SiolNET. Novice Slovenija
4,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jutri začetek množičnega testiranja v več krajih. Rezultat v 15 minutah. #video

4,94

termometer

Hitro množično testiranje se lahko v torek začne v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju, pa tudi v Lenartu in Sevnici, so sporočili z ministrstva za zdravje. O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti.

Po mestnih občinah so se čez dan že pripravljali na testiranje, a popoldne informacije o točnih lokacijah testiranja pristojni še niso mogli podati. Na velenjski občini so za STA pojasnili, da so predlagali Titov trg, v Novi Gorici pa je najverjetnejša lokacija testiranja ploščad med občinsko stavbo in stavbo SNG Nova Gorica.

V Slovenj Gradcu začetek v soboto

Medtem so na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za STA pojasnili, da v Slovenj Gradcu v torek ni predvidenega množičnega testiranj. "To je še v fazi dogovarjanja med mestno občino in ministrstvom za zdravje," je sporočila predstojnica ravenske enote NIJZ Neda Hudopisk. Na Mestni občini Slovenj Gradec pa so pojasnili, da se bo množično testiranje v Slovenj Gradcu predvidoma začelo v soboto.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. S sabo morajo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, med čakanjem pa morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili, je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila Marija Magajne z ministrstva za zdravje.

Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register bolnikov, prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo posameznik dobil izvid in navodilo, kako ravnati naprej, piše STA.

Z današnjim dnem se spreminja tudi definicija pozitivnega testa in bodo torej kot pozitivne na novi koronavirus obravnavali tudi tiste, ki jim bodo okužbo potrdili z antigenskim testom. Do sedaj so morali zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so bili pozitivni na antigenskem testu, okužbo potrditi tudi s PCR testom.

Kot je po današnjem srečanju štirih predsednikov izpostavil premier Janez Janša, Ljubljana po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom ni najbolj ogrožena regija. V zadnjih dveh dneh so zato priprave na testiranje skušali nadgraditi v začetek sistema, v katerem se bodo s hitrimi testi posamezniki lahko prioritetno testirali v najbolj ogroženih regijah. Do torka želijo po Janševih besedah vzpostaviti čim več mest za testiranje, piše STA.

Janša: To ne bo promocijsko testiranje

"To ne bo promocijsko testiranje, ampak bo izpolnjevanje načrta, ki je bil sprejet že pred časom in v okviru katerega je poleg testiranja v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše, šolstvu, s čimer naj bi začeli v začetku naslednjega leta, omogočena možnost komurkoli, ki misli, da bi lahko bil okužen, da se testira s hitrim testom in preveri ta rezultat s testom PCR," je pojasnil.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. S sabo morajo prinesti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, med čakanjem pa morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili, poroča STA.

252 Novice V nedeljo potrdili 395 novih okužb #video

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu

V Ljubljani bodo testiranja potekala na Kongresnem trgu.

Na vprašanje, ali se bodo lahko prebivalci manjših občin, kjer testiranje ne bo potekalo, na testiranje odpravili v bližnjo občino, pa je Magajnejeva odgovorila: "Za posameznike, ki bi se želeli testirati, se bo zagotovilo možnost za testiranje, tako kot za obisk zdravnika."

Koronavirus, Covid-19 Novice Nas mora novi sev virusa skrbeti? #video

Rezultat hitrega testa v 15 minutah

COVID 19 Foto: Ana Kovač Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register pacientov. Z današnjim dnem se namreč spreminja definicija pozitivnega testa in bodo torej kot pozitivne na novi koronavirus obravnavali tudi tiste, ki jim bodo okužbo potrdili z antigenskim testom. Do sedaj so morali zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so bili pozitivni na antigenskem testu, okužbo potrditi tudi s PCR testom.

Ob tem pa se bo spremenilo tudi dnevno prikazovanje potrjenih okužb. Poleg števila opravljenih PCR testov in potrjenih okužb na teh testih bo sedaj objavljeno tudi število opravljenih hitrih testov ter število pozitivnih oseb. Statistiki se bosta vodili ločeno. Če se bo oseba testirala na obeh testih, pa bo po besedah Magajnejeve prikazan le en rezultat, poroča STA.

Testiranje do 24. decembra

Testiranje bo potekalo do 24. decembra. Po praznikih pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, med njimi je Magajnejeva izpostavila zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Zagotovila je, da je na voljo dovolj antigenskih testov. V Slovenijo prihajajo postopoma, skladiščijo pa se pri dobaviteljih. Ekipa, ki bo testirala v Ljubljani na Kongresnem trgu, je že prevzela prvih 1000 testov. Sicer lahko ekipa na uro opravi med 30 in 40 testov. Ostale teste bodo ekipe prevzele naknadno. Do konca tega tedna ali v začetku prihodnjega tedna pa pričakujejo, da bo v Sloveniji na voljo dodatnih 100 tisoč  testov.

Povedala je še, da se je na javni poziv ministrstva za zdravje prijavilo 52 izvajalcev, ki so ponudili 130 mobilnih ekip. Ocenila je, da je tako na voljo dovolj ekip.

Začetek množičnega testiranje je bil sicer napovedan za danes, a so ga v Ljubljani prestavili za en dan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin