SiolNET. Novice Slovenija
8,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V UKC Ljubljana se bojujejo za življenje mlajše bolnice, povezavo s cepljenjem še ugotavljajo

8,99

termometer

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Foto: Ana Kovač

V UKC Ljubljana so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico v urgentni ambulanti nevrološke klinike. Takoj ob sprejemu so prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje in začeli urgentno zdravljenje. Kljub naporom se stanje bolnice ni izboljšalo. 

"Mlajša ženska je trenutno hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju," so sporočili iz UKC Ljubljana.

Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot mogoči stranski učinek prijavljen na NIJZ. "Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, se vzbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom," so še sporočili iz bolnišnice. 

Po podatkih Nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drugi resen zaplet, povezan z aplikacijo cepiva proti bolezni covid-19. Oba sta se pojavila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno.

Povezava smrti s cepljenjem gotova pri partnerici slovenskega diplomata 

Komisija, ki je pregledovala primer smrti partnerice slovenskega diplomata v Bruslju po cepljenju proti bolezni covid-19 s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson, je ugotovila, da je povezava smrti s cepljenjem gotova, so v začetku julija letos zapisali v poročilu NIJZ o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti bolezni covid-19. V tem primeru je smrt nastopila zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. 

Partnerica slovenskega diplomata v Bruslju je bila s cepivom Johnson & Johnson cepljena nekaj dni pred razvojem prvih simptomov v okviru skupinskega cepljenja slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov. Takrat so zaradi tega primera z omenjenim cepivom v Belgiji tudi začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let. 

S cepivom Johnson & Johnson se je v Sloveniji do danes cepilo 119.799 ljudi. Zanimanja zanj je v Sloveniji sicer zelo veliko, saj gre za cepivo, pri katerem je potreben samo en odmerek, PCT-pogoj pa velja takoj po prejemu odmerka.

Jelko Kacin Novice Kacin: Trudimo se zagotoviti večje dobave cepiva Janssen Pfizer cepivo Novice CDC odobril poživitveni odmerek cepiva Pfizer tudi za zaposlene v izpostavljenih poklicih Cepljenje vrsta Metelkova Novice NIJZ cepilnim centrom razdelil skoraj 120.000 odmerkov cepiva covid Novice IJS: Epidemija upada, število hospitaliziranih narašča

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin