SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Notranji ministri EU vendarle z dogovorom o ključnih uredbah migracijskega pakta

0,15

termometer

Boštjan Poklukar | Koliko prosilcev za azil bi morala sprejeti Slovenija oziroma koliko namesto tega plačati drugim članicam, še ni določeno. V vsakem primeru to ne bi bilo tako obremenjujoče za Slovenijo, da kompromisnega predloga ne bi mogli podpreti, je zatrdil minister Boštjan Poklukar. | Foto: Ana Kovač
Koliko prosilcev za azil bi morala sprejeti Slovenija oziroma koliko namesto tega plačati drugim članicam, še ni določeno. V vsakem primeru to ne bi bilo tako obremenjujoče za Slovenijo, da kompromisnega predloga ne bi mogli podpreti, je zatrdil minister Boštjan Poklukar. Foto: Ana Kovač

Notranji ministri EU so se na današnjem zasedanju v Luxembourgu po skoraj celem dnevu pogajanj vendarle dogovorili o predlogih uredbe o upravljanju azila in migracij ter uredbe o azilnih postopkih, je povedala švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard. Gre za ključna zakonodajna predloga v okviru migracijskega pakta.

Uredba o upravljanju azila in migracij ter uredba o azilnih postopkih sta po navedbah švedskega predsedstva Svetu EU glavna stebra reforme azilnega sistema. Poleg tega sta ključna za dobro ravnovesje med odgovornostjo in solidarnostjo, so zapisali na Twitterju.

Stališče Sveta EU o predlogu uredbe o upravljanju azila in migracij med drugim vključuje določbo o tako imenovani obvezni solidarnosti med državami članicami. V skladu s tem bi morale manj obremenjene članice sprejeti določeno število prosilcev za azil iz držav, ki so bolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Če tega ne bi želele storiti, pa bi morale tej članici plačati določen znesek.

Da se Slovenija strinja s tem solidarnostnim okvirjem, je že med zasedanjem povedal slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, ki je napovedal podporo kompromisnemu predlogu o uredbah.

Zdaj se bo Svet EU o predlogih teh dveh uredb pogajal z Evropskim parlamentom, ki je svoja pogajalska izhodišča že sprejel.

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Novice Na razpis za direktorja policije dve prijavi, Lindav bo poskusil še enkrat Boštjan Poklukar Novice Kmalu nov sporazum o sodelovanju med policijo in Darsom
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin