Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2020,
9.24

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

18

Natisni članek

Koronavirus

Ponedeljek, 21. 12. 2020, 9.24

3 leta, 4 mesece

V nedeljo potrdili 395 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

18

V Sloveniji smo v nedeljo ob 1.446 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 395 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 27,32 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 26 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.379 ljudi. 

13:52

Psihologinja o praznikih

  • 13:52

    Psihologinja o praznikih

    Letošnji prazniki ne bodo minili v znamenju tradicionalnih doživetij, zato nas lahko zaradi izgube navad in pogrešanja ljubljenih navda občutek brezvolje in temačnih misli, je na današnji novinarski konferenci opozorila psihologinja Andreja Poljanec. Zato svetuje, da praznike izkoristimo na nov način in poiščemo razloge za hvaležnost.

    "Res ne vemo, kaj nas še čaka in kdaj se bo ta novi veter 'covidus tornadus' res umiril, jasno pa je, da se zaradi vsega tega lovimo pri iskanju ravnotežja in smeri, saj ne vemo, kam naj v resnici usmerimo jadra," je v metafori prihajajoče praznike med epidemijo ubesedila Poljančeva.

    Tradicionalna doživetja so bila še posebej med prazniki namreč naša "sidrišča", zato se lahko letos mnogi znajdejo v fazi beganja, žalovanja in pogrešanja tega, kar letos ne bo mogoče. Ob drugačnih praznikih se lahko po besedah psihologinje mnogi počutijo, kot da izgubljajo nekaj življenjsko pomembnega, saj je porušena oblika, ki jim je zagotavljala občutek domačnosti.

    A drugačni prazniki nikakor ne pomenijo, da se jim je treba odpovedati, je še dejala. Preživimo jih lahko na nov, drugačen način. "To je namreč kljub temu obdobje, ki je ne glede na zdravstvene razmere namenjeno umirjanju, pozornosti do drugih, obdarovanju, razveseljevanju in hvaležnosti," je dejala Poljančeva. Pri tem je še poudarila, da slednja pogosto vznikne prav takrat, ko ni vse po starem, tradicionalnem.

    Svetovala je, naj se ljudje povežejo na nove načine, z novimi igrami, naj napišejo pesem ali naredijo kviz. "Letos se v resnici lahko prav vsi naučimo več lepega izraziti z besedami ali kakšnimi drugimi, novimi gestami," je pred prihajajočimi prazniki še svetovala Poljančeva. (STA)

V bolnišnicah se zdravi 1.271 bolnikov, od tega 208 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 22 bolnikov. V Sloveniji 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev trenutno znaša 951, dnevno povprečje števila potrjenih okužb pa 1.358.  

Določene sprostitve tudi v primorsko-notranjski regiji

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da bodo od danes do 23. decembra tudi v primorsko-notranjski regiji odprte določene storitvene dejavnosti, trgovine z oblačili in obutvijo, avtosaloni in športne trgovine. Dovoljen je tudi prehod med občinami ob pogoju, da imate naloženo in aktivno aplikacijo #OstaniZdrav.

252 | Foto:

Danes pričakujejo večja odpuščanja iz bolnišnic

Včeraj je bilo odpuščenih le 22 bolnikov, v soboto pa 41. Skupaj ob koncu tedna torej le 63, je povedal Kacin. Večje odpuste pa pričakujemo danes. V bolnišnicah je včeraj umrlo 19 oseb, v domovih za starejše še 7, skupaj v nedeljo 26. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 44 stanovalcev in 66 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je 25 stanovalcev in 15 zaposlenih.

V nedeljo pred tednom dni smo okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 433 ljudeh, pozitivnih pa je bilo 25,7 odstotka vseh testiranih. Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 19.964 ljudi (okužba potrjena na testu).

Kacin je povedal, da bo tudi Slovenija v kratkem dobila prve odmerke cepiva, "a teh še kar nekaj časa ne bo dovolj za cepljenje celotne populacije". V skladu s strategijo cepljenja bodo najprej na vrsti stanovalci domov za starejše in zaposleni v domovih.

Video: Planet TV

Kakšna bodo pravila za praznike

Vladni govorec Jelko Kacin je na ponedeljkovi tiskovni konferenci povzel tudi odločitve vlade, ki se nanašajo na praznike:

– Vlada je odločila, da za božič in v primeru, da bo epidemiološka slika dobra tudi čez novo leto, omejitev gibanja le na območje občin ne bo veljala. V veljavi pa bo ne glede na praznike ostala enaka omejitev gibanja v nočnem času. 

– Druženje oz. zbiranje na javnih površinah na prostem ne bo dovoljeno, bodo pa dovoljena zasebna druženja največ šestih odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev. V času od 24. 12. do predvidoma 4. 1. bodo zaprte tudi nekatere storitvene dejavnosti.

– Šole in vrtci se bodo predvidoma odprli po praznikih, to je 4. januarja, a le, če bodo takratne epidemiološke razmere to dopuščale.

"Premislimo, koga bomo obiskali čez praznike"

Kacin je pozval k omejitvi druženja. "Premislimo, koga bomo obiskali čez praznike, delajmo od doma, če je to le mogoče, oziroma si vzemimo vsaj nekaj dni dopusta in praznike preživimo v družinskem krogu. Predvsem pa tudi v prazničnem času ne pozabimo na samozaščitne ukrepe," je povedal.

V soboto pozitivna več kot tretjina testiranih

V soboto smo v Sloveniji potrdili 884 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih pa je bilo več kot 33 odstotkov vseh testiranih. Po več dneh upadanja novih okužb smo tako konec tedna ponovno dosegli rast v primerjavi s prejšnjim tednom. 

Množično testiranje prestavljeno

V Ljubljani bi se moralo danes začeti poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, vendar je ministrstvo za zdravje začetek prestavilo na torek. 

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Jutri začetek množičnega testiranja v več krajih. Rezultat v 15 minutah. #video
Ne spreglejte