Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2022,
9.33

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

5

Natisni članek

gorsko reševanje nesreča nesreča nevihta strela

Sobota, 16. 7. 2022, 9.33

1 leto, 9 mesecev

Po udaru strele na Triglavu, ki je težje poškodovala dva pohodnika

Reševanje s Kredarice: prvi planinci v dolino poleteli že ob 5.40 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

5

Kredarica reševalna akcija | Planinci, ki jih je včeraj med sestopom s Triglava presenetila nevihta s strelami, so na varnem.  | Foto GRZS/Facebook

Planinci, ki jih je včeraj med sestopom s Triglava presenetila nevihta s strelami, so na varnem.

Foto: GRZS/Facebook

Skupina 16 planincev, ki jih je včeraj okoli 15. ure med sestopom s Triglava poškodoval udar strele, je na varnem v dolini. Prva skupina poškodovancev je ob spremstvu gorskih reševalcev s Kredarice v zdravstveno ustanovo s policijskim helikopterjem poletela že okoli 5:40, pozneje pa še preostali, so sporočili iz Gorsko-reševalne zveze Slovenije in PU Kranj.

nevihta gore pohodništvo
Sportal Kaj storiti, če nas v gorah ujame nevihta? Dokaj varno tudi na melišču.

Vsi pohodniki so po prvih informacijah v dobrem stanju, več pa bo znanega na novinarski konferenci, ki bo danes ob 12. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. 

Planinci so noč preživeli na Kredarici, kjer so bili pod nadzorom zdravnice gorske reševalke in ekipe gorskih reševalcev. | Foto: Ana Kovač Planinci so noč preživeli na Kredarici, kjer so bili pod nadzorom zdravnice gorske reševalke in ekipe gorskih reševalcev. Foto: Ana Kovač

Kaj se je dogajalo v petek?

Dogodek se je zgodil včeraj okoli 15. ure, ko se je skupina 18 planincev vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici, udar strele pa je huje poškodoval dva planinca, dva pa lažje. Najtežje poškodovana planinca, ki naj ne bi bila v smrtni nevarnosti, so zvečer s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana, preostalih 16, ki so noč pod nadzorom zdravnice gorske reševalke in ekipe gorskih reševalcev preživeli na Kredarici, pa so v dolino prepeljali danes zjutraj. 

Kot so sporočili iz Gorsko-reševalne zveze Slovenije, je bil zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena včeraj aktiviran helikopter Slovenske vojske, ki je ekipo osmih gorskih reševalcev prepeljal na Kredarico, da bi priskočili na pomoč dežurni ekipi.

Akcijo je vodila GRS Mojstrana, zaradi večjega števila ponesrečencev pa so bile aktivirane tudi GRS Rateče, GRS Kranjska Gora, GRS Jesenice in GRS Bohinj.

Kot so zapisali na GRZS, je dežurna ekipa za reševanje v gorah s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšalo in zahtevalo pristanek helikopterja. Vse, ki so bili vpleteni v dogodek, so do Kredarice pospremili drugi pohodniki, gorski vodnik in osebje Triglavskega doma na Kredarici. Eno osebo so morali nositi.

Kot poroča TV Slovenija, je strela udarila v organizirano skupino planincev, starih med 20 in 50 let. Strela naj bi na območje, kjer so bili, udarila večkrat.

Policijski helikopter je kljub izjemno slabemu vremenu ob 20.30 z reševalcema s Kredarice v UKC Ljubljana prepeljal dva huje poškodovana pohodnika. Posadka je bila dlje časa neprestano pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo in edino možnost, da so v zelo slabih meteoroloških pogojih poleteli v dolino, so sporočili iz GRZS.

nevihta strela grom
Novice Udar strele na Malem Triglavu poškodoval več planincev

Preostalih 16 pohodnikov, ki so lažje poškodovani, je ostalo na Kredarici, kjer so bili pod nadzorom zdravnice gorske reševalke in ekipe gorskih reševalcev.

"Pretreseni, prestrašeni in premraženi"

Kot je v pogovoru za TV Slovenija povedala Eva Oselj s Triglavskega doma na Kredarici, je bilo v omenjeni skupini pohodnikov nekaj tujcev in nekaj Slovencev. "Bili so zelo pretreseni, prestrašeni, premraženi zaradi slabega vremena. Med njimi je bil tudi otrok, ki je jokal, ker je bil premražen," je povedala Oseljeva. Dodala je, da so jih najprej oskrbeli z odejami, hrano in pijačo.

Transport se bo nadaljeval danes, pri tem pa naj bi pomagala helikopterja obeh prevoznikov Slovenske policije in Slovenske vojske.

Ne spreglejte