Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
11.40

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Pohod za življenje Nataša Pirc Musar Nika Kovač

Sreda, 4. 10. 2023, 11.40

7 mesecev, 1 teden

Po Niki Kovač nad Pirc Musarjevo še Levica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob. | "Kako na te zastavice gledajo Italijanke, Hrvatice, Poljakinje? Kako na te zastavice gledajo poljske družine žensk, deklet, ki so življenje izgubile zaradi prepovedi splava? Vse to je pritisk in del jasne agende. Vse to je nasilje. Predsednica države pa o tem ne govori. Govori samo o nespoštljivi komunikaciji deklet, ki so zastave s Kongresnega trga umaknile," je v izjavi za javnost zapisala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.  | Foto Bojan Puhek

"Kako na te zastavice gledajo Italijanke, Hrvatice, Poljakinje? Kako na te zastavice gledajo poljske družine žensk, deklet, ki so življenje izgubile zaradi prepovedi splava? Vse to je pritisk in del jasne agende. Vse to je nasilje. Predsednica države pa o tem ne govori. Govori samo o nespoštljivi komunikaciji deklet, ki so zastave s Kongresnega trga umaknile," je v izjavi za javnost zapisala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Foto: Bojan Puhek

Potem ko je odstranjevanje zastavic na Kongresnem trgu obsodila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je zaradi "nespoštljive komunikacije" prekinila sodelovanje s članico njenega Mladinskega posvetovalnega odbora Saro Štiglic, se je oglasila tudi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Zastavice na Kongresnem trgu, ki so jih v spomin nerojenim otrokom postavili organizatorji pohoda za življenje, smatra kot tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi, o katerem predsednica republike ne govori. Odzvali so se tudi v stranki Levica, kjer so negativno presenečeni nad potezo Pirc Musarjeve. "Takšna odločitev predsednice se nam zdi zgrešena, Sari Štiglic pa izražamo vso podporo in poudarjamo, da podpiramo akcije za obrambo temeljnih pravic," so zapisali v izjavi. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sporočila, da je bila v "nespoštljivo komunikacijo" na Kongresnem trgu vpletena članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice republike Sara Štiglic. Z njo so opravili pogovor in sprejeli odločitev, da Štigličeva ni več članica odbora. 

 
Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar pojasnila, zakaj je razrešila aktivistko #video

Kovačeva: Zastavice na Kongresnem trgu so nasilje

Dogodek je komentirala tudi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki meni, da zastavice na kongresnem trgu predstavljajo tiho in sistematično nasilje, o katerem predsednica republike ne govori. 

"Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je ustavno zagotovljena svoboščina. Je možnost, da se vsak svobodno odloči o rojstvu otrok. Ni zapoved. Ni navodilo o ravnanju posameznice. Je možnost svobodne odločitve. Pomembno je, da na to odločitev nihče ne vpliva. Pomembno je, da so informacije o splavu dostopne in transparentne. Pomembno je, da na osebe ob sprejemanju te odločitve nihče ne izvaja pritiska. Neokonzervativna gibanja to redno počnejo. Z molitvami pred bolnišnico. Z oglasi. Vse to so pritiski. Vse to je tiho in sistematično nasilje. Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu," je prepričana Kovačeva. 

"Predstavljajte si, da ste ženska, ki se odloča o splavu in vidi to podobo v medijih. Predstavljajte si, da ste oseba na poti v ginekološko kliniko in na Kongresnem trgu vidite ta prizor. Predstavljajte si, da ste študentka prvega letnika, ki se odloča o splavu. Kako na te zastavice gledajo Italijanke, Hrvatice, Poljakinje? Kako na te zastavice gledajo poljske družine žensk, deklet, ki so življenje izgubile zaradi prepovedi splava? Vse to je pritisk in del jasne agende. Vse to je nasilje. Predsednica države pa o tem ne govori. Govori samo o nespoštljivi komunikaciji deklet, ki so zastave s Kongresnega trga umaknile. Ena je zaradi tega celo zgubila mesto v posvetovalnem odboru predsednice. Tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi pa ostaja," v izjavi za javnost še poudari direktorica Inštituta 8. marec. 

V Levici negativno presenečeni: Takšna odločitev predsednice je zgrešena

Po Pirc Musarjevi in Kovačevi so se oglasili tudi v stranki Levica Aste Vrečko. Potezo predsednice republike so označili za zgrešeno, Štiglicevi pa izrazili podporo. Njihov odziv si lahko preberete spodaj. 

Danes nas je negativno presenetila novica, da je mlada aktivistka zaradi mirne, nenasilne in simbolne akcije za obrambo pravice do splava izgubila mesto v Mladinskem posvetovalnem odboru predsednice države Nataše Pirc Musar. V Levici se nam zdi takšna odločitev predsednice zgrešena, Sari Štiglic pa izražamo vso podporo in poudarjamo, da podpiramo akcije za obrambo temeljnih pravic. 

Svobodno odločanje o rojstvu je pravica, izborjena in pridobljena v stoletnih bojih ženskih emancipatornih gibanj. V Sloveniji jo zagotavlja 55. člen ustave, ki nalaga tudi, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine.

Različni dogodki pod skupnim imenom Pohod za življenje, med drugim nedavna postavitev zastavic na Kongresnem trgu in napovedani sobotni pohod po ljubljanskih ulicah, so naperjeni proti pravici žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok in lastnem telesu. 

Pohod za življenje je le eden od izrazov nestrpnosti v naši družbi - nestrpnosti do žensk, nestrpnosti do LGBTQ skupnosti, nestrpnosti do marginaliziranih družbenih skupin. Nestrpnosti, ki se v skrajni obliki izraža tudi v fizičnem nasilju - naj spomnimo, lani je bilo v Sloveniji umorjenih 13 žensk, enkrat več kot leto prej. 

Nestrpnosti, ki se izraža tudi v političnem prostoru in ki se tako v Sloveniji kot v svetu že udejanja v dejanskem krčenju pravice do svobodnega odločanja žensk o lastnem telesu - ne le v oddaljenih ZDA, temveč tudi v bližnjih državah Evropske unije, npr. na Poljskem. 

Širjenje nestrpnosti s ciljem odvzema težko priborjenih pravic žensk, s čimer želijo mračnjaški deli družbe ženske potisniti globoko v preteklost, v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko si je patriarhalni sistem prilaščal telesa in življenja žensk - to je bistvo Pohoda za življenje. 

Pred takšnimi dogodki si ne smemo in ne moremo zatiskati oči. Zato vsakršen odziv nanje, direktne akcije za obrambo tovrstnih pravic, vsakršno zoperstavljanje tovrstnim ideologijam in shodom v Levici močno in glasno podpiramo. 

Ker se zavedamo, da pravice žensk, ki so bile trdo izborjene, niso samoumevne in niso za vselej!
Kongresni trg
Novice Incident na Kongresnem trgu: izpulili zastavice v spomin nerojenim otrokom

 

Ne spreglejte