Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
14.43

Osveženo pred

3 ure, 11 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

jedrska elektrarna referendum Zeleni prehod Zeleni prehod JEK2 JEK2 Greenpeace

Četrtek, 10. 10. 2024, 14.43

3 ure, 11 minut

Nevladniki poslance pozvali k zavrnitvi odloka o razpisu referenduma o JEK2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Novinarska konferenca Greenpeace Slovenija pred izredno sejo državnega zbora. | Foto Greenpeace Slovenija

Foto: Greenpeace Slovenija

Skupina strokovnjakov in predstavnikov civilnodružbenih organizacij je pred sejo DZ poslance pozvala, naj zavrnejo odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Če referendum bo, se bodo nekatere nevladne organizacije vključile v kampanjo, to pa pričakujejo tudi od vseh parlamentarnih strank.

Direktorica Umanotere Gaja Brecelj je v izjavi za javnost v Ljubljani opozorila, da imajo poslanci danes na mizi "sugestivno in manipulativno" referendumsko vprašanje, do katerega se je negativno opredelila tudi zakonodajnopravna služba DZ, pa so jo povozili. Skrbi jo, kdo bo nosil odgovornost, če bo šlo kaj narobe s projektom. "Celoten proces močno spominja na projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, ponavlja se vzorec ugrabljene države," je menila.

S tem se je strinjal tudi nekdanji varuh človekovih pravic in predsednik preiskovalne komisije DZ za Teš 6 Matjaž Hanžek. Zagovorniki referenduma bi morali po njegovih besedah najprej povedati, zakaj je tako nujno zapraviti nekaj milijonov evrov za referendum, za katerega pravijo, da ne bo odločal o ničemer. "Če hočejo imeti javno mnenje, naj naročijo javnomnenjsko raziskavo, ki bo mnogo bolje odražala mnenje državljanov kot referendum, ki se ga bo udeležilo tistih 15 odstotkov volivcev," je pozval.

Zloraba demokratičnega instrumenta?

Direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori je ocenil, da gre pri referendumu za zlorabo demokratičnega instrumenta. Za resnično demokratičen referendum bi morale biti na voljo vse relevantne informacije, nepristranska kampanja, ki je ni pričakovati, "saj je lobi, ki podpira izgradnjo, že pred razpisom referenduma v propagando vložil ogromna sredstva", ter transparentno ravnanje vseh vpletenih, o čemer pa da tudi ni mogoče govoriti, "saj so mnogi nosilci političnih funkcij, ki podpirajo referendum, vključno s predsednikom vlade Robertom Golobom, povezani z energetskimi podjetji, ta pa bodo z gradnjo JEK2 največ zaslužila".

Maketa JEK 2
Novice Platforma JedrskaSi: Protijedrski aktivisti širijo dezinformacije

Pri referendumu gre za manipulacijo, je dejal tudi predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull. Če bo do njega prišlo, bodo v njihovi iniciativi volivce pozvali, da se ga udeležijo in glasujejo proti, s tem pa jasno sporočijo, da se "ne pustimo peljati žejne čez vodo, da ne bomo pristali na tako zlorabo demokratičnih mehanizmov za uresničevanje interesov energetskih lobijev".

"Politika le dober mesec dni pred posvetovalnim referendumom volivce pušča brez ocen o tem, kako bo največja poosamosvojitvena investicija, torej JEK2, vplivala na druge eksistenčno pomembne investicije in sredstva, na primer za javno zdravstvo in šolstvo, skladnejši regionalni razvoj, modernizacijo železnic, na obseg podpore socialno šibkejšim, na pokojnine in dolgotrajno oskrbo, na podporo rabi lokalnih obnovljivih virov energije in na ukrepe za dvig energetske učinkovitosti," je nadaljeval Dušan Plut, geograf in član Sveta za varovanje okolja Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Direktorica za kampanje in komunikacije pri Amnesty International Slovenije Metka Naglič je izpostavila vidik človekovih pravic. "Tudi to, kako država porablja sredstva, je namreč vprašanje človekovih pravic," je poudarila.

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus je posvaril, da bi bili celotni stroški investicije za JEK2 bistveno višji kot za sončne elektrarne za enako količino proizvedene energije, cena jedrske elektrike pa bi bila najvišja med vsemi viri. JEK2 bi lahko že prvo leto po izgradnji pomenil nasedlo investicijo, je dodal.

Novinarska konferenca Greenpeace Slovenija pred izredno sejo državnega zbora. | Foto: Greenpeace Slovenija Foto: Greenpeace Slovenija V Greenpeace Slovenija referendum o JEK2 zavračajo predvsem zato, ker jedrska energija s seboj prinaša kopico tveganj in nerešenih vprašanj, je najdražja in najpočasnejša, je povedala vodja kampanj pri tej nevladni organizaciji Sara Kosirnik.

Je JEK2 račun brez krčmarja?

Oster je bil tudi Matjaž Valenčič z Zveze ekoloških gibanj Slovenije. Kot je podčrtal, bo JEK2 proizvajal samo 20 odstotkov energije v državi, razogljičiti pa bo treba celotno energetiko.

"JEK2 je račun brez krčmarja. Verjetno se strinjamo, da preden doma investiramo v stanovanje, hišo, pridobimo vse razpoložljive informacije. JEK2 pa je domišljijska hiša, za katero ne vemo, kdo jo bo gradil, kako bo velika, koliko bo stala in kako jo bomo plačali," je povzel okoljski pravnik pri PIC – Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja Aljoša Petek.

Maketa JEK 2
Novice Pred referendumom o JEK2: za ali proti? #video

"Preden se odločimo za nakup izdelka, preberemo deklaracijo, pri JEK2 deklaracije ni," ga je dopolnila direktorica Cipre Slovenija Špela Berlot Veselko.

Predsednik Eko kroga Jure Vetršek pa je opozoril, da bo Slovenija v primeru odločitve za JEK 2 naslednjih sto let ali več popolnoma odvisna od prodajalca zaradi vzdrževanja.

Ne spreglejte