šolstvo in šport pa v zvezi s tem ni nobenega odgovora. Pravijo, da nič ne vedo."

Da so napadi volkov na domače živali vedno pogostejši, tožijo tudi kmetje iz Selške doline in Cerkljanskega. Prav v Gorenjih Novakih na Cerkljanskem so lovci v začetku septembra ustrelili prvega od 11 volkov, ki so predvideni za odstrel. Mladiča je lovec ustrelil v bližini kmetije, kjer so volkovi pred tem napadli dva konja.

Število napadov volkov letos strmo narašča

Letos smo pri nas zabeležili že več kot 200 napadov volkov. V celotnem lanskem letu so na Zavodu za gozdove Slovenije zabeležili 203 škodne primere, predlani pa 190. Največ primerov škode, ki so jo povzročili volkovi, so kmetje prijavili leta 2010, in sicer 576. Gre za statistiko prijavljenih škodnih primerov, medtem ko statistiko izplačanih škodnih primerov vodi agencija za okolje (Arso).
 
Volk
Novice Iztrebljanje volkov bi za vedno spremenilo ekosistem #video
Ne spreglejte