Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2016,
15.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

2

Natisni članek

požar

Nedelja, 7. 8. 2016, 15.01

6 let, 6 mesecev

Ob železnici nad Črnim Kalom izbruhnil velik požar #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

2

požar Černotiče | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Ob železniški progi od vasi Črnotiče do naselja Zanigrad je na dolžini od treh do štirih kilometrov izbruhnil velik požar. Nekatera požarišča še vedno niso pod nadzorom, saj so gasilci zaradi neprehodnosti terena precej odvisni od pomoči helikopterjev Slovenske vojske. Na terenu je okoli 180 gasilcev. Gašenje ovira burja. 

Trenutno je na terenu okoli 180 gasilcev, ki jih bo ob 21. uri zamenjalo sto novih. Ponoči bodo intenzivnost gašenja zmanjšali, na nevarnih in neprehodnih območjih ne bodo gasili. Gasilci bodo požar obvladovali z območij, ki so varna, je povedal vodja intervencije Denis Glavina iz Gasilske brigade Koper.

Požar ne ogroža nobene vasi

Domačini so morali zaradi dima zapustiti vasi, nam je povedala domačinka iz Črnotič. Oglasil se je tudi alarm. Požar, ki je danes izbruhnil ob železniški progi nad Črnim Kalom, trenutno ne ogroža nobene vasi. 

Vonj po dimu je  zaznati tudi v obalnih mestih

Dim od požara se lahko širi tudi do okoliških vasi, zato predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper Milan Krek svetuje, naj ljudje spremljajo dogajanje in upoštevajo navodila pristojnih. Vonj po dimu je sicer zaznati tudi v obalnih mestih. "Dim draži oči in zgornji del dihal, zato je smiselno, da se ljudje umaknejo v notranjost in zaprejo okna. Še posebej naj bodo pozorni srčni bolniki, astmatiki in drugi, ki imajo sicer že težave z dihali. Redno naj jemljejo zdravila, po potrebi pa naj se pravočasno umaknejo z območja in se posvetujejo z zdravnikom," je še dejal Krek, ki sicer dodaja, da so požari na Krasu vsakoletna izkušnja in da zaupa pristojnim službam ter prebivalcem, da vedo, kako ravnati v takih okoliščinah.

Ogenj je verjetno zanetil vlak

Robert Kastelic s civilne zaščite nam je na prizorišču povedal, da so ogenj po vsej verjetnosti zanetile iskre železnice. Na pomoč so poklicali tudi helikopterje, saj piha močna burja, ki požar hitro širi. 

Požar je približno sto metrov oddaljen od prvih hiš, zaradi močnih sunkov burje jih lahko hitreje doseže.

Tudi helikopterjem lahko sicer močna burja otežuje letenje in dostop do ogroženih območij.

Pri gašenju pomagajo tudi lokalni gasilci, ki s traktorji do kraja požara vozijo vodo. 

"Ključne zadeve imamo pokrite, predvsem tam, kjer so vasi," je zagotovil vodja intervencije Denis Glavina iz Gasilske brigade Koper. Trenutno gori skupno na približno 20 lokacijah, požar pa gasijo gasilci iz širše regije. Na pomoč že prihajajo tudi gasilci iz Notranjske regije. "Najverjetneje bo treba še ponoči, vsaj dežurstvo, tako da je v pripravljenosti tudi celotna notranjska regija," je dodal Glavina.

Zagorelo tudi leta 2012

Na tem območju je velik požar izbruhnil tudi leta 2012. Takrat je požar zajel več kot  300 hektarjev površin, z ognjenimi zublji pa se je takrat bojevalo okoli 400 gasilcev. 

Vzrok požara uradno še ni znan, je pa zagorelo ob železnici. Železniški promet je na relaciji Hrpelje–Kozina–Črnotiče zaprt od 13.15, za potnik pa je urejen nadomestni avtobusni prevoz. Proga proti Hrvaški, Prešnica–Rakitovec, je običajno odprta, so pojasnili na Slovenskih železnicah.

Glede okoliščin požara pa so na Slovenskih železnicah navedli, da požarna ogroženost za območje, kjer je prišlo do požara, ni bila razglašena, da pa so v trenutnih poletnih vremenskih pogojih z burjo "idealni pogoji, da iz iskre nastane požar".

Ob tem na Slovenskih železnicah poudarjajo, da redno odstranjujejo vegetacijo ob progi in da z gasilci dobro sodelujejo. Navajajo še, da je to gorska proga z naklonom 26 promilov, po kateri vozijo vlaki, težki od tisoč do 1.500 ton.

 

 

Ne spreglejte