Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2019,
18.55

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

27

Natisni članek

odstrel Lov lovec volkovi medved

Ponedeljek, 2. 9. 2019, 18.55

4 leta, 7 mesecev

Na Cerkljanskem odstrelili mladiča volka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

27

Za zveri v naših gozdovih se začenja huda ura. Najprej je v Gorjah nad Bledom padel medved. Sinoči pa v Gorenjih Novakih na Cerkljanskem pod streli tudi prvi od 11 volkov, predvidenih za odstrel. Lovec je volka uplenil v bližini kmetije, kjer so volkovi tik pred tem napadli dva konja. Gre za mladiča, starega okoli deset mesecev.

Tri tisoč domačinov je prav na pobudo omenjenega lovca Boštjana Čemažarja podpisalo peticijo za odstranitev volka s Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja. Volka tukaj ni bilo že vsaj sto let, so jasni. Z odstrelom enega volka je kvota za Cerkljansko sicer izpolnjena, a prestrašeni domačini od okoljskega ministra Simona Zajca nemudoma zahtevajo odločbo za še en odstrel.

Čemažar je bil na preži tik nad pašnikom, kjer so volkove pred tem že opazili. Gre za mladega, okoli 15 kilogramov težkega samčka. Takšnih, ki so se ravno ločili od svojega primarnega krdela, je trenutno precej. Morda so se ravno oni le kakšen kilometer stran noč pred tem lotili dveh ponijev. Kaja in Pajo sta le za dlako ubežala smrti, je povedal Stanislav Kokelj. "Na srečo so sosedje tik poleg opazili, da se nekaj dogaja," pripoveduje lastnik ponijev.

Volk
Novice Kmetje sumijo, da so za pokole ovac na Bovškem krivi volkovi

Na obeh konjih je bilo mogoče opaziti poškodbe, ki so jih pustili volčji čekani. Kljub temu, da sta se konja branila, sta potrebovala kar nekaj šivov. "In takšnih napadov, kljub temu da nikoli nismo imeli volkov, je zdaj vedno več," je opozoril Čemažar.

Strah jih je za otroke

Pojasnil je še, da njihovo območje po interventnem zakonu sploh ni predvideno za odstrel volkov. "Dva meseca smo se borili za odločbo za izredni odstrel. To smo dobili, vlogo so podale občine, občina Poljane, Cerkno in Železniki," je dejal Čemažar.

Na območju Cerkljanskega je precej gorskih kmetij, kjer imajo živino zaščiteno z visoko ograjo. A te ni, ko morajo otroci dolgo pešačiti po gozdnih poteh do najbližjega prevoza v šolo. S pojavom zveri pa jih starši vedno težjega srca puščajo same na pot, je opozoril Ivan Mavri iz Civilne iniciative Cerkno.

Marjan Šarec, sejem Agra, kmetijstvo, kmetovanje
Novice Šarec: problemi v kmetijstvu so rešljivi, volkov je preveč
Ne spreglejte