Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
13.35

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

Natisni članek

Shod za življenje splav Kongresni trg

Torek, 3. 10. 2023, 13.35

6 mesecev, 3 tedne

Incident na Kongresnem trgu: izpulili zastavice v spomin nerojenim otrokom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37
Kongresni trg | Nasprotniki splava so prvi Pohod za življenje organizirali leta 2014, drugega leta 2020, od takrat pa ga pripravijo vsako leto.  | Foto Pohod za življenje

Nasprotniki splava so prvi Pohod za življenje organizirali leta 2014, drugega leta 2020, od takrat pa ga pripravijo vsako leto.

Foto: Pohod za življenje

Pred sobotnim pohodom za življenje so organizatorji na Kongresnem trgu postavili zastavice v spomin na otroke, ki se ne rodijo zaradi umetne prekinitve nosečnosti. Kmalu zatem je skupina deklet zgornje dele zastavic izpulila. Na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) se je glede opisanega incidenta vnela burna razprava. 

Nasprotniki splava in člani Pohoda za življenje so v ponedeljek dopoldne na Kongresnem trgu pripravili dogodek v spomin na otroke, ki se ne rodijo zaradi umetne prekinitve nosečnosti. Teh otrok je na leto od tri do štiri tisoč, zato so postavili 190 zastavic, ki simbolizirajo 190 šolskih razredov.

Po dogodku je skupina deklet, kljub opozorilom organizatorjev, zgornje dele zastavic snela s palic. Posnetki incidenta v središču Ljubljane so zaokrožili po družbenih omrežjih, na katerih se je razvila burna razprava. Med drugim sta se oglasila predsednik SDS Janez Janša in prvak NSi Matej Tonin

Pohodi za življenje so se začeli v ZDA. Prvi je bil leta 1974 na prvo obletnico sodbe vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki je do pred kratkim v ZDA predstavljala pravno podlago za pravico do izbire za splav. Vrhovno sodišče ZDA je leta 1973 namreč sklenilo, da imajo ženske po vsem ozemlju pravico do umetne prekinitve nosečnosti, a je junija letos ameriško vrhovno sodišče to odločitev razveljavilo in odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Zvezne države tako zdaj same odločajo o zakonodaji s področja splava. 
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice 8. marec: Splav in umetna oploditev naj se plačata iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

 

Ne spreglejte