Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
6. 2. 2019,
13.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

18

Natisni članek

konji meso Radovljica

Sreda, 6. 2. 2019, 13.42

5 let, 2 meseca

Nezakonito klal športne konje in mesne izdelke prodajal strankam

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

18

Kasaške dirke |  Nadzor je potrdil, da je osumljeni opravljal klanje konj in proizvodnjo mesnih izdelkov. V času nadzora so pri njem našli truplo in enega še živega konja. (Fotografija je simbolična)

Nadzor je potrdil, da je osumljeni opravljal klanje konj in proizvodnjo mesnih izdelkov. V času nadzora so pri njem našli truplo in enega še živega konja. (Fotografija je simbolična)

Na osnovi dalj časa trajajočega zbiranja obvestil je uprava za varno hrano (UVHVVR) na začetku februarja v Radovljici v večernih urah opravil izredni nadzor zaradi suma grobih kršitev živilske zakonodaje. Nadzor je potrdil, da je osumljeni opravljal klanje konj in proizvodnjo mesnih izdelkov. V času nadzora so pri njem našli truplo in enega še živega konja. Oba konja sta bila kasača, športna konja, za katera velja prepoved uporabe mesa za prehrano.

V času nadzora je bil najden trup zaklanega konja ter še en živ kopitar. Oba sta bila istega dne pripeljana domnevno z območja Dolenjske, brez kakršnekoli dokumentacije ter brez ustrezne identifikacije, so zapisali na spletnih straneh UVHVVR.

"Oba konja sta bila kasača, športna konja, za katere velja prepoved klanja in prepoved uporabe mesa za prehrano ljudi," so še zapisali.

meso, govedina
Novice Kakšne kakovosti je meso, ki ga šole dobijo z razpisi? #video

Opravili navidezni nakup, preiskava izvora živali se nadaljuje

Našli so tudi večjo količino suhomesnatih izdelkov ter prostore in opremo za proizvodnjo mesnih izdelkov. Z navideznim nakupom so dokazali tudi dajanje izdelkov na trg. Kot so še zapisali na UVHVVR, naj bi šlo za Vinka Mraka iz Kamne Gorice.

"Za vse najdene mesne izdelke in meso zaklanega konja je bilo odrejeno neškodljivo uničenje, ki je bilo takoj izvedeno. Opravljena je bila tudi evtanazija konja, ki je bil domnevno pripeljan z območja Dolenjske. Od mesa konja, ki je bil namenjen v nelegalno predelavo, je bil odvzet vzorec na ostanke veterinarskih zdravil, ki bi se lahko uporabljala pri športnih konjih. Zoper fizično osebo je uveden prekrškovni postopek. Preiskava izvora živali se nadaljuje," so zapisali na UVHVVR.

Danes | Foto:

Rezultati vzorcev bodo pokazali ali je ogroženo zdravje ljudi

Direktorica inšpekcije Andreja Bizjak je za STA pojasnila, da je šlo za nelegalen obrat, ki ni bil registriran za dejavnost klavnice, kljub temu pa so se tam že dlje časa dogajale podobne aktivnosti. "V obratu je bilo še nekaj mesnih izdelkov. Vzeli smo vzorce, ker so bili konji očitno kasaški konji in niso imeli nobene identifikacije. Vsa živila, kot tudi meso, so bili neškodljivo uničeni," je pojasnila.

Inšpekcija sedaj čaka na rezultate vzorcev, da bomo lahko ugotovili, ali je šlo le za nelegalno dejavnost, ali tudi za dejavnost, ki je neposredno ogrožala zdravje ljudi, saj je takšno meso lahko vsebovalo ostanke nedovoljenih in prepovedanih substanc. "Zlati nas skrbijo hormoni in drugi spodbujevalniki," je pojasnila.

Inšpekcija se sicer redko srečuje z obvestili o takšnih primerih, zato sami iščejo informacije. "Beremo forume, pozorni smo na splet, tudi ustne informacije. Na koncu se lahko tako izkristalizirajo kot sedaj, lahko pa tudi ne," je dodala.

meso, govedina
Novice V Slovenijo uvažamo meso nižje kakovosti #video

Z upravo za varno hrano pri tem primeru sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "Takoj, ko bodo znani rezultati preiskav vzorcev mesa, bomo javnost skupaj obveščali glede ukrepov za varovanje zdravja, če bodo ti potrebni," so pojasnili za STA. Ob tem so pojasnili, da gre v primeru, ko se za proizvodnjo hrane uporabljajo živali, ki niso vzrejene v te namene, za grobo kršitev živilske zakonodaje. Če se ta ugotovi, je pričakovati prisotnost dejavnikov tveganja za zdravje ljudi, vendar je dejansko tveganje treba ovrednotiti na podlagi rezultatov analiz.

Will Tuttle Vegan
Trendi "Ali bomo nehali jesti živali ali pa na Zemlji ne bo več nikogar, ki bi jih" #intervju
Kebab
Novice Zaradi spornega mesa na Poljsko prispeli inšpektorji EU #video
Aleksandra Pivec
Novice Večina mesa za kebab ne prihaja iz sporne klavnice, za pol tone še ne vedo #video
meso Poljska
Novice Kje je 15 ton mesa iz Poljske, ki je pod drobnogledom inšpektorjev #video
Kebab
Novice V Sloveniji še 15 ton mesa iz sporne poljske klavnice #video
meso
Novice Razkrili, kako na Poljskem meso bolnih krav prodajajo kot zdravo
Ne spreglejte