Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
14.53

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

Slovenija nevihta

Četrtek, 18. 8. 2022, 14.53

1 leto, 8 mesecev

Nevihte zajele Slovenijo, veter ruval drevesa, odnašal strehe in pročelja #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Obsežnejše nevihte so že dosegle naše kraje. Številni bralci pošiljajo fotografije podrtih in izruvanih dreves, odkritih streh stanovanjskih objektov in druge škode, ki jo je povzročilo neurje. V Tivoliju je drevo padlo na sprehajalko, rešili so jo mimoidoči. Razmere se počasi umirjajo, a na Agenciji za okolje opozarjajo, da se bodo močni vetrovni sunki in močnejši nalivi pojavljali do jutrišnjega popoldneva. Izdali so oranžni alarm za nevihte. 

Iz Kranja poročajo o okoli 70 objektih z odkrito streho. Hudo je bilo tudi v Ljubljani, kjer je nekaj ljudi lažje poškodovanih. Zlasti gasilci in policisti imajo tako polne roke dela, tudi z odstranjevanjem podrtih dreves.

Zaradi podrtega drevja so bile neprevozne naslednje poti: Tolstojeva ulica, Večna pot, Derčeva ulica, Podutiška cesta, Topniška ulica, Dolenjska cesta, Zaloška cesta, Prešernova cesta, Ižanska cesta, uvoz na severno ljubljansko obvoznico pri Dunajski cesti, uvoz na AC na Lavrici proti Kopru ter cesta na Jeprci, cesta Izlake–Orehovica, ceste v Vodicah, Domžalah, Logatcu.

Podrto drevo na Tolstojevi ulici | Foto: bralka Podrto drevo na Tolstojevi ulici Foto: bralka

V zgornjem videoposnetku je mogoče videti podrta drevesa na primorski avtocesti pri Vrhniki.

Na Bleiweisovi v Ljubljani je v motorista priletel reklamni pano in ga podrl. Motorist je po prvih podatkih lažje poškodovan, poročajo s policijske uprave Ljubljana. 

Na Rakuševi ulici v Ljubljani je z gradbišča odneslo mavčno ploščo, ta je zadela vozilo in razbila steklo. V dogodku je bila lažje poškodovana sopotnica v vozilu.

Ob 14.35 je zagrelo v Veliki Ligojni, požar je povzročila potrgana električna napeljava. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih metrov trave. Požar je pogašen.

V Ljubljani je podrlo del gradbenega odra na gradbišču stanovanjskega objekta Schellenburg. K sreči ni nihče poškodovan, so sporočili s PU Ljubljana. 

Veter je odnesel tudi del strehe ljubljanske porodnišnice. V glavnem so jo sicer že pokrili, so povedali v UKC. Streho je odneslo tudi s stanovanjskega bloka na Fužinah.

Fotogalerija
1 / 5

Bralci sporočajo, da so odpadli deli pročelja s stanovanjskega bloka Situla. "S Situle že leti fasada. Čez križišče pri Zmaju je proti Kolinski prejle poletel en kos," je zapisal uporabnik Twitterja. 

V Tivoliju je veter podrl več dreves, izpod enega so mimoidoči rešili žensko, poroča 24ur. Kot so sporočili s PU Ljubljana, je lažje poškodovana. 

Na Vodnikovi cesti v Šiški je padlo drevo poškodovalo električni vodnik, zaradi česar je več hiš ostalo brez elektrike. 

Fotogalerija
1 / 7

V Kranju je s stanovanjskega bloka pri glavni avtobusni postaji odneslo streho. 

"Zaradi izpada sistema na regijskem centru za obveščanje trenutno ne deluje klicna številka 112," na Facebooku sporoča Civilna zaščita Logatec.

Bralka nam je poslala fotografije razdejanja v Črni vasi pri Ljubljani, kjer je veter izruval pet smrek, polomilo je tudi trampolin. 

Fotogalerija
1 / 2

Izruvano drevo za Bežigradom. 

Bežigrad izruvano drevo | Foto: Bralka Foto: Bralka

Podrto drevo pri obvoznici v Novih Jaršah | Foto: Bralka Podrto drevo pri obvoznici v Novih Jaršah Foto: Bralka

Fotogalerija
1 / 8

Podrta drevesa so tudi na Dolenjski cesti.

Podrto drevo v Kranju | Foto: Bralec Podrto drevo v Kranju Foto: Bralec

"V Ljubljani je bilo v dveh urah, od začetka močnega vetra, že 114 intervencij, klici pa še vedno prihajajo," je dejal Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana. V Ljubljani je po njegovih besedah ogromno podrtih dreves in odkritih streh. Na terenu so gasilci vse Gasilske zveze Ljubljana, intervencije pa opravljajo po prednostnem vrstnem redu, predvsem tam, kjer viseči predmeti ogrožajo mimoidoče ali kjer so podrta drevesa na vozilih, je povedal.

Močni sunki vetra in nalivi se bodo pojavljali do jutri popoldne 

"Glavna nevarnost bodo predvsem močni sunki vetra in krajevno tudi močnejši nalivi. Močan veter zahodnih smeri se lahko pojavi tudi ob naši obali, zato svetujemo spremljanje radarske animacije. Prihod neviht bo zaradi okrepljenega vetra hiter," napovedujejo na Agenciji za okolje. 

Popoldne bo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti, od zahoda se bodo pojavile prve nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. Temperature bodo od 28 do 35 stopinj Celzija.

Ponoči bodo v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih krajevne plohe in nevihte, na vzhodu pa bo večinoma suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija.

Po krajšem premoru bodo nevihte v zahodni polovici Slovenije znova nastajale v noči na petek in v petek zjutraj. Veter se bo obrnil v še bolj južno smer, zato bodo nevihte potovale proti severu.

Jutri dopoldne se bodo plohe in nevihte pojavljale predvsem v zahodni polovici države, popoldne tudi vzhodneje. Na zahodu se bo počasi jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na severovzhodu okoli 30 stopinj Celzija. 

Dež z nevihtami bo vzhod Slovenije najverjetneje dosegel šele v petek dopoldne in zgodaj popoldne. V vsem tem obdobju bodo mogoča krajevna neurja. V ozračju je tudi precejšnja količina puščavskega prahu, ki ga bo fronta sprala.

Od danes do jutri popoldne se bodo ob nevihtah pojavljali močni vetrovni sunki, mogoči bodo močnejši nalivi, opozarjajo na Arsu. 

reševalna akcija Kredarica
Sportal Sveže informacije o drami, ki se je v petek dogajala na Malem Triglavu #video
Kredarica reševalna akcija
Sportal Reševanje s Kredarice: prvi planinci v dolino poleteli že ob 5.40 #video
nevihta gore pohodništvo
Sportal Kaj storiti, če nas v gorah ujame nevihta? Dokaj varno tudi na melišču.
Nevihta
Novice Naporna noč za gasilce: nevihte klestile po Sloveniji
Ne spreglejte