Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
5.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

2

Natisni članek

gasilci požar Bezovica kras Črnotiče Kraški rob Črni Kal

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 5.46

6 let, 6 mesecev

Noč z gasilci ob Kraškem robu: ogenj, burja in veselica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

2

Gasilci se že od včeraj bojujejo z ognjem, ki je dosegel tudi nekatere vasi. Del noči smo preživeli z njimi in preverili, kako dogajanje spremljajo vaščani - eni so zaskrbljeni strmeli v oddaljeni požar, drugi so glasno udrihali čez odgovorne in tretji so plesali na veselici.


Kaj se na pogorišču dogaja danes

Kaj se je dogajalo: Ob železnici nad Črnim Kalom izbruhnil velik požar


Gasilce PGD Lokev so po več kot osmih urah zamenjali bolj spočiti kolegi. Večji gasilni avto, kot je ta, vozi s sabo 3200 litrov vode in polni manjša vozila. | Foto: Metka Prezelj Gasilce PGD Lokev so po več kot osmih urah zamenjali bolj spočiti kolegi. Večji gasilni avto, kot je ta, vozi s sabo 3200 litrov vode in polni manjša vozila. Foto: Metka Prezelj

Po tem, ko se je čez dan okoli 180 gasilcev bojevalo z ognjem na približno deset kilometrov dolgem odseku ob železniški progi od vasi Črnotiče naprej, jih je okoli devetih zamenjalo sto bolj spočitih kolegov.

Na pomoč so poklicali tudi gasilske brigade iz Notranjske in druge širše okolice, pomagali so jim trije helikopterji in letalo.

 

Ponoči so gasilci aktivnosti zmanjšali, saj so težko dostopna pobočja ponoči še bolj nevarna. Okoli sto gasilcev obvladuje požar s tistih območij, ki so varna tudi zanje.

Ker burja ni ponehala in še naprej širi požar, so ob vaseh, ki so bolj na udaru, postavili straže. | Foto: Metka Prezelj Ker burja ni ponehala in še naprej širi požar, so ob vaseh, ki so bolj na udaru, postavili straže. Foto: Metka Prezelj

Železnica in nekatere ceste so ostale zaprte

Ceste do najbolj ogroženih predelov so bile zaprte. Cesta do vasi Podgorje je ostala zaprta tudi ponoči, saj jo je prečkal gost dim. Po njej so vozili le gasilci in domačini, ki so s svojimi traktorji gasilcem vozili cisterne z vodo. Prepričali smo se lahko tudi, da burja ni pojenjala - bila je skoraj tako močna kot v zgodnjih popoldanskih urah in je tako še naprej oteževala delo gasilcem.

V Črnotičah so imeli veselico

Zanimiv prizor v vasi je bila sproščenost številnih domačinov, ki so plesali na tradicionalni vsakoletni veselici kljub temu, da je približno pet kilometrov stran močno gorelo in so se po glavnem trgu vozili gasilci.

"Vzemite osebno in pojdite"

Vas Črnotiče je bila močno ogrožena že večkrat - najbolj prav pred štirimi leti, ko se jim je ogenj približal z druge strani. Če ne bi burja takrat ognja obrnila v drugo smer, bi vas lahko zgorela, so povedali domačini. Danes so jo morali zapustiti zaradi gostega dima. "Veste, kaj so nam rekli policisti? Naj vzamemo osebno izkaznico in zapustimo vas, in to tako hladnokrvno, kot da gre za nekaj popolnoma vsakdanjega. Ljudje so jokali, usedli so se v avto in se odpeljali," je povedala domačinka.

Burja z roba nad vasjo dol ponese tudi cele goreče veje

"V Podpeči, kjer gre vlak skozi vas, so ljudje danes gasili svoja dvorišča, to je noro," se je v Černotičah jezil Angel Schaw.  | Foto: Metka Prezelj "V Podpeči, kjer gre vlak skozi vas, so ljudje danes gasili svoja dvorišča, to je noro," se je v Černotičah jezil Angel Schaw. Foto: Metka Prezelj

"Čeprav je teren zelo težko dostopen, je gozdno gospodarstvo naredilo veliko poti, po katerih se da priti z vozili. Lepo je, če je to raven teren in grmičevje, a čim je bor, nimaš kaj gasiti, se niti lotiti ne moreš. Smo tik pod robom, na katerem je borov gozd. Tudi pod nami ga je veliko. Ko se ta vname, se zaradi smole ogenj zelo hitro širi in močno se kadi. Danes se tu ni dalo zdržati, še posebej pa je bilo neprimerno za starejše in za ljudi, ki imajo že tako težave z dihali. Če piha burja, včasih dol nosi cele goreče veje, ne letijo le manjše iskre. In naše strehe so prekrite z iglicami, zelo hitro lahko pride do katastrofe, v celotni vasi pa imamo en hidrant, si predstavljate, okrog in okrog pa imamo gozd," je pojasnil Angel Schaw, ki je bil tudi sam 16 let gasilec, še vedno je član sveta zavoda Gasilske brigade Koper.

 

"Sramota je, da na Obali ni helikopterja za takšne primere"

"Dela se velika škoda in sramota je, da nimamo tu na Obali helikopterjev ali letala za gašenje. Danes bi lahko zgorelo kar nekaj vasi. To je mačehovsko obnašanje gospodarja do vsega tu okrog. Nekdo bi moral za to odgovarjati. Če bi se kaj takega zgodilo v kateri od drugih evropskih držav, bi gotovo koga zaprli. Kolikokrat so bili ljudje opozorjeni na težave, ki jih imamo, obljubljali so, kaj vse bodo naredili, pa se ni nič naredilo. Kako lahko nekdo reče, da čakajo helikopterje. Prišel je približno tri ure zatem, ko so rekli, da jih čakajo. Želijo ljudi zažgati? Žalostno je, da se to danes dogaja. Pa da bi se to zgodilo prvič, ampak toliko let se že ponavlja, Slovenske železnice (SŽ) se pa obnašajo, kot da ni nič, medtem ko gre za življenja," se jezi Schaw.

"Čiščenje ob železnici ne pomaga"

Na zagotovila SŽ, da ob progi redno čistijo vegetacijo, so jezni domačini ponoči le odmahnili z roko. Povedali so, da zgolj s preventivnimi ukrepi očitno ni pravega učinka.

"Najbolj kritično je na veliki klančini. Požarov, ki jih gasilci pogasijo v trenutku, je veliko. Veliko je prostovoljnih gasilskih društev, odzovejo se pravočasno. V tem primeru pa je vlak požar netil celo pot v dolžini skoraj deset kilometrov, če ne celo več. In to, da SŽ čistijo pas ob progi, ne pomeni nič. Lahko še tako čistite ob železnici, pa to ne bo pomagalo. Vožnja vlaka po tej progi je kot rezanje jekla - iskre letijo daleč in na vse strani," je povedal Schaw.

Na poti od Bezovice proti Podpeči smo ogenj opazili tudi ob cesti. Domačini, ki so živeli v bližini, so povedali, da jim nihče ni naročil, naj odidejo z območja. Gasilce, ki so prišli pogasit požar, smo ujeli pri delu. | Foto: Metka Prezelj Na poti od Bezovice proti Podpeči smo ogenj opazili tudi ob cesti. Domačini, ki so živeli v bližini, so povedali, da jim nihče ni naročil, naj odidejo z območja. Gasilce, ki so prišli pogasit požar, smo ujeli pri delu. Foto: Metka Prezelj

Železnica je življenje ob Kraškem robu spremenila pred 49 leti

Po vasi Črnotiče, ki ima okoli 80 prebivalcev, je bilo več manjših skupin, ki so kljub zelo pozni uri vneto razpravljale o temah, povezanih s požarom in se ozirale proti dimu v daljavi. Ko smo se jim približali in jih vprašali, ali vzrok požara vidijo v železniški progi, so enoglasno zatrdili "železnica in samo železnica". Nemočni so, saj se požari že leta vrstijo eden za drugim, rešitev pa ni.
 
Življenje jim je železnica spremenila leta 1967, ko so tir postavili zaradi potreb Luke Koper. Pred 49 leti je bil železniški tir prek naravnih ovir, kjer se kraška planota prelevi v pokrajino Istre, velik inženirski podvig. Velike tovorne kompozicije je uspel v delu odseka med Divačo in Koprom speljati tik ob robu Kraškega robu in nato strmo proti dolini Rižane.

Pobočje je gorelo nedaleč od ceste. | Foto: Metka Prezelj Pobočje je gorelo nedaleč od ceste. Foto: Metka Prezelj Ogenj zanetijo iskre ali odpadle zavorne obloge

Železniška proga se od Rodika na višini 575 metrov spusti proti Kopru, na najbolj strmem delu spusta pa doseže naklon 26 promilov. Tam se v enem kilometru proga spusti za 26 višinskih metrov. Zaradi velikih obremenitev, vlakovne kompozicije na odseku čez Kraški rob v smeri proti Divači potiska še doprežna lokomotiva. To je dejansko zgornja meja naklona v tovornem železniškem prometu. Če bi bil naklon še večji, bi morali uporabiti jeklenico ali zobato železnico.
 
Največje obremenitve za zavore so seveda pri spustu. Takrat izpod koles letijo iskre in prav te so skupaj z žarečimi vlakovnimi zavornimi oblogami najpogostejši vir požarov na tem območju. Odgovorni pri SŽ so v preteklosti s prstom že kazali na tuje tovorne vlake. Kljub pregledom zavornih oblog tujih vlakov lahko do poškodbe pride šele ob največjih obremenitvah, ki nastanejo na strmih spustih.

Kakšne so lahko sistemske rešitve za zagotavljanje protipožarne varnosti?

Schaw kot eno izmed rešitev izpostavlja posebni vodni namakalni sistem. Postavili bi ga na najbolj izpostavljenih delih tira in ko bi senzorji zaznali prve znake požara, bi se samodejno vklopilo gašenje.

Tudi po morebitni izgradnji drugega tira bi problematika požarne varnosti na tem območju ostala enaka. Medtem ko bi drugi tir večinoma potekal skozi predore, bi obstoječi tir še ostal v funkciji železniškega prometa. Tudi v prihodnje bo tu promet potekal navzdol, ko je zaradi zavornih isker največja nevarnost požarov.

Policija je zaprla ceste do večine požarno ogroženih območij.  | Foto: Metka Prezelj Policija je zaprla ceste do večine požarno ogroženih območij. Foto: Metka Prezelj

SŽ: Ker so železnice last države, so investicije odvisne od proračunskih sredstev

Na SŽ so nam že pred tremi leti zagotovili, da imajo načrte tudi za investicijsko gradnjo protipožarnih zidov in protipožarnih presek ter namestitev naprav za samodejno javljanje požarov ob progah, kar so investicije na javni železniški infrastrukturi. Ker je ta last države, so tudi naložbe v sistemske rešitve in dolgoročno zagotavljanje protipožarne varnosti najbolj odvisne od proračunskih sredstev.
Ne spreglejte