Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
15.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

6

Natisni članek

Aleksandra Pivec meso Poljska kebab Uprava za varno hrano

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 15.36

5 let, 2 meseca

Večina mesa za kebab ne prihaja iz sporne klavnice, za pol tone še ne vedo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

6

"Od dveh ton potencialno spornega mesnega pripravka za kebab vsaj 1.500 kilogramov ne prihaja iz sporne klavnice na Poljskem. Za okoli 500 kilogramov mesa se sledljivost še preverja, ne izvira pa iz obdobja, za katerega so poljske oblasti odredile umik iz prodaje," je v izjavi medijem dejala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je predstavila aktivnosti nadzornih organov v zvezi s pojavom spornega mesa iz Poljske. Zatrdila je, da je situacija pod nadzorom. Uprava za varno hrano po njenih besedah opravlja kemijsko in mikrobiološko analizo tudi ostalih skladišč in mesa, ki bi potencialno lahko prišlo iz sporne klavnice.

Za zdaj spornega mesa niso našli

Generalni direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi je na tiskovni konferenci v Ljubljani tako zatrdil, da spornega poljskega mesa v kebabu v Sloveniji po vseh uradnih informacijah sploh ni. Ne izključuje pa možnosti, da se med ugotavljanjem sledljivosti mesa ta ugotovitev spremeni.

Dodal je, da je bil ves mesni pripravek ne glede na dokumentacijo vzorčen in bo analiziran. Analizirali bodo tudi vzorce mesa iz 15-tonske pošiljke, ki je bila iz Poljske prepeljana septembra lani.

"Če nam ne bo uspelo dokazati sledljivosti zaseženega mesa oziroma to ne bo skladno s pravili, ga bomo uničili. V nasprotnem primeru ni razloga za uničenje," je dejal Posedi.

"Sistem javnega naročanja v šolah je dober in kontroliran"

Ministrica je priznala, da je afera s spornim mesom odprla tudi več vprašanj v zvezi z nabavo manj kakovostne hrane v javnih zavodih. Ugotavlja, da je sistem javnega naročanja dober in zelo kontroliran, saj omogoča naročanje hrane preverjene kakovosti in lokalnega izvora.

"Podatki kažejo, da se od 40 do 50 odstotkov hrane naroča pri lokalnih dobaviteljih. Obstajajo pa tudi šole, kjer ta delež presega 70 odstotkov," je poudarila Pivčeva.

O pobudi, da bi hrano izvezi iz sistema javnega naročanja, je dejala, da je načeloma korektna in zveni dobro, bi bilo pa treba v primeru, da bi se tega lotili, zagotoviti nadzor, da ne bi prihajalo do špekulacij in izkrivljanja sistema.

Bolne krave prodajali kot zdrave

Mesno industrijo je minuli teden razburkala novica iz Poljske, kjer so meso hudo bolnih krav prodajali kot zdravo. Zgodbo so razkrili poljski preiskovalni novinarji, ki so s skritimi kamerami posneli razmere v eni od klavnic, ki prikazujejo klanje hudo bolnih krav.

meso | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Sporna govedina je v Slovenijo prišla v predelani obliki kot meso za kebab. Pristojne je o tem obvestil slovenski distributer, ki je meso dobil iz Nemčije.

Uprava za varno hrano je promet z omenjenim mesom prepovedala in ga poslala v uničenje. V četrtek je identificirala pošiljko zamrznjenega mesa, ki je že septembra lani prispelo v skladiščno-zamrzovalni obrat v Sloveniji. Gre za pošiljko, sestavljeno iz 16 palet v skupni teži približno 15 ton. Meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj.

Uprava izvaja popis zalog mesa v zamrzovalnicah, hladilnicah in pri distributerjih.

Morda vas zanima še:

Kebab
Novice Zaradi spornega mesa na Poljsko prispeli inšpektorji EU #video
meso, govedina
Novice V Slovenijo uvažamo meso nižje kakovosti #video
Kebab
Novice Sporno poljsko meso tudi v kebabu v Sloveniji
meso
Novice Razkrili, kako na Poljskem meso bolnih krav prodajajo kot zdravo
Ne spreglejte