Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2022,
19.32

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

38

Natisni članek

8. marec referendum Nika Kovač

Nedelja, 27. 11. 2022, 19.32

1 leto, 5 mesecev

Nika Kovač: Pokazali smo željo po spremembah, željo po drugačni družbi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

38

"Ljudje so utrujeni od nenehnih volitev. Kljub naveličanosti volitev so se danes odpravili na volišča, da so lahko glasovali za nekaj dobrega. Pokazali smo željo po spremembah, željo po drugačni družbi in dokazali moč skupnosti," je po zaprtju volišč povedala Nika Kovač iz Inštituta 8. marec. "Pričakujemo, da bo politika to sporočilo dokončno slišala in razumela ter da so vsakršni poskusi uničevanja medijev enkrat za vselej končani," pa so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

"Če se izrazim v športni metafori, ko bo nogometna tekma odigrana, bomo mi v Inštitutu 8. marec opravili refleksijo in se pogovorili s svojimi prostovoljci. O tem, kakšen je bil vložek vlade, naj odloča javnost. Kaj bo po tem naredilo vodstvo RTV, moramo vsi podrobno opazovati in zaščititi delavce in delavke. Upam, da se bomo na koncu veselili," je pojasnila Kovačeva.

Meni, da so ljudje v Sloveniji večkrat pokazali, "da si, ne glede na svojo starost, ne glede na to, kako različni smo si in kakšne poklice opravljamo, želimo skupnosti, javnega dobrega, zaščite drug drugega in neke korektne družbe ter dostojnega življenja za vse".

"Ta referendum je bil prav to. Spraševali smo se, ali želimo demokratične medije, ali želimo umakniti politiko iz RTV in se postaviti za izjemnimi RTV-jevkami in RTV-jevci. Mislim in upam, da smo ponovno pokazali, da smo državljani in državljanke tukaj zato, da premagamo zlo," je poudarila.

"Podrobno moramo opazovati, kaj bo naredilo vodstvo RTV"

"Če se izrazim v športni metafori, ko bo nogometna tekma odigrana, bomo mi v Inštitutu 8. marec opravili refleksijo in se pogovorili s svojimi prostovoljci. O tem, kakšen je bil vložek vlade, naj odloča javnost. Kaj bo po tem naredilo vodstvo RTV, moramo vsi podrobno opazovati ter zaščititi delavce in delavke. Upam, da se bomo na koncu veselili," je dodala.

"Na referendumu smo dokazali, da ljudje verjamemo v solidarnost. Dokazali smo, da se zavedamo, da to, kar se trenutno dogaja na RTV Slovenija, ni prav. Skupaj smo zavrnili grožnje in šikaniranje nadrejenih nad zaposlenimi na javni RTV. Skupaj smo zaščitili drug drugega," je ob zmagi na referendumu povedala Maja Koražija, koordinatorka terenske mreže Inštituta 8. marec.

DNS: To ne pomeni, da bo na RTVS kar prek noči vse drugače
"Zadovoljni smo, da so tudi naši argumenti in zavzemanja za RTV Slovenija (RTVS) prepričali večino volivcev in da so ti na strani neodvisnega novinarstva. Ljudje so se prvič z donacijami za obSTAnek, zdaj pa kot volivci na referendumu jasno izrekli, da si želijo od politike neodvisne, svobodne in profesionalne javne medije. Pričakujemo, da bo politika to sporočilo dokončno slišala in razumela ter da so vsakršni poskusi uničevanja medijev enkrat za vselej končani. Nasprotniki zakona niso dosegli niti kvoruma, zato je podpora zakonu ne glede na volilno udeležbo toliko bolj pomembna in prepričljiva," so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

"Podpora zakonu sicer ne pomeni, da bo na RTVS kar prek noči oziroma z uveljavitvijo zakona vse drugače – pomeni le, da se šele utira pot nujnim spremembam in da ima zdaj RTVS vsaj možnost preživeti in obstati. Skrbno in pozorno bomo v Društvu novinarjev Slovenije spremljali tudi imenovanja po novem zakonu, pričakujemo izbor najbolj kompetentnega in strokovnega kadra – če ne bi bilo tako, zagotovo ne bomo ostali tiho. Na tem mestu znova pozivamo vodstvo RTVS in TVS ter programski svet k odstopu, saj je rezultat tudi dodatna potrditev nezaupanja nekompetentnemu, spolitiziranemu vodenju RTVS," so še dodali.

Spodaj si oglejte izjavi predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušak.

Tomšič: Ljudje so precej nasičeni
Medtem je predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič v izjavi za POP TV dejal, da je zbrati zadostno število za zavrnitev zakona na referendumu "sploh v tem času kar velik zalogaj". Ob tem je spomnil, da je to že četrto glasovanje v kratkem času in da so "ljudje že precej nasičeni". Meni, da bo zato končna udeležba precej nižja, kot je bila na dosedanjih jesenskih volitvah.

Če bo zakon potrjen, meni, da bo vlada zelo hitro zamenjala "organe upravljanja oziroma predčasno razrešila te, ki so zdaj v organih upravljanja, in potem postavila svoj svet zavoda". "Želimo si lahko, da bi bila sestava teh organov vendarle vsaj razmeroma nevtralna," je povedal Tomšič.

Nika Kovač
Novice Nika Kovač o koaliciji: Občutek imam, da se stranke ne zavedajo, da bi bilo preprosto treba delati #video
Nika Kovač, Branko Grims
Novice Policija: Našli smo napadalca na Niko Kovač
Nika Kovač, Alenka Jeraj
Novice Nika Kovač: Vodstvo RTV je politično nastavljeno. Alenka Jeraj: RTV želijo obglaviti.
Ne spreglejte