Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
7.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

3

Natisni članek

požar

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 7.36

6 let, 6 mesecev

Zakaj Italijani niso pomagali pri gašenju požara nad Črnim Kalom (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

3

Požar, ki je v nedeljo popoldne na več mestih izbruhnil ob železniški progi nad Črnim Kalom, je pod nadzorom, sporočajo primorski gasilci, ki bodo na terenu ostali tudi ponoči, jutri pa nadaljevali z intenzivnim gašenjem. Pojavljajo se namreč še posamezna žarišča, ki jih je treba gasiti.

Ponoči bo stanje na terenu spremljalo okoli 70 gasilcev, v torek pa jih bo na terenu okoli 200. Vodja intervencije Denis Slavec je ocenil, da bi v torek tudi ob pomoči Slovenske vojske morali zadevo obvladati. "Pred nami je noč, ko upam, da se stvari ne bodo poslabšale," je dodal in izrazil upanje, da se požari, ki so trenutno pod nadzorom, ne bodo ponovno razširili.

Razmere se sicer počasi umirjajo, saj so ponovno vzpostavili železniški tovorni promet na relaciji Divača-Koper, tudi burja, ki je v nedeljo prispevala k širjenju požara, se umirja.

Zakaj na pomoč ni bilo Italijanov?

"Ogenj gasimo s tremi helikopterji in letalom Pilatus. Na delu je 250 gasilcev. Požar je pod nadzorom, a takoj ko veter malo zapiha, se ponovno pojavijo žarišča. Verjamem, da bomo požar do večera pogasili. Italijani nam s kanadrom niso prišli na pomoč, saj je bilo preveč zapleteno pridobiti vsa dovoljenja," nam je danes popoldne povedal Vilij Beržan, poveljnik Gasilske brigade Koper.

Na zahtevo regijskega gasilskega poveljnika je Center za obveščanje zaprosil za pomoč pri gašenju požara z letalom Canader Center civilne zaščite v Palmanovi. Odgovorila je Uprava civilne zaščite iz Rima in sporočila, da mora biti prošnja poslana prek mehanizma Evropske unije za področje Civilne zaščite. Center za obveščanje je za pomoč prosil tudi sosednjo Hrvaško, vendar so bili njihovi zrakoplovi zasedeni z gašenjem doma, so nam sporočili iz uprave za civilno zaščito

Praviloma je postopek za pomoč, ki steče prek Centra za koordinacijo nujnega odziva Mehanizma Evropske unije za področje Civilne zaščite, daljši od postopka, ki ga določa protokol med državama, in traja do 24 ur od zaprosila za pomoč, so dodali.

Delo otežuje tudi burja

Zvečer je gašenje požara, ki se je raztezal več kilometrov med vasjo Črnotiče in naseljem Zanigrad, prevzela ekipa okoli sto gasilcev. Delo gasilcev je poleg neprehodnega terena otežila tudi burja. Intenzivnejše gašenje danes nadaljujejo.


Preberite, kako je potekala noč na območju požara:
Noč z gasilci ob Kraškem robu: ogenj, burja in veselica


Zagorelo je včeraj okoli pol enih popoldne na več mestih ob železniški progi med Črnotičami in Hrastovljami. Včeraj je pri gašenju sodelovalo 225 gasilcev s 77 vozili, aktivirani so bili tudi dva helikopterja Slovenske vojske in letalo za gašenje.

Požar v okolici Črnega Kala je pod nadzorom. Foto: Jaka Lopatič | Foto: Požar v okolici Črnega Kala je pod nadzorom. Foto: Jaka Lopatič

Zaradi požara je bila zaprta železniška proga od postaje Hrpelje Kozina do Kopra, zdaj je spet odprta. Promet na cestah zaradi požara ni oviran.

Okoliškim prebivalcem zaradi dima svetujejo, naj se zadržujejo v notranjosti in zaprejo okna.

Minister napovedal ukrepe

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si je pozno popoldne ogledal pogorišče požara na širšem območju Črnega Kala in se zahvalil vsem, ki so kakor koli sodelovali pri gašenju. Ob tem je minister napovedal, da se bodo z vodstvom Slovenskih železnic sestali konec meseca in preučili možne ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti.

Gašperšič je danes govoril z direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki si je dopoldne tudi sam ogledal razmere, ter se pogovoril tako z gasilci kot s krajani. "Predvideno je, da se konec meseca ponovno sestanemo, da se predstavijo možni ukrepi," je v izjavi po srečanju z operativnim vodstvom gasilcev, ki sodelujejo v akciji, pojasnil minister. Srečanja sta se med drugimi udeležila tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in koprski župan Boris Popovič.

 

Ne spreglejte