Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2018,
6.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

vrtec toča neurje Črnomelj

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 6.40

5 let, 10 mesecev

Neurje s točo v Črnomlju povzročilo za tri milijone evrov škode #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

 

Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadelo občino Črnomelj, se nadaljujeta odstranjevanje posledic in ocena škode. Toča je poškodovala tudi streho vrtca v enotah Čardak in Loka, zato so že v petek starše prosili, naj otroci prihodnje dni oziroma do sanacije vrtca ostanejo doma, če imajo to možnost. Starši so prošnji ustregli in v ponedeljek v vrtec Čardak poslali le nekaj manj kot 50 od 130 otrok.

Otroke so v vrtcu Čardak začasno razporedili v novi del objekta, telovadnico in zbornico.

Namestnica ravnateljice črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je v soboto dejala, da je stanje v vrtcu slabo. Zaradi poškodovane strehe je zamakalo, voda je na več mestih tekla v igralnice. Obstajala je tudi nevarnost kratkega stika in odpadanja ometa. Tla v igralnicah so bila mokra, potrebni so menjava strehe ter sanacija stropov in električne napeljave.

Novice V Črnomlju padala toča v velikosti teniških žogic #foto #video

Starši ustregli prošnjam vrtcev

Drugi črnomaljski otroški vrtec Loka, ki je manj poškodovan, obratuje normalno, tudi tam pa je v ponedeljek v vrtec prišlo manj otrok. Tudi v tem vrtcu so namreč starše prosili, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo druge možnosti varstva, je dejala Veselič Kosova.

Toča v velikosti teniških žogic je poškodovala tudi številna vozila, ki so bila med nevihto parkirana na odprtem. | Foto: Mitko Blatnik Toča v velikosti teniških žogic je poškodovala tudi številna vozila, ki so bila med nevihto parkirana na odprtem. Foto: Mitko Blatnik

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju
Novice Toča klestila pred Akrapovičevo tovarno, številna vozila so poškodovana #foto

Škoda po prvih ocenah znaša tri milijone evrov

Petkova toča je sicer poškodovala tudi streho črnomaljske osnovne šole, kar pa ni okrnilo ponedeljkovega pouka. V šoli, ki jo obiskuje približno 530 učencev, so za STA povedali, da so se začasno prilagodili stanju in da tamkajšnji pouk poteka normalno. Nadomestni prostor so dobili v sosednji srednji šoli, in sicer v učilnicah zaradi mature že nezasedenih zadnjih letnikov, so še dodali.

Škoda v vsej črnomaljski občini naj bi po mnenju črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič znašala tri milijone evrov. Za torek je županja že sklicala izredno sejo črnomaljskih svetnikov. Dodala je, da občina stroškov sanacije ne bo zmogla poplačati in da med drugim računajo na državno pomoč.

Vrtec Čardak si je v soboto ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, in obljubil pomoč. Povedal je, da bo treba v primeru vrtca in osnovne šole ukrepati takoj, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini.
Novice Poglejte, kako žalostno je po neurju videti Črnomelj #foto #video

Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v neurju v Črnomlju

Slovenska karitas, pričenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim v toči v petkovem neurju v Beli Krajini. Še posebej so prizadeti posamezni kraji v občini Črnomelj, v manjšem obsegu pa tudi druge lokacije. Prizadetih je več sto stanovanjskih objektov.  Zbrana sredstva v akciji bodo namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom predvsem pri pokritju stroškov nakupa strešnikov, ureditvi streh, ki so bila pokrita z salonitno kritino in drugo kritino ter menjavi poškodovanih stekel. Prošnje za pomoč je mogoče oddati na župnijsko karitas Črnomelj in Škofijsko karitas Novo mesto, ki bosta v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi koordinirali pomoč. Obrazci bodo na spletni strani www.karitas.si objavljeni v ponedeljek 10.6.2018.

Svoj dar lahko prispevate na:

SLOVENSKA KARITAS
Kristanova ulica 1
TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 201
Namen: NEURJE 2018

Pomagate lahko tudi z SMS sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 eur za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2.


Tisti, ki imate potrebščine in bi jih radi podarili ljudem, ki jim je petkovo neurje uničilo premoženje, lahko poleg oglasa na Facebooku pošljite sporočilo na kabinet.zupanje1@crnomelj.si.

Vsi, ki lahko finančno pomagate, lahko nakažete sredstva na TRR Gasilske zveze Črnomelj.
TRR: SI56 0243 0001 8399 492
Sklic: 00 8-6-2018

Ne spreglejte